Osijek
U OSIJEKU ŽIVI I RADI 45 RADNIKA IZ DALEKE AZIJSKE ZEMLJE

Nepalci u Osijeku: Agenciji za dolazak platili 5000 eura, svu zaradu šalju obitelji
Objavljeno 19. srpnja, 2021.
U trenutku kada je Nepalac Raz Shrestha prolazio osječkom promenadom, noseći na sebi majicu s fotografijom svoje supruge i male kćeri, znali smo da smo na tragu zanimljive priče. Nije bilo teško pretpostaviti tko su likovi na njegovoj crnoj majici i s kojom je emocijom članove svoje obitelji stavio da mu budu bliži srcu. Osijek je, naime, udaljen nešto više od šest tisuća kilometara od nepalskog glavnog grada Katmandua.

Izravna zračna veze između Hrvatske i Nepala ne postoji, što znači da je potrebno putovati puno duže i uokolo s presjedanjima. Kao kuriozum spominjemo kako je, čisto teoretski, moguće iz Katmandua stići i cestovnim putem. Taj put je nešto duži i iznosi 7,895.64 kilometara. Posve je jasno da je to magistrala za pustolove. Dovoljno je reći da taj zamišljeni put ide preko zapadnog dijela Pakistana napučenog ratobornim i nepovjerljivim Paštunima (grad Dera Imail Khan), a potom preko ništa manje miroljubivog pakistanskog dijela Balučistana (Quetta) ulazi u Afganistan i dalje preko Kandahara vodi prema Iranu i Turskoj. U Afganistanu trenutno traje talibansko preuzimanje zemlje nakon povlačenja Amerikanaca, tako da je teško uopće zamisliti putovanje preko te zemlje. Kako nam je objasnila jedna osječka alpinistica koja dobro poznaje Nepal, do Katmandua (i natrag) može se najlakše otputovati zrakoplovom preko Istanbula i Dohe (Katar). Na spomen cestovne rute, ona odgovara kako je granicu između Indije i Pakistana nemoguće prijeći zbog činjenice da su te zemlje međusobno zaraćene. Dodatni problem čine brojne prepreke nastale zbog epidemije korone.

Dogovorili smo s trojicom osječkih Nepalaca koje smo upoznali na promenadi zajednički susret uz kavu, a nekoliko dana kasnije na dvorišnoj terasi restorana American Bar Dollar gostujućim radnicima iz daleke azijske zemlje bila je priređena večera dobrodošlice, uz upoznavanje s predstavnicima gradskih vlasti i nevladinih udruga.Tada je rečeno da u tvrtki Drava International radi 45 Nepalaca. O svojoj zemlji govorio je predstavnik nepalske zajednice u Osijeku Sunil Bam, odjeven u nepalsku nošnju. On je tom prilikom, uz pozdrav "Namaste!", pripovijedao o povijesti i kulturnom identitetu svoje zemlje smještene na vrhu svijeta.

Imali smo sreću što je među trojicom spomenutih Nepalaca bio upravo Sunil Bam (35), elokventan i upućen čovjek, inače po struci profesor nepalskog jezika. Podrijetlom je iz grada Dhangadhija na zapadu zemlje. Od njega saznajemo da je Nepal zemlja velikih raznolikosti. Zbog velikih prirodnih prepreka ondje se govori čak 159 različitih jezika. Osječka alpinistica kaže za Nepalce da su iznimno topli, dragi i susretljivi ljudi. Takav dojam na nas su ostavila i ostala dvojica naših sugovornika, Manoj Acharya (32) i Raz Shrestha (34). Sva trojica imaju bogato radno iskustvo u inozemstvu, od Malezije do Katara i Saudijske Arabije. Hrvatska je njihovo prvo europsko odredište, a želja ime je pronaći legalan posao na zapadu EU. Za razliku od stotina tisuća ilegalnih migranata koji nezaustavljivo srljajuju prije prema Europi, ovi pristojni ljudi žele ostvariti svoj san poštujući pravila. Njihova prava u inozemstvu zastupa agencija kojoj su morali platiti 5000 eura kako bi došli raditi u Osijek. Mnogi se od njih moraju prethodno zadužiti. Plaća osječkih Nepalaca je između 4000 i 5000 kuna, a smještaj im pokriva osječki poslodavac. Po njih sedmoro živi u sobama jedne kuće na Brijestu. Sami si kuhaju jer žele jesti hranu na koju su naviknuli. Njihov boravak u Osijeku ograničen je na samo dvije godine, sukladno našem Zakonu o strancima, nakon čega se moraju vratiti u Nepal. Sva trojica naših sugovornika imaju plan tako još raditi deset godina. Od novca koji šalju redovito kući, uz visoku bankarsku proviziju, uzdržavaju članove svojih obitelji, Jedan od naših sugovornika novcem zarađenim u Osijeku pomaže čak 11 članova svoje bliže i dalje obitelji. Kada se jednom definitavno vrate u Nepal netko će drugi iz obitelji njima na isti način slati novac. Tijekom dvije godine, koliko mogu ostati, oni su odvojeni od obitelji. Srećom, postoje mobilne aplikacije, poput WhatsAppa i njima sličnih, pa se s najbližima mogu čuti i više puta dnevno. Od Reza Shresthe saznajemo kako se na njegovoj majici nalazi fotografija koja prikazuje njegovu suprugu Sushmu i dvogodišnju kćer Sriniku. Kako nam kaže, njih dvije mu jako nedostaju. D.Celing
Natalija Havelka, Centar za mir, nenasilje i ljuska prava

Pružamo besplatnu pravnu pomoć između ostalog i stranim radnicima

- Prema podatcima koje smo dobili iz Policijske uprave Osječko-baranjske, u našoj županiji tijekom 2019. i 2020. godine odobrene su 2123 dozvole za boravak i rad stranaca. Novi Zakon o strancima koji je stupio na snagu 1. siječnja više ne poznaje sustav kvota. Važnu ulogu ima Hrvatski zavod za zapošljavanje koji mora prethodno dati odobrenje nakon što ispita tržište rada.Tek nakon zelenog svjetla ove institucije poslodavac može podnijeti nadležnoj policijskoj upravi zahtjev za izdavanje dozvola za boravak i rad za strance koje planira zaposliti. Naš Centar pruža besplatnu pravnu pomoć, između ostalog i stranim radnicima. Na tome poslu su angažirane tri pravnice s pravosudnim ispitom. Zbog epidemije koronavirusa zainteresirani im nisu mogli tu uslugu ostvariti svojim dolaskom u naše prostorije. U zamjenu smo osigurali besplatni infotelefon. Strani radnici se zanimaju za pitanja vezana uz radnička prava u skladu s hrvatskim zakonom. Iz razgovora s njima smo shvatili da su vrlo slabo integrirani.

ZA SLAVONSKU RAKIJU ČULI JOŠ KOD KUĆE
Otac male djevojčice, Rez Shrestha, prije nego što je stigao u Osijek, bavio se prodajom vina, a Manoj Acharyja radio je u agenciji za zapošljavanje. Obojica su iz pokrajine Udayapur, na istoku zemlje. U Nepalu se teško živi, zbog čega su stanovnici te zemlje prisiljeni odlaziti na rad u inozemstvo. Acharyjin stric bio je vojnik UNPROFOR-a u zapadnoj Slavoniji. Preporučio je nećaku da svakako proba slavonsku rakiju. Od Sunila Bama saznajemo kako brahmani, to je kasta kojoj on sam pripada, ne bi smjeli piti alkohol, odnosno ne bi to trebali činiti u javnosti. Trojica naših sugovornika došli su uredno odjeveni, u ispeglanim košuljama. S iznimkom Reza Shresthe koji je nosio svoju legendarnu majicu. Kada vidite strane radnike iz Azije na osječkim ulicama ili u trgovinima, oni ostavljaju dojam pristojnih ljudi. Na nepalskom jeziku Hrvatska se zove "Kurasia" što je najbliže engleskom nazivu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike