Dome slatki dome
BUDITE KREATIVNI I DOMIŠLJATI

Nekoliko detalja stvorit će pravi ljetni ugođaj
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Ne zahtijevaju velik budžet, a i vlastitim ćete kombinacijama potaknuti svoju kreativnu stranu

Budući da je ovo ljeto posebno vruće, nije zgorega osvježiti svoj dom u ljetnom stilu, odnosno ispuniti ga svijetlim tonovima i prozračnim materijalima. Tako ćete i u dane kad niste na godišnjem odmoru imati oazu za opuštanje i rashlađivanje u najtoplijem dijelu godine.



Plava, tirkizna, bijela ili žuta te ostale nježne nijanse, uvijek su poželjne tijekom sunčanih dana, a uz povoljne sitnice brzo i jednostavno možete i kod kuće stvoriti malo morske čarolije. Poznato je da plava boja umiruje, pa je preporučljiva za spavaće i radne sobe, ali i za dječje. Plavetnilo se kroz boje zidova, namještaja i dekorativnih tkanina nameće kao vrlo dominantan element prostora, upravo zbog ugode koju stvara i asocijacija koje pobuđuje. Igra bojama iz ove palete nije samo za odvažne i hrabre, nego za sve one koji žele osjetiti čari ljeta, ugodnu i opuštajuću atmosferu te ljepotu prostora koju može stvoriti plava boja u interijeru. Poigravanje nijansama može stvoriti vrlo dinamične prostorne efekte, osobito atraktivne pojedincima koji od plave boje očekuju dualne efekte - opuštajuće i stimulirajuće.

Srećom, takvi ukrasi ne zahtijevaju velik budžet, a i vlastitim ćete kombinacijama potaknuti svoju kreativnu stranu i biti originalni. Također, ne mora svaki komad biti samo za namjenu koja piše na deklaraciji. Simpatičan tanjur tako može biti i podložak za svjećice između kojih ćete složiti nekoliko školjaka i kamenčića, a kupite li koji ukrasni jastuk u morskom štihu većih dimenzija, može stajati na podu u boravku, ili na terasi za opuštanje i druženje u vrućim ljetnim noćima.

Imate li vrt, terasu ili balkon, onda nema sumnje da će navečer biti mnogo ljepši uz male lampione. Nisu skupi, a stvorit će mnogo ugodniju ljetnu atmosferu. Još jedan plus je što su većinom solarni, pa ih možete staviti u bilo koji kut i ne brinuti o kabelima ili struji.

Malo ljetnog štiha u dom donose i ukrasni pladnjevi, jastuci, podlošci na stolu ili stolnjaci, a sve to opet možete koristiti i dogodine. Ta mala promjena taman će dom opet osvježiti i učiniti ga ugodnijim tijekom ljeta.



Tanja Kvorka
DNEVNI BORAVAK U MORSKOM UGOĐAJU
Dnevni boravak idealno je okruženje za unošenje plave boje i ljetnih morskih detalja koji će transformirati prostor u oazu za uživanje. Plava boja namještaja može se pojaviti na različite načine, a ovisno o odabranoj kombinaciji pojačat će se ili smanjiti vizualni doživljaji i ugođaji koje stvaraju njene nijanse. Komode, klub stolići, ormarići, i/li police mogu se izvoditi kao puni elementi u plavoj boji, ili se mogu kombinirati s drugim materijalima - staklom, drvetom, ili metalom. Prostor ispunjen ovakvim namještajem idealno je upotpuniti ljetnim detaljima poput podnih prostirki od bambusa, slikama s motivima ljeta, školjkama, jastučićima vedrih boja te dekoracijama s motivima vode.

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike