Dome slatki dome
ESKTERIJERI

Čime zamijeniti beton za površine u dvorištima?
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Nije praktično, a ni jeftino betonirati baš sve površine u dvorištu. Primjerice, vrtne staze ili mjesta gdje jednostavno ne želite da raste trava. Uz to, beton nije poželjan u vrtovima uređenim u određenom stilu kao što je japanski, vintage, seoski… Međutim, postoje odgovarajuće zamjene za beton. Upotrijebite oblutke koje možete kupiti u vrtnom centru, uglavnom riječnog podrijetla. Oblutci mogu biti različite veličine i boje. Birajte one koji su širi i tanji, a stazu ograničite starim ciglama. Cigle i šljunak su dobra kombinacija. Stare cigle slažite u kvadrate a prostor između njih popunite šljunkom. Njima možete napraviti prostor za vrtnu garnituru ili prilaz kući. Mogu poslužiti za vrtove u formalnom stilu, ali i one u neformalnom. Šljunak je zanimljiv materijal. Možete ga iskoristiti za staze, prilaze kući ili za prostor za odmor, na primjer pokraj bazena. Ukrasite ga ornamentalnom travom.

Škriljke možete naći različitih boja. Upotrijebite ih za prostor između grmlja. Oštri su pa nisu pogodni za vrtne staze. Pločasti komadi sedimentnih stijena materijal su koji možete upotrijebiti za vrtne staze. Prostor između njih popunite šljunkom ili oblutcima. Pločasti komadi stijene gušće poredani mogu poslužiti za prostor gdje ćete postaviti vrtnu garnituru, a prostor između stijena pospite pijeskom. Granitne kocke su materijal koji možete upotrijebiti za zidanje zidova, ali i za popločavanje vrtnih staza, prilaza i sl. Za dvorišta koja želite da imaju prirodan izgled kombinirajte ova tri materijala. Drvene daske iskoristite za izgradnju mjesta za postavljanje vrtne garniture, a pločaste stijene i šljunak za vrtne staze. Drvene pragove postavite između šljunka, dobit ćete izgled plaže, a možete i posaditi travu između njih. Letvice mogu biti različite dužine i širine, jednostavno ih poredajte bez nekog reda. Ostavljajte između njih mali prostor koji možete posuti pijeskom.

Sitni tucanik iznimno je popularan. Kombinirajte ga s prirodnim materijalima. Budući da nije toliko oštar kao škriljci, pogodan je za sve površine. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike