Gastro
KURKUMA

Omiljeni začin odličan za kožu
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Poznati i omiljeni indijski začin kurkuma odličan je lijek protiv mnogih dermatoloških problema. Dosadne, naporne akne mogu vrlo brzo nestati uz uporabu domaće kreme od samo tri sastojka. Aloe vera jedan od obveznih sastojaka u svakoj kremi za lice jer regenerira iritiranu, oštećenu i dehidriranu kožu. Dodate li joj zeleni čaj i kurkumu dobit ćete izvrsno sredstvo za lice. Pomješate sve ove sastojke i ostavite da djeluju dvadesetak minuta. Kurkuma u kombinaciji s aloe verom pravi je izvor salicilne kiseline koja je idealni protivnik akni, a posebno preporučljiva svima koji imaju problema s masnom i nadraženom kožom. Kurkuma se pokazala i kao odličan lijek kod ekcema, psorijaze, bora i tamnih mrlja.



Naravno, prije nanošenja ove maske pažljivo očistite kožu, a pomoći će i parenje pod ručnikom. Snažno antioksidacijsko, protuupalno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje kurkume pripisuje se polifenolu kurkuminu. Apsorpcija kurkumina dokazano se može povećati uz istovremenu konzumaciju piperina iz papra, pa se preporučuje kombinirati papar i kurkumu kod začinjavanja jela. Kurkuma sadrži mangan, kalij, željezo i vitamin B6, ali ne u tolikim količinama koje su svakodnevno potrebne ljudima. Svježa kurkuma ima blago ljut okus, a sušena kurkuma podsjeća na naranču i đumbir. Njezina žuta boja koristi se kao prirodno bojilo, zbog čega se ponekad dodaje kao senf.



U svakodnevnu prehranu trebalo bi uvrstiti od četvrtine do cijele čajne žlice kurkume. Također bi se trebala što manje kuhati, a najbolje djeluje u svježem obliku, ili kada se dodaje pri kraju kuhanja. J.Kn.
U svakodnevnu prehranu trebalo bi uvrstiti od četvrtine do cijele čajne žlice kurkume
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike