Kultura
UZ POTPORU HRVATSKE POŠTANSKE BANKE

Koncert Zagrebačkih solista na osječkom trgu u sklopu turneje "Doživi harmoniju"
Objavljeno 14. lipnja, 2021.

Prvi u nizu besplatnih minikoncerata u sklopu turneje "Doživi harmoniju", Zagrebački su solisti održali jučer na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Kultni komorni gudački ansambl posljednjih je godina u našem glavnom gradu održao niz besplatnih nastupa kao dar građanima, a uz potporu Hrvatske poštanske banke koja obilježava trideset godina postojanja, sada nastupa i za građane diljem Hrvatske.



Ovaj jedinstveni nedjeljni događaj, prepun vrsnog muziciranja jedanaesteročlanog ansambla, oduševio je sve one koji su se oko podneva zatekli na glavnom osječkom trgu. Okupljeni su imali priliku uživati u zvucima violina, viola, violončela i kontrabasa, odnosno u nadahnutim izvedbama poznatih skladbi kao što su "Jabuke i trešnje", "Por una Cabeza" (tango iz filma "Miris žene"), "Strangers in the Night", "Libertango" i "Ta tvoja ruka mala" te u nekoliko stavaka "Simfonije br. 3 u D-duru" Luke Sorkočevića i Mozartova "Divertimenta u F-duru".

- Budući da je riječ o koncertu za građanstvo koje se našlo na trgu, i koje možda baš i ne posjećuje često koncertne dvorane, malo smo prilagodili naš program, izmijenivši ga u odnosu na neki najozbiljniji program klasične glazbe. Minikoncertima na Cvjetnom trgu, Dolcu, Zoološkom vrtu i drugim lokacijama u Zagrebu približili smo klasičnu glazbu sugrađanima, i iznimno smo sretni što, uz pomoć Hrvatske poštanske banke, to sada imamo priliku činiti i diljem Hrvatske. I ovim putem čestitamo Hrvatskoj poštanskoj banci veliku obljetnicu, počašćeni što su među mnogim sjajnim domaćim izvođačima izabrali upravo naš ansambl kako bi svoj jubilej proslavili s građanima - rekao je violinist i predsjednik Upravnog vijeća ansambla Zagrebački solisti, Krunoslav Marić te dodao da se nada kako će Zagrebački solisti s nešto ozbiljnijim programom klasične glazbe najesen nastupiti u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

U gotovo sedam desetljeća djelovanja Zagrebački su solisti snimili više od sedamdeset nosača zvuka. Održali su više od četiri tisuće koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama (Tchaikovsky Concert Hall, Sydney Opera House, Teatro Real, Royal Festival Hall, Wiener Musikverein, Carnegie Hall...). Ako im vremenski uvjeti i druge prilike to dopuste, u sklopu turneje "Doživi harmoniju" ovaj višestruko nagrađivani ansambl zasvirat će i na frekventnim gradskim lokacijama u Splitu, Rijeci, Varaždinu i Zagrebu. D.Miklić n



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike