Regija
LJETO U KNJIŽNICI 2021. ZA DJECU I ODRASLE

Čitanje, natječaji, druženja, igre i kreativne radionice
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
SLATINATijekom ljetnih mjeseci najčešće se koriste godišnji odmori kako bi se ljudi odmorili od svakodnevnih obveza i "napunili baterije" za nastavak rada. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina jedna je od onih ustanova koje nastoje omogućiti građanima aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, pa je manifestacija Ljeto u Knjižnici, osim čitanjem i knjigama, ispunjena različitim sadržajima, druženjima, igrama i kreativnim radionicama, kako za odrasle korisnike knjižnice tako i za djecu i mlade.Prema riječima v. d. ravnateljice Marije Cindrić, odrasli korisnici mogu sudjelovati u Ljetnom čitateljskom izazovu koji traje sve do početka nove školske godine. Korisnici posuđuju i čitaju knjige prema zadanim kategorijama, što ih navodi na čitanje sadržaja koje možda samostalno ne bi odabrali. Nakon što posude i pročitaju knjige iz svih 12 zadanih kategorija, korisnici ostvaruju pravo na besplatno jednogodišnje članstvo, odnosno na besplatno jednogodišnje produženje postojećeg članstva. Manji broj ispunjenih kategorija Izazova također se nagrađuje.

Za mlađe korisnike i djecu organizirane su radionice dva puta tjedno, srijedom i petkom u 13 sati, a svaka radionica je tematska i zasebno isplanirana.

– Želja nam je bila obuhvatiti što veći broj odgojnih tema, kao i što veći broj raznovrsnih aktivnosti. Tako su tijekom radionica u lipnju i srpnju djeca i mladi kroz priče o pravima životinja dopunili znanje o pčelama, organizirali potragu za blagom, učili engleske izraze vezane uz usluge knjižnice, pokušali otkriti vlastite talente, ali isto tako puno se čitalo i kreativno izražavalo. U nadolazećim radionicama svi zainteresirani svoju će kreativnost moći istaknuti kroz izradu suncokreta, vjetrenjača, bedževa i nakita, plakata, razglednica gradskog parka, oslikavanje majica…

Tijekom kolovoza bit će organiziran fotografski natječaj Fotogram, u sklopu kojega će se svi zainteresirani korisnici moći umjetnički izraziti fotografirajući knjige koje su posudili i koje čitaju tijekom ljeta. Primljene fotografije bit će objavljene u Knjižnici i na Facebook stranici knjižnice, a najbolje će biti i nagrađene.

– Sadržajem programa Ljeto u Knjižnici 2021. željeli smo motivirati građane na korištenje naših usluga tijekom ljetnih mjeseci. U velikoj mjeri bili smo potaknuti posljedicama pandemije koja je, između ostaloga, prouzročila smanjenje broja korisnika, ali najviše smanjenje korištenja knjižničnih prostora i usluga unutar knjižnice – rekla je v. d. ravnateljice Marija Cindrić.

Ona je također podsjetila kako je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, 2021. godinu proglasila Godinom čitanja, tako da od početka godine slatinske knjižničarke nastoje organizirati događaje i akcije koje služe poticanju čitanja među odraslima i djecom.Petar Žarković
Najmlađi se mogu besplatno učlaniti
- Jedan od najvažnijih ciljeva bio nam je vratiti djecu i mlade u knjižnicu i pružiti sadržaje prilagođene njima, posvetiti im vrijeme, prostor i pozornost. Također, trudimo se podsjećati građane Slatine i svih naselja u okolici da bebe, djeca predškolske dobi te učenici prvih razreda osnovne škole imaju pravo na besplatno učlanjenje - kazala je v. d. ravnateljice Marija Cindrić.

Možda ste propustili...

OSMI PUT POVEZALI ISTOK I ZAPAD ŽUPANIJE

Ultramaratonci trčali od Kladara do Stare Jošave

SVEČANO OTVORENE 56. VINKOVAČKE JESENI

"Ide dika, kapu najerio..." na pozornici usred Vinkovaca

TRAMIŠAK U VSŽ-U I BELOM MANASTIRU

Ugovori vrijedni 15 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VANDALIZAM U VINKOVCIMA, IVANKOVU I PRKOVCIMA

Devastiran mural posvećen hrvatskom branitelju

2

PREKO PODUZETNIČKIH INKUBATORA DO USPJEHA

Četiri poduzetničke priče

3

OSNIVAJU PROIZVOĐAČKU ORGANIZACIJU

Udruženi proizvođači jaja bit će konkurentniji