Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK U EUROPI: RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI SPOR

Biden: Amerika se vratila. Dobri odnosi s EU-om i NATO-om su nam važni
Objavljeno 15. lipnja, 2021.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak se sastao s čelnicima Europske unije i razgovarao o postavljanju zajedničkih ciljeva u vezi s globalnim izazovima kao što su pandemija i asertivnost Kine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel Bidena su dočekali u Bruxellesu.



Na samom početku samita Europska unija i Sjedinjene Države postigle se dogovor o suspenziji naplate carina u sporu oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeing i Airbus na razdoblje od pet godina tijekom kojih će tražiti trajno rješenje za to pitanje. "Dogovorom o slučaju Boeing-Airbus napravili smo veliki korak u rješavanju najdužeg trgovinskog spora u povijesti Svjetske trgovinske organizacije", izjavila je Ursula von der Leyen. Bruxelles i Washington spore se od 2004. godine pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) o nezakonitim državnim potporama koje svaka strana isplaćuje svojim proizvođačima civilnih zrakoplova. WTO je u vrijeme mandata Donalda Trumpa odobrio Sjedinjenim Državama da mogu uvesti carine u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje na uvoz roba i usluga iz EU-a. Nakon toga je i EU dobio odobrenje da uvede protumjere u vrijednosti od četiri milijarde dolara na uvoz roba i usluga iz Sjedinjenih Država. Dolaskom novog američkog predsjednika Joea Bidena u ožujku je dogovoreno da će obje strane privremeno suspendirati naplatu carina do 11. srpnja. Najnovijim dogovorom to je sada produženo na pet godina, tijekom kojih će se nastojati postići trajno rješenje za taj spor.

Sjedinjene Države nastoje popraviti svoje odnose s Europskom unijom nakon što su bili prilično uzdrmani tijekom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. "Amerika se vratila. Za nas je apsolutno važno da imamo dobre odnose s NATO-om i EU-om", rekao je predsjednik Biden nakon dolaska na sastanak s Michelom i Ursulom von der Leyen. Ovo je bio prvi samit EU - SAD nakon ožujka 2014. godine.

Biden je pozdravio "veliki napredak" u trgovinskom sporu Boeinga i Airbusa te sporazum s Europskom unijom o suzbijanju kineskih "netržišnih" praksi. "Važno, također smo se dogovorili surađivati na suprotstavljanju kineskim netržišnim praksama i njihovu suzbijanju, u ovom sektoru koji daje kineskim kompanijama nepravednu prednost", dodao je američki predsjednik u priopćenju. Biden je rekao da će SAD i EU surađivati na specifične načine, uključujući unutarnja i vanjska ulaganja i transfer tehnologije. "To je model koji možemo graditi i za druge izazove kineskog ekonomskog modela", kazao je. Američki je predsjednik istaknuo i da su "vrijednosti, poput kompetitivnosti i transparentnosti", koje dijele SAD i EU, učinile demokracije svagdje jačima.

U srijedu će se američki predsjednik u Ženevi susresti sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Dva čelnika sastaju se prvi put od kada je Biden postao predsjednik, u trenutku kada su bilateralni odnosi na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina. Teme razgovora su nuklearna sigurnost, klimatske promjene, kibernetička sigurnost i sudbina američkih državljana u ruskim zatvorima te ruskih državljana u američkim zatvorima, kazao je Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku. Rusko-američki odnosi potonuli su nakon ruske aneksije Krima 2014. SAD također optužuje Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore 2016. te su uvedene sankcije ruskim tvrtkama i pojedincima.

D.Pavlovič/Hina
Postignut dogovor o suspenziji naplate carina u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUSRET S PUTINOM
Biden je u ožujku Putina nazvao "ubojicom" te optužio Rusiju za neprihvatljivo ponašanje na više fronta, a također je razglabao i o ruskim "dilemama" - postsovjetskoj ekonomskoj propasti, potom prevelikom posezanju Rusije u Siriji te problemima s COVID-om. U travnju je nazvao Putina i predložio mu sastanak kako bi razriješili svoje sporove.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

Najčitanije iz rubrike