Crna kronika
POVEĆANJE BROJA PROVALA U VOZILA NA ISTOKU HRVATSKE

U jednoj su noći provalnici obili i okrali sedam auta
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

Od početka godine zabilježen je na krajnjem Istoku Hrvatske trend povećanja broja provala u automobile, a svojevrstan je rekord bio u noći između 4. i 5. lipnja kada je na području Vinkovaca provaljeno u - čak sedam automobila. Valja pritom spomenuti i da je, ovisno o vrijednosti ukradenih stvari, za tu vrstu krađe zaprijećena kazna i do osam godina zatvora!



U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj navode podatak kako je ove godine zabilježeno, do sada, 28 slučajeva provala u motorna vozila, pri čemu se u 25 slučajeva radilo o automobilima, a tri su bile provale u radne strojeve iz kojih se u pravilu krade gorivo. Iz automobila, pak, provalnici uzimaju što im dođe pod ruku - novac, bankovne kartice, novčanike, torbice, odjeću... - Iako od ukupnog broja evidentiranih provala, obijanjem ili svladavanjem većih prepreka, motorna vozila kao objekt napada provalnika čine tek 20 posto slučajeva, PU vukovarsko-srijemska je od početka ove godine zabilježila trend povećanja broja provala u automobile - potvrdila je policijska službenica za odnose s javnošću PU u Vinkovcima Martina Halas.

Ujedno, kako bi se spriječile provale, policija građanima i skreće pozornost na modalitete provala u vozila, ali i na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da se postane žrtvom provale. “Najčešći oblik provala je kroz bočna stakla tako da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu, a koji su, k tome, ostavljeni na vidljivim mjestima na sjedištu ili u pretincu vrata. Najčešće se događaju na parkiralištima ispred zgrada i kuća, i to u noćnim satima - navela je Halas. Kriminalističkim istraživanjima vukovarsko-srijemska policija ove je godine otkrila nekoliko počinitelja koji su posljednjih mjeseci provaljivali u automobile i radne strojeve, a nekoliko je istraživanja u tijeku.

- Protiv počinitelja podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, a prema Kaznenom zakonu prijeti im kazna zatvora od jedne do osam godina kada je vrijednost ukradene stvari velika, odnosno do tri godine zatvora ako je vrijednost ukradene stvari mala - kažu u PU u Vinkovcima.

U spomenutom slučaju sedam provala u samo jednoj noći na vinkovačkom području zanimljivost je kako je u dva automobila pokušaj provale bio neuspješan, a iz pet je vozila zasad nepoznati provalnik ukrao više tisuća kuna. Zanimljiv je i slučaj s početka travnja kada je “pao” 41-godišnjak iz Ivankova pod sumnjom da je u Vinkovcima provalio u dva automobila, ukrao bankovne kartice i zloupotrijebio ih, da bi se potom pokazalo da je “odradio” još tri provale gdje je iz vozila ukrao opremu za snimanje, više komada odjeće, punjače za mobitele, novac... Istog provalnika policija je zatekla i u posjedu speeda.

- Upozoravamo građane da ne ostavljaju vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo u vozilima, naročito ne na vidljivim mjestima. Tako ostavljeni predmeti mamac su i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta zbog provale može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari - kažu u policiji, dodavši da, dakle, za zaštitu od provale “nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika”.

Savjet je građanima i da zaključavaju svoje automobile te izbjegavaju mračna parkirališta i slabo prometne ulice. “Nakit, novac, foto i videooprema, prijenosna računala, torbice - mjesto im nije u vozilima i često su predmeti krađe. Vozilo treba zaključati čak i za kratke odsutnosti (odlazak na kiosk, u trgovinu), prozorska stakla ne ostavljati poluotvorenima, a jednako tako ni ključeve ne treba ostavljati u vozilu bez nadzora”, savjeti su vlasnicima automobila.

S.Lacić

Provalnici u automobile, ako ih se uhvati, riskiraju kaznu i do osam godina zatvora
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike