Kultura
VRIJEME JE ZA KULTURU

Praizvedbom Essekera počelo je 21. Osječko ljeto kulture
Objavljeno 29. lipnja, 2021.
Kulturno-umjetnički događaj u Parku kralja Petra Krešimira IV, svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković

Svjetskom praizvedbom koncerta za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker", skladatelja Davora Bobića, u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i solista Konstantina Krasnitskog na glasoviru, sinoć je svečano otvoreno 21. Osječko ljeto kulture. Program prvoga dana najveće kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj odvijao se na glavnoj festivalskoj pozornici u Parku kralja Petra Krešimira IV., a svečano ga je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Zaista mi je veliko zadovoljstvo da mogu biti na početku manifestacije koja je već dva desetljeća središnji kulturno-umjetnički događaj na istoku Hrvatske, koji simbolizira kreaciju, umjetnost i sve ono što brojni kulturni djelatnici, glumci, umjetnici i glazbenici žele pružiti građanima Osijeka tijekom prva dva tjedna, možemo slobodno reći, ljetne sezone. Siguran sam da će prekrasni program 21. Osječkog ljeta kulture brojnim Osječanima biti jedan dodatni sadržaj grada koji je kulturni, povijesni, sveučilišni grad, koliko i gospodarsko i političko središte - rekao je Plenković te čestitao svima koji su uložili svoj trud i kreaciju u program OLJK-a.

Kao četvrto Bobićevo djelo koje je svoju službenu svjetsku praizvedbu doživjelo u Osijeku, "Esseker" je inspiriran gradom na Dravi, a nastao je u razdoblju od 2017. do 2019. godine kao skladba u tri dijela (Gornji grad, Tvrđa i Donji grad) vođena idejnom niti - vožnjom osječkim tramvajem. Nakon ove ekskluzivne premijere, Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem Davora Kelića izveo je Simfoniju br. 36 u C-duru K. 425 "Linz" Wolfganga Amadeusa Mozarta. Posjetiteljima prvoga dana ovogodišnjeg OLJK-a obratili su se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

- Osječko ljeto kulture je nastao kao odgovor na kulturne potrebe građanki i građana Osijeka, te vremenom postao vrtlog umjetničkih sadržaja za koji se, kao što vidimo i danas, uvijek traži mjesto više. Ponosni smo što je OLJK izrastao u manifestaciju od nacionalnog značaja - rekao je osječki gradonačelnik.

Župan Anušić je istaknuo kako Osijek mora biti središte istoka Hrvatske u sportskom, gospodarskom, političkom, društvenom, ali i kulturnom životu, za što je upravo OLJK dokaz da je tome tako.


Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike