Novosti
POPIS STANOVNIŠTVA: TRAŽE SE POPISIVAČI I KONTROLORI

Prednost studentima, osobama s iskustvom i - nezaposlenima
Objavljeno 15. lipnja, 2021.

Državni zavod za statistiku u ponedjeljak je i službeno pozvao zainteresirane kandidate za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.



Druga faza provedbe u kojoj će sudjelovati popisivači i kontrolori provest će se na području Hrvatske od 27. rujna do 17. listopada. Iznimno, popis će se moći provoditi najduže do 29. listopada ako se ustanovi da do prvotno planiranog roka nisu popisane sve popisne jedinice. Podsjetimo i da je u ožujku obavljen probni popis stanovništva na uzorku od 5000 kućanstava.

Popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa, koja se provodi od 13. do 26. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva elektroničkim sustavom e-Građani. Kontrolori nadziru rad određenog broja popisivača te im daju smjernice za rad, tijekom trajanja popisa s njima održavaju sastanke i pružaju im metodološku pomoć, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka te obavljaju druge poslove utvrđene metodologijom popisa, navodi Državni zavod za statistiku. Popisivanje zahtijeva puni dnevni angažman popisivača i kontrolora (uključujući subote i nedjelje) te je nužan preduvjet da kandidat za popisivača ili kontrolora nema drugih poslovnih ili školskih obveza.

Zainteresirani kandidati za sudjelovanje u ovogodišnjem popisu stanovništva trebaju na mrežnim stranicama popisa (https://www.popis2021.hr) popuniti prijavu za popisivača ili kontrolora, odgovarajući na pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, informatičkoj pismenosti te na demografska pitanja. Rok za podnošenje prijava je od 23. lipnja do 15. srpnja, a kandidat može samo jedanput popuniti prijavu. Pri popunjavanju prijave obvezan je priložiti obostrano skeniranu fotokopiju osobne iskaznice. Uvjeti za prijavu kandidata za popisivača i kontrolora jesu državljanstvo Republike Hrvatske, punoljetnost te završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Potrebno je poznavanje rada na računalu te valjana adresa elektroničke pošte. Iz Državnog zavoda za statistiku dalje pojašnjavaju kako će bodovnu prednost pri odabiru ostvariti kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima ili anketama i dobro poznavanje rada na računalu, mogućnost korištenja vlastitoga prijevoznog sredstva za vrijeme popisa, te ako su nezaposleni i studenti. Među prijavljenima će se odabrati potreban broj kandidata na osnovi osvojenih bodova.

Popis obuhvaća stanovništvo, kućanstva i stanove. Cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Dario Kuštro

5-6 tisuća kuna mogla bi iznositi prosječna zarada popisivača
SOLIDNA ZARADA
Odabrani kandidati obvezni su sudjelovati na online obuci radi upoznavanja s metodologijom i organizacijom popisa stanovništva, navodi Državni zavod za statistiku te napominje i kako će kandidati o izboru i terminu preuzimanja elektroničkog uređaja biti obaviješteni elektroničkom poštom. Zarada popisivača ovisit će o broju popisanih jedinica, doznali smo u DZS-u. Prosječno će moći zaraditi između pet i šest tisuća kuna.