Novosti
ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Tko god misli da koronu možemo pobijediti bez cjepiva, vara se. Stoga, savjetujem svakome da što prije primi cjepivo jer samo na taj način možemo biti sigurni da ćemo uživati s našim unucima - poručio je to ispred osječke dvorane Zrinjevac 67-godišnji Ilija Lončarić, koji je primio dvomilijuntu dozu cjepiva. Taj vitalni Osječanin istaknuo je da je bio iznenađen čuvši da je njegova druga doza zapravo jubilarna i pred okupljenim novinarima priznao je: "Nikad u životu nisam dobio nagradu, a danas mi je nagrada što pričam ovdje s vama i što mogu poručiti drugima da se cijepe."

Kao što je poznato, dvorana Zrinjevac i Gradski vrt bili su mjesta gdje se prošloga vikenda u Osijeku cjepivom Pfizer provodilo cijepljenje bez prethodnog naručivanja. Ispred sedam punktova, koliko ih je osigurano u Osječko-baranjskoj županiji (u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu, Čepinu i dva u Osijeku), građani su se okupljali i prije 8 sati, za kada je najavljen početak cijepljenja. Među onima koji su primili svoju prvu dozu ispred dvorane Zrinjevac zatekli smo i Marijanu Posavac iz Osijeka. "Iskreno, osjećam se sad sigurnije, a osim toga, sin mi je u Irskoj pa ću nakon primljene dvije doze možda i otići k njemu", rekla nam je Posavac.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić naglasio je da će se, ako bude postojao interes građana, cijepljenja bez najave nastaviti, o čemu će se odlučiti u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ-a. Osim toga, dodao je kako je na području OBŽ-a dosad cijepljeno 42,4 posto populacije, što je više od prosjeka za RH.

Zadovoljstvo nije krila ni dr. Nika Borovac, koja je pojasnila da cijepljenje pacijenata djelatnici Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a, uz ostale članove timova, provode izvan redovitog radnog vremena. Nitko od oboljelih osoba u subotu nije bio na respiratoru, a što se posljednji put dogodilo prije gotovo devet mjeseci, točnije 19. rujna 2020., što je dodatni pokazatelj važnosti cijepljenja.

Broj zainteresiranih za cijepljenje u vinkovačkoj sportskoj dvorani OŠ A. G. Matoša u subotu od 8 do 12 sati bio je daleko veći nego što su u Zavodu za javno zdravstvo VSŽ-a pretpostavljali, pa je red ispred dvorane bio dugačak više od 50 metara.

Zadovoljna je i ravnateljica ZJZ-a VSŽ-a, epidemiologinja dr. Kata Krešić. "Dosad je u našoj županiji cijepljeno jednom dozom cjepiva gotovo 45 posto odrasle populacije, a objema je dozama procijepljeno više od 23 posto odrasle populacije, što je ohrabrujuće, a ako budemo imali dovoljne količine cjepiva, mogli bismo do kraja mjeseca dosegnuti željeni postotak od 55 posto cijepljenih odraslih osoba bar jednom dozom. Hoćemo li u tome uspjeti, neće ovisiti samo o količini cjepiva, nego i o zainteresiranosti i odzivu na cijepljenje. Zato još jednom pozivamo sve da se odluče na cijepljenje, da se prijave kod svoga liječnika koji će ih ili sam cijepiti ili će se moći cijepiti na nekom od organiziranih punktova. Naša poruka je: iskoristite svaku mogućnost cijepljenja kako biste prije svega sačuvali svoje zdravlje, ali i kako bismo se što prije mogli vratiti našem prijašnjem načinu životu, putovanjima, druženjima i proslavama i svemu onome što naše živote čini ljudskijima i bliskijima, bez straha od korone", kazala je dr. Kata Krešić. M.Mi./M.F.


Nagovorit ću i prijatelja
"Sve je proteklo u najboljem redu, dobro je organizirano,jedino što smo morali malo čekati vani. Mislila sam se i ranije cijepiti, ali moja obiteljska liječnica stalno je odgađala prikupljanje prijava pa sam zamalo već i odustala, ali kada sam čula za ovaj punkt, iskoristila sam priliku", kazala je Jadranka iz Vinkovaca. Mlađi Jankovčanin kazao je da se uopće nije namjeravao cijepiti jer je čuo razne priče, ali je ipak došao jer je bio u Vinkovcima drugim poslom. "Sada ću prijatelja koji mi je savjetovao da se ne cijepim pokušati nagovoriti da i on ode", kazao je. M.F.
O nastavku cijepljenja bez najave u OBŽ-u odlučit će se u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite