Autoglas
NIJE IMAO SREĆE

Vozio 250 km/h i "blicao" presretaču da se makne
Objavljeno 6. srpnja, 2021.
Državljanin BiH prvo je "blicao" presretaču te mu potom pokušao pobjeći. Na izlasku kod čvora Županja skrivio je prometnu nesreću

Subotu neće po dobrom pamtiti 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Prvo je na autocesti A3 vozeći Mercedes 250 km/h “blicao” presretaču da mu se makne (!?), pa se nakon kraće potjere zabio u zaštitnu ogradu i s djetetom završio u vinkovačkoj bolnici. Kažnjen je odmah s više tisuća kuna, a šteta na Mercedesu puno je veća, a mjeri se u desetcima tisuća kuna. Čeka ga i papreni odštetni zahtjev Hrvatskih autocesta zbog uništene ograde i plastičnog spremnika za sol, a morat će snositi i štetu koja je nastala na policijskom presretaču. Sreća u nesreći je što su ozljede koje su zadobili vozač i dijete lakše prirode.



Krenimo redom, jurnjava na autocesti A3 zbila se u subotu u rano poslijepodne između čvorova Velika Kopanica i Županja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Policija je izvijestila kako je u 14.45 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao Mercedesom njemačkih registracijskih oznaka krećući se lijevim prometnim trakom autoceste te, iako je desni prometni trak bio slobodan, davanjem svjetlosnih i zvučnih signala požurivao sporija vozila ispred sebe.

Bijeg i nesreća


Ništa ne sumnjajući, vozač Mercedesa je desetak kilometara od čvorišta Županja prišao i policijskom presretaču nekoliko puta mu “blicnuvši” da se makne. Ne želeći čekati, vozač Mercedesa je presretača obišao s desne strane i tada za njega počinju problemi jer je vozač presretača upalio rotacijska svjetla i sirenu i dao se u lov za brzancem.

- Nakon što je obišao policijsko vozilo, policijski službenici utvrdili su da se Mercedes kretao brzinom od 250 km/h te su upotrebom svjetlosnih i zvučnih signala iz službenog vozila vozaču dali jasan i nedvojben znak da se zaustavi nakon čega je vozač naglo povećao brzinu kretanja - priopćila je PU vukovarsko-srijemska. Policijska potjera trajala je do čvorišta Županja kada je vozač Mercedesa naglo skrenuo u trak za odvajanje u smjeru čvora Županja. Zbog neprilagođene brzine i naglog manevra, 38-godišnjak je izgubio kontrolu nad upravljačem nakon čega je Mercedes prvo udario u plastičnu posudu za sol, a nakon toga je doslovno sjeo na zaštitnu ogradu. Vozilo se potom stružući podvozjem po zaštitnoj ogradi zaustavilo nakon 100-tinjak metara.

Brzinski poligon


Posada policijskog presretača parkirala je vozilo neposredno prije Mercedesa i potom je pohitala u pomoć osobama koje su bile u njemu. Kako su vozač i dijete bili ozlijeđeni, prevezeni su vozilom hitne pomoći u vinkovačku bolnicu gdje su im, srećom, utvrđene lakše ozljede. Inače, nakon udara Mercedesa u plastičnu posudu i zaštitnu ogradu, od disperzije krhotina stradao je i policijski presretač. Nakon liječničke intervencije vozača su preuzeli policajci koji su mu zbog jurnjave i bijega izdali prekršajni nalog kojim je izrečena i naplaćena novčana kazna od 15.000 kuna. Osim toga, određena mu je i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca. U povratku u Njemačku 38-godišnjak neće smjeti biti za upravljačem vozila ako se ono bude nalazilo na hrvatskim prometnicama. U Mercedesu neće sigurno jer će to vozilo dulje vrijeme, zbog uništenog podvozja i prednjeg dijela, biti na popravku.

Autocesta A3 Bregana - Lipovac svakodnevni je brzinski poligon nemalom broju vozača. Mnogi tu dionicu koriste za ispitivanje brzinskih dosega svojih vozila, nerijetko do elektronske blokade motora. Većina jurnjava zbiva se na potezu od čvora Popovača u Sisačko-moslavačkoj do čvora Spačva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vozači s njemačkim registracijama naviknuli su na brzu vožnju po tamošnjim autocestama. U Njemačkoj, tamo gdje je dopušteno, nema brzinskog ograničenja, pa se vozi koliko se brzo može. No sve se mijenja u susjednim državama. Zanimljivo, takve jurnjave puno je manje u Austriji ili pak Sloveniji, a razlog je u tome što su kazne tamo puno drastičnije nego u Hrvatskoj. Kod nas Zakon o sigurnosti prometa na cestama ide i u prilog brzancima jer im nudi oprost trećine kazne ako ju plate na licu mjesta. A ako primaš plaću u eurima, onda ti to nije problem.



Sandra Lacić
// opasna vožnja //
SVAKODNEVNE KONTROLE I DALJE
Stacionarne kamere zabilježile su tijekom vikenda 108 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila. U Brodsko-posavskoj županiji najveću nepropisnu brzinu od 195 km/h utvrdili su (3. srpnja oko 15 sati) na autocesti A3, te za prekršaj sankcionirali vozača automobila (28-godišnjeg državljanina Njemačke). Najveća brzina od 115 km/h utvrđena je 3. srpnja u 22.18 u mjestu Radovanje, te je za isti prekršaj kažnjena 19-godišnja vozačica osobnog automobila. U Osječko-baranjskoj županiji za vikend su zabilježena 94 prekršaja prekoračenja brzine. Iz Ministarstva unutarnjih poslova upozoravaju sve vozače da ne divljaju na autocesti jer time ne ugrožavaju samo svoj, već i život drugih sudionika u prometu. S obzirom na svakodnevne vožnje iznad 200 kilometara na sat, policijski presretači će i dalje svakodnevno patrolirati autocestama u Slavoniji.

ZAUSTAVLJEN JE I PREBRZI TURČIN
Brzanaca je tijekom vikenda bilo i na dijelu autoceste A3 i u Sisačko-moslavačkoj županiji. U subotu, 3. srpnja, oko 8.30 na autocesti A3 Bregana -Zagreb - Lipovac zaustavljen je osobni automobil marke Audi njemačkih registracija kojim je iz smjera Zagreba brzinom od 197 km/h upravljao 36-godišnji državljanin Turske. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine vozaču je izdan obvezni prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 5000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije na području Hrvatske u trajanju od mjesec dana.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X