Novosti
URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
"Oni koji žele promjene radije bi pričekali da to za njih učini netko drugi"

Kada je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedavnom odgovoru predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu, koji je komentirao napete odnose šefa vladajuće stranke s predsjednikom države i bivšim predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, rekao da su od "SDP-a ostali samo dugmići", aludirajući na srpsku komediju "Maratonci trče počasni krug", možda nije slutio da će samo koji tjedan nakon toga biti potpuno u pravu jer će uslijediti raskol i podjele među socijaldemokratima.



Prepolovljen broj


Ovo što sada radi Peđa Grbin ni "Đenka više neće moći da opravi". SDP se bez kočnice spušta niz strminu i bliži se potpunom rastakanju, a da to i nije ništa novo pokazali su i nedavno okončani lokalni izbori u Zagrebu, gdje se stotinjak članova SDP-a našlo na listama drugih stranaka, ponajviše onim platforme Možemo. Ono što je Davor Bernardić trebao učiniti, a nije dok je vodio SDP, sada se pokazuje pogreškom jer će to učiniti Grbin, ali uz dalekosežnije posljedice za stranku. Naime, Bernardić je tada trebao isključiti četiri ili pet članova, među kojima je bio i Grbin, i svoje mjesto prepustiti nekom drugom, a ovako će sada stranka ostati bez stotina svojih članova i s upitnom budućnosti. Odlukom o raspuštanju zagrebačkog, slavonskobrodskog i međimurskog članstva Grbin je krenuo u obračun sa svojim unutarstranačkim neistomišljenicima, rekli bi čak i protivnicima jer su u SDP-u njegovim dolaskom na čelo stranke nastale tolike podjele da se više ne može govoriti o demokratskim unutarstranačkim procesima, nego o ratu jednih protiv drugih - onih koji su uz Davora Bernardića i onih koji su uz njegova nasljednika na čelu stranke. Sve su stranke u modernoj hrvatskoj povijesti prolazile te procese te tako i HDZ, HSS, HSLS, HSP..., no SDP je sada u situaciji koja bi ih mogla dovesti do toga da jesen dočekaju s gotovo prepolovljenim brojem zastupnika u saborskim klupama, ali i stotinama članova manje u lokalnim organizacijama. Može se očekivati da će se taj trend iz Zagreba preslikati i na druge gradove i manje sredine. Na osječku organizaciju SDP-a te stvari neće imati utjecaja jer je aktualno vodstvo, i ono službeno, ali i ono koje strankom upravlja iza kulisa, privrženo Grbinu još od vremena kada je stranku vodio Bernardić i kada su se srčano trudili i okupljali radeći mu iza leđa. Dok su neki takvim djelovanjem uništili svoju političku karijeru, drugi su, a njih je znatno manji broj, učvrstili svoje pozicije u vrhu stranke.

Osipanje članstva


Jedan od osječkih SDP-ovaca koji je aktivno u radu stranke sudjelovao od 90-ih godina, kada je, kaže, u Osijeku bilo "opasno" biti njihov član, a koji je unatrag 15-ak godina, odlukom onih koji danas vode stranku u gradu, stavljen potpuno po strani, sadašnje stanje u stranci ocjenjuje alarmantnim. "Ako je Grbin raspustio ove organizacije zbog loših rezultata lokalnih izbora, zbog čega isto to nije učinio i s gradskom organizacijom Osijeka, koja već niz izbornih ciklusa ima loše rezultate. Ili možda Grbin smatra da je neulazak u drugi krug SDP-ova kandidata za gradonačelnika Osijeka i skroman broj vijećnika u Vijeću, a da ne spominjemo u Županiji, dobar rezultat. Koliko sam uspio vidjeti, SDP je na ovim izborima uložio najviše novca, a nigdje ih nije bilo. Kampanje se ne mogu voditi iskakanjem sličica isključivo po društvenim mrežama, nego direktnim kontaktom s biračima, a toga, koliko sam vidio, nije bilo", kaže naš sugovornik.

Kroz šalu napominje da bi nekada SDP u Osijeku imao sigurnih od 10 do 12 posto glasova na bilo kojim izborima i da je "stolicu" kandidirao, a da je ostalo samo trebalo nadograditi kampanjom. "Osječki SDP je izgubio članstvo, a izgubio je i potporu onih koji nisu bili članovi, ali su podržavali tu našu politiku. Sada toga više nema, a za to je ‘zaslužno‘ vodstvo stranke koje ju u tom smjeru vodi cijelo desetljeće. Nitko nije odgovoran za ovakve rezultate, čak se nitko i ne uzbuđuje zbog takvih rezultata o kojima se i ne raspravlja", tvrdi naš izvor dodajući kako je Boris Piližota postao predsjednik gradske organizacije sa samo 60 osvojenih glasova. Gorim od svega toga, međutim, smatra činjenicu da nema kritične mase da se ovdje nešto učini i promijeni. "I oni koji bi željeli promjene radije bi pričekali da za njih to učini netko drugi. Tako da u Osijeku ne vidim nikoga tko bi mogao donijeti promjene i očekujem status quo do daljnjega. To nije dobro ni za one koji sada imaju koristi od ovakvog stanja, a jasno je o kome se radi, jer će se stranka urušiti i u Zagrebu", zaključuje ovaj dugogodišnji osječki SDP-ovac.

Tomislav Prusina
TKO NAKON PILIŽOTE?
Tko bi mogao na mjestu predsjednika osječkog SDP-a naslijediti Piližotu pitamo našeg sugovornika, koji odgovara da je najizgledniji i vjerojatno najprihvatljiviji ljudima koji sve drže pod kontrolom Goran Kušec, kandidat za gradonačelnika Osijeka. Iako nije ispunio očekivanja, a to je bio bar ulazak u drugi krug, njemu se ne može mnogo zamjeriti. "Pitanje je samo želi li on to prihvatiti, želi li se time baviti, jer nisam stekao dojam da je pretjerano zagrijan za sve to. Ako neće on, naći će već nekog, i tako je do novih izbora najmanje tri godine, i pitanje je kako će do tada izgledati SDP i u Zagrebu i u Osijeku", konstatira.
Možda ste propustili...