Dome slatki dome
INTERIJERI ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Sobe tinejdžera: Odraz osobnosti, ali i kreativnosti
Objavljeno 15. srpnja, 2021.
Ako ne podržavate sve ideje, nastojte bar napraviti kompromis u sobi u kojoj provode najviše vremena

Tinejdžeri uređuju svoje sobe originalno i individualizirano prema vlastitom shvaćanju svijeta. U svojem izražavanju ne trebaju biti sputani, jer to je faza odrastanja, kao i energija, kojom moraju potvrditi sebe u tinejdžerskim godinama.



Tinejdžeri često imaju mnogo originalnih ideja, a idealno mjesto za njihovo izražavanje je soba koju najradije ne dijele s mlađim bratom ili sestrom. Tinejdžersku sobu upravo tako i tretirajte - kao njihovo osobno vlasništvo, svijet u kojem su stvari postavljene onako kako oni žele. To su sobe u kojima nema čvrstih pravila, osim onih koja bi trebala biti provedena zbog funkcionalnosti prostora, kao što je pravilan položaj radnog stola spram izvora prirodnog svjetla.

Otkačene police


Tinejdžerice i tinejdžeri najčešće su podijeljeni u dvije grupe: oni koji vole šarenilo i mnogo boja povezanih s kreativnim redom ili neredom te oni koji su skloniji tamnim bojama, a fasciniraju ih crni zidovi ili taman namještaj. Potrebe druge skupine najčešće plaše roditelje, koji im često ne dopuštaju ispunjavanje takvih želja. Važno je napomenuti da boju na zidu uvijek možete promijeniti, a iskustvo trenutaka u kojem će tinejdžeri osjetiti što im neka boja znači ili ne znači - ne bi im trebalo uskratiti! Crno obojen zid može biti vrlo otkačen u kombinaciji s drugim elementima namještaja i dekoracijama poput postera, tekstova pjesama, crteža ili instrumenata na zidu.

Vedre tinejdžerske sobe imaju osobit šarm. U takvim sobama vrijede drukčija pravila nego u ostatku doma: sve što tinejdžer/ica poželi imati u svojoj sobi dopušteno je jer predmeti i stil namještaja, koji ne moraju biti jedinstveni, odražavaju njihovu osobnost i trenutne potrebe. Umjesto lustera sa stropa mogu visjeti nogometne lopte, a umjesto foteljica ili sofe ispred televizora mogu biti postavljena sportska automobilska sjedala, idealna za druženje!

Sjedenje može biti organizirano i na druge otkačene načine. Uz klasičnu upotrebu garniture za sjedenje i klupskog stolića te primjenu tkanina i stakla s printom - prema želji tinejdžera - soba će dobiti originalan izgled. Kutak za druženje gotovo je najvažniji dio tinejdžerske sobe, jer upravo u tom dijelu mogu izraziti svu svoju kreativnost. Sastavni dio tih soba su police za odlaganje knjiga i drugih važnih predmeta. Otkačeni, nepravilni, organski oblici savršeno će se uklopiti u koncepciju mladenačke sobe. Spretan dizajn polica rješava sve tinejdžerske zahtjeve - i estetske i funkcionalne!

Romantične boje


Sobe tinejdžerica posebno su zanimljive. Osim u otkačenim često ih uređuju i u romantičnim stilovima s primjenom tipičnih "ženskih" boja. Žuta, bijela, narančasta ili nijanse ružičaste odlično će upotpuniti romantične ugođaje uz obveznu primjenu zidnih tapeta, čupavih tepiha, asimetričnih oblika namještaja i nezaobilaznih postera njihovih idola.

Današnji tinejdžeri pripadaju modernim generacijama koje su tehničke uređaje stavile visoko na listu prioriteta, a računala su sastavni dio njihovih života. Upravo zbog toga osigurajte im tehnički kutak kao obvezan sadržaj sobe.

Ako ne podržavate sve ideje svojih tinejdžera, nastojte bar napraviti kompromis u sobi u kojoj provode najviše vremena. Ambijent u kojem uče, zabavljaju se i odmaraju treba biti uređen po njihovoj mjeri da bi se osjećali ugodno i tako bili maksimalno učinkoviti.


Tanja Kvorka
Ambijent u kojem uče, zabavljaju se i odmaraju treba biti uređen po njihovoj mjeri

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna