Kultura
ANSAMBL LADO I GRAD LIPIK VEŽE NERASKIDIVA VEZA

Otkrivena bista profesora Zvonimira Ljevakovića
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Predstavnici grada Lipika i Ansambla LADO otkrili su u Lipiku bistu profesora Zvonimira Ljevakovića, osnivača i prvog umjetničkog voditelja Ansambla LADO, pokretača Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, koreografa narodnih plesova, čovjeka koji je zadužio hrvatsku kulturu otkrivanjem duhovnog i materijalnog bogatstva hrvatskoga sela i stvarajući neprolazne umjetničke vrijednosti koje se i danas izvode na pozornicama diljem Hrvatske i svijeta. Na inicijativu umjetničkog voditelja Ansambla LADO Krunoslava Šokca, bista, koju je u povodu 60. obljetnice Ansambla izradio Tomislav Kršnjavi i koja se cijelo desetljeće čuvala u prostorijama Lada, pronašla je svoje mjesto u rodnom gradu ovog istinskog zaljubljenika u hrvatski folklor. Zahvaljujući njegovu vizionarstvu, krajem 40-ih godina prošlog stoljeća prepoznao je važnost osnivanja nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla koji bi njegovao i predstavljao plesnu i glazbenu tradiciju Hrvatske, te time čuvao kulturni identitet hrvatskog naroda.

- Ove godine četrdeseta je obljetnica smrti ovog našeg velikana, a želja nam je bila učiniti ovo umjetničko djelo dostupnijim i vidljivijim široj javnosti. Osim što će oplemeniti i uljepšati ionako predivni lipički perivoj, vjerujem da će biti i podsjetnik svim stanovnicima ovoga lijepog pitomog grada o njihovu sugrađaninu koji je svojim radom zadužio hrvatsku kulturnu i folklornu scenu. Posebna zahvala ide gradonačelniku grada Lipika, g. Vinku Kasani, koji je s oduševljenjem prihvatio ovu našu inicijativu o darivanju biste građanima Lipika - rekao je Šokac.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana izrazio je veliko zadovoljstvo povratkom Zvonimira Ljevakovića u svoj zavičaj i izrazio uvjerenje kako će ovaj korak usmjeriti Lipik u dodatnom kulturnom razvoju. Također je najavio plan da lipička osnovna škola u budućnosti nosi ime ovog velikana Lipika. Trenutačno se bista nalazi na Trgu dr. Franje Tuđmana, a po završetku obnove lipičkog Lječilišnog perivoja bit će postavljenja u dijelu perivoja pod nazivom Aleja velikana. U postavljanje biste aktivno je bio uključen i autor, akademski kipar Tomislav Kršnjavi, koji je također nazočio otkrivanju.

Ljevaković je postavio temelj ne samo Ladu, već i folklornom stvaralaštvu koje maksimalno uvažava izvornost, a njegove koreografije, koje uključuju sklad plesa, glazbe, narodne nošnje i samog scenskog postava, dokaz su njegove snažne kreativnosti. Inzistirao je na tome da se na pozornici nose najljepši primjerci originalnog narodnog ruha, a savršenstvo je tražio od svih profesionalnih i amaterskih plesača i pjevača. Narodne je plesove, prikazujući ih na sceni, izdignuo na visoku umjetničku razinu.

Na repertoaru Lada danas se nalazi 30 Ljevakovićevih koreografija od kojih je najveći broj, njih 20, postavljen 50-ih godina prošlog stoljeća. Vrličko kolo, Ladarke, Slavonske kraljice, Krčki tanac, Slavonsko kolo, Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo, Balun, Kastavski zvončari, Posavski plesovi, Drmeš, Baranjska žetva, Valpovačko kolo samo su neke od izvođenijih koreografija koje izazivaju oduševljenje i divljenje domaće i svjetske publike i stručne kritike. Nakon otkrivanja biste solisti i orkestar Ansambla LADO izveli su Lipičanima cjelovečernji vokalno-instrumentalni koncert Sako leto ima nekaj novoga. T.K.
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas