Regija
JEDINI I DALJE ZATVORENI

Vlasnici noćnih klubova u velikim su problemima
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Noćni klubovi ne rade već više od 200 dana "u komadu" zbog pandemije koronavirusa, koja je paralizirala njihovu djelatnost
BELI MANASTIR



Mjere popuštaju, dnevni broj zaraženih osoba sve je manji, a, na svu sreću, sve je manje i ljudi u bolnicama.



Kafići (točnije, ljetne terase) ponovno su otvoreni, kao i restoranski interijeri, a okupljanja na otvorenom postala su sve masovnija (posebice ona neslužbena). Ugostiteljima je, bar djelomično, svanulo. No samo nekima. Posljedice pandemije i mjera još uvijek trpe vlasnici noćnih barova i klubova, diskoklubova te beach barova. U studenome prošle godine u Karlovcu su osnovali svoju udrugu - BNND (koja ima 50-ak članova) s ciljem spašavanja radnih mjesta zaposlenika i vlastitog poslovanja. Uputili su tada i određene zahtjeve Vladi RH, odnosno Ministarstvu financija. No prošao je i treći val korone a ti ugostiteljski objekti i nadalje su zatvoreni. Među članovima udruge je i Ivan Dolić, predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Baranje i vlasnik jedinog belomanastirskog noćnog kluba, Hypnotic.

- Ne radimo više od 200 dana "u komadu". Od prošlogodišnjeg ožujka do studenoga radili smo od 22 sata do ponoći, a restorani su mogli raditi do 2 sata ujutro. Prošlogodišnjeg srpnja i kolovoza naš su posao obavljali kafići, restorani i benzinske crpke - priča Dolić u ime članova BNND-a. Naglašava kako ni jedan vlasnik beach barova, noćnih klubova, noćnih barova i diskoklubova nije dobio ni kunu od države. Stoga su, nastavlja, neki svoje objekte morali u cijelosti staviti pod ključ, u nemogućnosti plaćanja najma i naručene robe uoči početka sezone.

- Noćni klub sam kupio za ne tako malo novca, zbog čega sam morao realizirati kredit u jednoj banci. Mjesečno ga plaćam 4500 kuna i nitko ne pita mogu li to i nadalje činiti a klub već dugo ne radi - žali se, nastavljajući kako im nije namjera nikoga izravno napadati i tvrditi da koronavirus ne postoji, ali od nadležnih žele bar neke smjernice i dodatno popuštanje mjera koje se odnose na "noćne objekte". Dodaje kako je cafe-barovima dopušten rad na terasama, a terasa njegova noćnog kluba mora biti zatvorena. Od države ne dobiva ni 4000 kuna po zaposleniku, jer je radio po sistemu "vikend-zapošljavanja", koji podrazumijeva zapošljavanje u petak, a odjavu u ponedjeljak. Kaže kako mu je onemogućeno daljnje kreditno zaduživanje, jer banke u posljednje vrijeme ne gledaju rado na ugostitelje, posebice vlasnike noćnih klubova. Iz udruge BNND poručuju kako, za razliku od drugih grana ugostiteljstva, njima sve ovisi o organizaciji i planiranju nekoliko mjeseci unaprijed, a oni još uvijek ne znaju kada će, odnosno hoće li uopće, biti otvoreni.

- Dok se dopuštaju razna okupljanja, nas koji smo spremni pridržavati se svih epidemioloških mjera nitko ne spominje - poručuju, izražavajući nadu da će se to promijeniti. Vasnici nekih noćnih klubova dosjetili su se i u djelatnost dodali riječ restoran.


Ivica Getto
cilj
spasiti radna mjesta
Kasnije utakmice samo iz kućnog naslonjača?
Dolić, kao predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Baranja, govori i o radnom vremenu kafića. Naglašava kako se približava Euro, koji mnogi vole pogledati u društvu - u kafićima. Utakmice koje budu počinjale kasnije moći će gledati samo iz svojih naslonjača. Tvrdi kako su mladi Belomanastirci i Baranjci željni noćnih izlazaka (to i nadalje čine, ali u privatnim aranžmanima), što potkrjepljuje njihovim svakodnevnim upitima. “Ja im, nažalost, nemam što reći jer ništa ne znam. Nitko nam ništa ne govori”, konstatira Dolić.
Najčitanije iz rubrike