Magazin
TEMA TJEDNA: HEDONIZAM U SJENI KORONE (I)

Masovne zabave su rizik i kad se čini da su pod kontrolom
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
KLJUČNO JE DA SE SVI PRIDRŽAVAJU EPIDEMIOLOŠKIH MJERA UKLJUČIVŠI I ORGANIZATORE PARTYJA I KONCERATA...

Odmah se oglasio alarm nakon što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio prošlog petka da zbog ubrzanog širenja delta-varijante koronavirusa raste broj novozaraženih u zemljama Europske unije. A jadranska Hrvatska još od četvrtka više nije zelena, nego narančasta na koronakarti, i to kao posljedica rasta broja novozaraženih, čime smo se svrstali u društvo već prije "obojenih" zemalja Mediterana ovisnih o turizmu, kao što su dijelovi Španjolske, Portugala i Cipra. "Ovo je znak za uzbunu! Hrvatska bi mogla postati crvena, a znamo što nam se dogodilo prošle godine..." zavapili su mnogi.



STRAH OD BRITANACA


Inače, od 25. lipnja do tog četvrtka Hrvatska je na karti bila cijela zelena, što je dalo dodatni optimizam i dobar start turističke ljetne sezone. No želje za zabavom i užitcima, što je dijelom i razumljivo, učinile su svoje jer je taj segment turizma teško kontrolirati. Pa su odmah, zbog kritičnog trenutka, i svi ključni turistički sektori u šoku uputili apel hrvatskoj javnosti i predložili nekoliko mjera koje bi, vjeruju, mogle pomoći da se spasi turistička sezona jer, unatoč dobrom startu, optimizam je splasnuo. Apel turističkih djelatnika, koji potpisuju sve najvažnije turističke udruge i organizacije, glasi: "Ova je turistička sezona bila odlično pripremljena zahvaljujući dobroj suradnji cijelog sektora i Vlade, posebno naše resorne ministrice. To se i potvrdilo jer je početak, iako zakasnjeli, bio vrlo dobar. Trenutno Hrvatska ima odlično stanje rezervacija za glavnu sezonu i posezonu. Ključ za nastavak uspješne sezone je održavanje dobrog epidemiološkog stanja. Zelena zona i dobri epidemiološki pokazatelji temelj su na kojemu sve počiva. S obzirom na epidemiološko stanje u većini zemalja Mediterana, imamo realnu šansu ostvariti izvanredni poslovni rezultat, pa čak i biti pobjednici ovogodišnje sezone. Zabluda koja se često provlači je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da se očekuje mir u destinaciji i poštovanje mjera. Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta", naveli su turistički djelatnici te dodali: "Uspješna sezona je uspjeh ne samo turističkog sektora nego i cijele Hrvatske. Potrudimo se svi zajedno da se taj uspjeh zaista i dogodi."

Oglasio se i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuvši: "Na početku turističke sezone lošiji smo nego što smo bili na početku prošlogodišnje sezone, što je još jedno upozorenje da trebamo poštovati mjere. Sada imamo cjepivo, a lani ga nismo imali. Trebamo se cijepiti." Ministar zdravstva Vili Beroš još je dodao: "Imamo jasne mjere i moramo ih se pridržavati. Ne zanemarujemo činjenicu da je uvijek lakše biti destruktivan nego graditi povjerenje."

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala je i dolaske britanskih turista, kojih se ovih dana očekuje u većem broju zbog ukidanja gotovo svih mjera u Britaniji i uvođenja više aviolinija, napominjući: "Svakako me zabrinjava činjenica da je u Ujedinjenoj Kraljevini vrlo rasprostranjen delta-soj, međutim, vjerujem da se uz dodatne mjere može kontrolirati i dolazak eventualnih nositelja tog soja", poručila je Brnjac. No strah od invazije Britanaca umnogome je opravdan jer mnogi od njih, posebno mladi Britanci, dolaze u Hrvatsku kako bi se masovno zabavljali na tradicionalnim jadranskim destinacijama za masovne partyje (Zrće - Novalja i druga mjesta).

A kako je mnogo toga turističkoga na moru povezano s ljetnim hedonizmom, odnosno industrijom zabave, takva su mjesta potencijalno najopasnija žarišta zaraze, pa su za organiziranje takvih zabava izdani posebni naputci. Novi model prema kojemu su za ulazak na koncerte i slična velika događanja potrebne COVID potvrde ili negativan test na koronavirus u načelu je dobar, ali i dalje u nekim pogledima manjkav, smatra Nikša Bratoš, skladatelj i predsjednik Hrvatske glazbene unije. Ipak, ta je udruga bila među onima koji su i izravno sudjelovali u stvaranju novih pravila, koja nakon godine i pol gotovo potpune nemogućnosti rada pretendira vratiti industriju zabave u normalu. "Za dobar dio mjera konzultirali smo se s Ministarstvom kulture i Stožerom, no dogodilo se da je jedan dio tih preporuka izmijenjen", kaže Bratoš te dodaje: "Nove su preporuke stupile na snagu u trenutku kada su neki koncerti već organizirani po starim pravilima... Takva se događanja planiraju mjesecima unaprijed, zbog čega smo mi tražili razdoblje prilagodbe od, primjerice, mjesec dana", kaže Bratoš i dodaje kako bi smatrao dobrim rješenjem da su se COVID potvrde za događanja uvele od, recimo, 1. rujna.

Tu je, međutim, Bratoš smetnuo s uma jednu činjenicu, a ta je da on i njegova udruga ne mogu uvjetovati Stožeru odnosno epidemiolozima da donose propise u samo jednom interesu, onome glazbenika, estrade i izvođača. Stožer mora, naime, gledati širu sliku i reagirati prema onome što se događa, prema elementima koji pokazuju na povećanu opasnost od širenja zaraze i prijetnje sigurnosti koje dolaze od svake velike, masovnije koncertne ili bilo koje druge priredbe s većim brojem posjetitelja. Jedino je rješenje u tim i takvim slučajevima preventiva - ulazak na koncerte, zabave, partyje... isključivo s COVID iskaznicama ili negativnim testovima na koronavirus. Sve drugo, pa i Bratoševe zamjerke donesenim mjerama, puka je demagogija i zalaganje za vlastiti probitak ne uzimajući u obzir širi interes svih, a ne samo nekih (estrade).

GUNĐANJE S ESTRADE


Hrvatski glazbenici i organizatori koncerata, kao jedni od najpogođenijih ograničenjima vezanima uz pandemiju, također su izdali priopćenje u kojemu traže da se izmijeni odluka Stožera civilne zaštite prema kojoj se dio publike koji još uvijek nije cijepljen, kako kažu, "ucjenjuje" plaćanjem antigenskih testova bez kojih ne mogu doći na koncerte, iako su karte za njih kupili u vrijeme kada ta mjera uopće nije bila na snazi. No i tu su "promašili metu" jer je u međuvremenu u Ministarstvu kulture predstavljen sporazum kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje troškova brzih antigenskih testova na svim koncertnim aktivnostima koji su od interesa za Hrvatsku, što znači da su prioriret hrvatski glazbenici. Antigenski brzi test sufinancirat će se s 50 kuna po testu vjerojatno do kraja kolovoza. Domaćim glazbenicima, navodi se u priopćenju, smeta i to što se u javnosti uporno potiče stav o rizičnosti koncerata na otvorenom, dok se na javna okupljanja drugog tipa gleda naklonjeno. Nitko od njih pritom ne spominje Festival elektronske glazbe Verknipt u nizozemskom Utrechtu, gdje su tisuće poklonika techno-rave zabave na teren ulazile s COVID potvrdama i negativnim testovima (navodno), da bi se koji dan poslije festival pokazao kao novo golemo žarište s više od 1000 zaraženih partijanera. Poučak takve i sličnih situacija je vrlo jednostavan - svi se trebaju prilagođavati novonastalnoj situaciji, pa i estrada, koja bi sad odgodila uvođenje COVID potvrda, ali zato i dalje zdvaja nad svojom situacijom te besramno traži više novca od države za organizaciju koncerata, iako je ta država i njoj pomagla i pomaže i dalje, pa joj je sad osigrala i plaćanje troškova antigenskih testova, što je i sama tražila.

RAZUM I BEZUMLJE


Uzimajući sve u obzir, nije lako baviti se industrijom zabave u koronakrizi. Nije pritom olako ni zagovarati ljetni hedonizam u sjeni stalne prijetnje novim sojevima koji se brzo šire kroz populaciju, pa i onu na ljetnim odmorima na Jadranu, uključujući i masovna koncertna i partijanerska okupljanja. Odgovornost svih je zapravo ključna ako mislimo održati zasad pozitivni turistički zamah ove sezone, skupa s nizom manifestacija i popratnih sadržaja koji se moraju i koji se mogu realizirati sukladno epidemiološkim mjerama sigurnosti i zaštite. U suprotnom, jedno ili dva veća žarišta značilo bi da cijela naša obala ulazi u crveno, što bi bio težak udarac za turizam.

No, iako mnogi s obzirom na potencijalne prijetnje zazivaju nove, oštrije, epidemiološke mjere, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović ukazuje na činjenicu da, primjerice, Istra ima najbolju epidemiološku sliku upravo zato što se tamo mjere poštuju, pa je vjerojatno upravo to recept i za sve događaje koji se propisanim mjerama mogu kontrolirati, a ne zabranjivati. Inače, hrvatski je turizam krenuo uzlaznom putanjom i trenutno je na 75 posto prometa iz 2019. godine, ali, nažalost, sve više je i novozaraženih koronavirusom. Činjenica da se u posljednja tri tjedna broj zaraženih povećava za gotovo 20-ak posto traži konkretne mjere koje bi bar stabilizirale situaciju, odnosno da priobalna Hrvatska ne "zaroni" u crveno, što ozbiljno prijeti ako broj zaraženih u dva tjedna prijeđe 50 na 100.000 stanovnika.

Sve u svemu, ljeto u koroni i hedonizam u novom normalnom nije nešto nimalo jednostavno, ali je ipak moguće, uz malo više truda, razumijevanja i, dakako, odgovornosti. Neka prevlada razum umjesto bezumlja. Pa i kad nam na Jadran navale za masovne zabave spremni Britanci. Upravo zato, radi pogoršanja epidemiološke situacije u njihovoj zemlji, svi Britanci (ali i Rusi i Ciprani) moraju za prelazak hrvatske granice imati negativan test bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli virus. Također, ministar Božinović najavio je kako od ponedjeljka na snagu stupaju nove restriktivne mjere koje će se odnositi na "narančastu" Jadransku Hrvatsku, a EU digitalne covid potvrde bit će kriterij za sudjelovanje na događajima.



Damir Gregorović
Povratak festivala
Glazbeni festivali vratili su se ovoga ljeta na velika vrata u Europu. AMF festival u Amsterdamu, AMP Lost & Found na Malti te Let It Roll u Milovicama u Češkoj samo su neke od manifestacija koje će otvoriti svoja vrata ovih mjeseci, s time da ne smijemo zaboraviti ni brojne domaće glazbene spektakle među kojima se ističu Outlook Origins i Defected festival u Tisnom te Ferragosto JAM u Orahovici. No zbog situacije koja i dalje vlada s pandemijom koronavirusa postoje određeni uvjeti i pravila koje posjetitelji moraju zadovoljiti za sudjelovanje na festivalu. Što se tiče domaćih festivala, to su u pravilu odredbe vezane uz COVID -putovnice ili negativne testove, a kod stranih manifestacija postoje još i zahtjevi vezani uz sam ulazak u zemlju.

Zabluda koja se često provlači je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu...

Estrada je zaboravila da se svi trebaju prilagođavati novonastaloj situaciji, pa i oni koji usput besramno traže novac od države za organizaciju koncerata...

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim