Regija
SRCE SLAVONIJE PAMTI 7. LIPNJA 2003.

Prije 18 godina Papa je došao i u Đakovo
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
ĐAKOVO - U ponedjeljak, 7. lipnja, navršilo se 18 godina otkako je Đakovo pohodio papa Ivan Pavao II. - Viva Papa, živio Papa - uzvikivalo je u vrelini te subote, satima iščekivanja i ograničenom kretanju po strogom protokolu unatoč, razdragano vjerničko mnoštvo najdražem gostu, dok je grad vihorio u vatikanskim žuto-bijelim zastavicama. Procjene su da je Papu na Strossmayerovom trgu i okolnim ulicama dočekalo 10.000 vjernika. Nakon pohoda Osijeku, dolazak Pape u papamobilu u Đakovo katedralna zvona gromoglasno su označila u 13.35 sati.

- Rajska djevo, kraljice Hrvata... - pjevao je u jedan glas puk, dok se papamobil polako probijao kroz mnoštvo. Papa potom odlazi u Dvor u kojem ga dočekuju tadašnji đakovački i srijemski biskupi: dijecezanski Marin Srakić, pomoćni Đuro Hranić i Đuro Gašparović, a Petrov nasljednik susreo se tada i s biskupom u miru Ćirilom Kosom. Papa se odmah uputio u Zeleni salon gdje su mu predstavljeni darovi Biskupije, vjernika, pojedinaca, udruga...

U Crvenom salonu priređen je za Papu, biskupe, Papinu pratnju, predvođenu tadašnjim državnim tajnikom Svete Stolice Angelom Sodanom, svečani objed. Potom je uslijedio kratki odmor. Zvona katedrale u 17 sati označila su pojavljivanje Svetog Oca ispred katedrale. Pozdrav i blagoslov vjerničkom mnoštvu koje mu razdragano kliče. U nastavku se Sveti Otac uputio u katedralu gdje se u tišini, okružen sa stotinjak profesora i bogoslova s tadašnje Teologije te milosrdnih sestara sv. Križa i svećenicima koji zbog bolesti nisu mogli pohoditi misno slavlje toga prijepodneva u Osijeku, pomolio ispred središnjeg oltara. Ponovno izlazak Pape pred katedralu kada je uslijedio prizor koji će toga popodneva obići svijet - Papa iz ruku tadašnjeg gradonačelnika Zorana Vinkovića, koji mu u ime Grada Đakova daruje mušku i žensku narodnu nošnju, spremno prihvaća šokački šešir, prinosi ga glavi i njime maše vjernicima na Trgu.

Taj je prizor, može se slobodno reći, obilježio Papin pohod Đakovu i Osijeku. Papa još jednom pozdravlja vjerničko mnoštvo te mu upućuje pastirski blagoslov, pa u 17.35 papamobilom odlazi za Osijek. Događaj je to koji se pamti za cijeli život.

Spomendan blaženog pape Ivana Pavla II. slavi se 22. listopada, na datum kad je održao prvu svetu misu kao papa 1978.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike