Svijet
BESPLATNO, NA ROK OD 12 MJESECI

Od 1. srpnja u EU-u se uvode digitalne potvrde za COVID-19
Objavljeno 10. lipnja, 2021.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. srpnja s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanim za građane EU-a te s 553 glasa za, 91 protiv i 46 suzdržanih za državljane zemalja izvan EU-a.



Tu je inicijativu Europska komisija iznijela 17. ožujka, a cilj je uspostava jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak. Digitalna zelena potvrda, koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci, "dokazivat će" tri stvari: da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata. Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom. Besplatno će ju izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te sadržavati QR kod. Također je osigurano 100 milijuna eura za kupnju testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

Odluče li neke države uvesti dodatna ograničenja, "moraju to na jasan način građanima priopćiti i najaviti 48 sati unaprijed i 24 sata prije stupanja na snagu tih mjera", istaknuo je španjolski eurozastupnik Juan Fernando López Aguilar. "Države članice neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja svima koji posjeduju digitalne zelene potvrde ako ta ograničenja nisu nužna. Drugo, gdje se takva dodatna ograničenja izriču na iznimnoj osnovi, države članice morat će izvijestiti Komisiju i javnost unaprijed", upozorio je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. Istaknuo je i važnost zaštite podataka te zaključio da će se "svojim decentraliziranim i izvanmrežnim sustavom provjere digitalna zelena potvrda truditi osigurati vrlo visoku zaštitu podataka".

Kao član Odbora za građanske slobode, u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ). "I oni koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima za ekranima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik na onaj prije pandemije", istaknuo je zastupnik Ressler. "Devet država, poput Hrvatske, spremno je za primjenu i prije roka", dodao je.

"Iako su određene države članice EU-a već implementirale sustav za digitalne zelene potvrde na svojim graničnim prijelazima, uključujući i Hrvatsku, koja je to učinila prva u Uniji, 1. lipnja, posebno je važno da sve države članice nakon donošenja zakonodavnog okvira implementiraju taj sustav do 1. srpnja u svrhu normalnog odvijanja turističke sezone", istaknuo je HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol.

"Iako potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku", kazala je zastupnica u EP-u Željana Zovko.

Među rijetkim skepticima našao se i hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić.

Vijeće EU-a sada treba službeno prihvatiti tekst, koji će se objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja. H
Najčitanije iz rubrike