Autoglas
NEMA VIŠE PARNICE

Daimler Nokiji plaća korištenje patenata
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Daimler je pristao Nokiji platiti za korištenje njezinih patenata, čime je okončana pravna bitka između finske tehnološke i njemačke automobilske kompanije zbog tantijema za ključne tehnologije. Nokia, koja svake godine ima 1,4 milijarde eura prihoda od licenci, s proizvođačem automobila Daimlerom posljednjih godina tuži se po njemačkim sudovima s mješovitim rezultatima. No, dvije tvrtke su priopćile da su postigle dogovor o licenciranju patenata i da će zaustaviti parnice.

Prema sporazumu, Nokia daje Daimleru licencu za mobilnu telekomunikacijsku tehnologiju i zauzvrat prima naknade. Njemački proizvođač automobila do sada nikada Nokiji nije platio za korištenje njezinih patenata. Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Škoda, Volkswagen i Volvo već plaćaju Nokiji patente. "Pozdravljamo nagodbu s ekonomske točke gledišta i zato što želimo izbjeći dugotrajne sporove", izjavila je glasnogovornica Daimlera.

Finska tehnološka kompanija želi da proizvođači automobila plaćaju tantijeme za tehnologije koje se koriste u navigacijskim sustavima, komunikaciji vozila i samovoznim automobilima, dok autokompanije smatraju da bi njihovi dobavljači trebali plaćati umjesto njih, a to bi moglo smanjiti naknade za nositelje patenata. Prošli mjesec Nokia je sklopila sporazum i sa Samsungom, kojim se južnokorejska tvrtka obvezuje da će plaćati naknade za tehnologije povezane s videostandardima Nokije. H



Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku