Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA KUĆA

Važno je redovno prozračivati dom
Objavljeno 2. lipnja, 2021.
Današnji prozori imaju visok faktor izolacije, brtvljenje krila i okvira gotovo je hermetičko, pa je prozračivanje nužno

Za ugodan te ponajprije zdrav zrak i klimu u prostoriji nužno je svakodnevno prozračiti prostorije.



U vremenu kada su prozori bili mahom rađeni od drveta i kada je njihovo brtvljenje bilo poprilično loše, prozračivanje se odvijalo gotovo konstantno. Iako je tada gubitak energije kroz prozore bio značajan, jedna pozitivna karakteristika ovako loše izoliranih prozora bila je konstantan dotok svježeg zraka. S današnjim prozorima stvari su bitno drugačije, prozori imaju visok faktor izolacije, brtvljenje krila i okvira gotovo je hermetičko, a kod takvih prozora ipak valja imati na umu važnost provjetravanja ili prozračivanja prostorija. Mnogi, nažalost, ne vode računa o prozračivanju, a posljedice ovog "nemara" su ustajali, pa zasigurno i nezdravi zrak.

Kao nuspojava svjesnog ili nesvjesnog propuštanja prozračivanja prostorija i dotoka svježeg vanjskog zraka je gomilanje vlage u prostorijama koja prirodno isparava zbog topline u domu kuhanjem, tuširanjem, pa i disanjem. Ovakav zrak, ako se dugo zadržava u prostorijama, djeluje ustajalo, teško, a zbog veće količine vlage, na hladim se dijelovima zidova može s vremenom pojaviti kondenzacija vlage te naposljetku i pojava gljivica (plijesni). Sigurno ste u nebrojeno domova, ali možda i u vlastitom, vidjeli pojavu plijesni na zidovima, a tada je već upaljen crveni alarm te osim prozračivanja potrebno je zvati majstora zbog sanacije nastale štete.

Ostaviti plijesan na zidovima može biti izuzetno velik zdravstveni problem, stoga ne odgađajte sanaciju. Sve se ovo može izbjeći svakodnevnim provjetravanjem prostorija, tako da na 15-ak minuta otvorimo prozore kako bi došlo do prirodne promjene zraka u prostoriji. Strah mnogih kod prozračivanja, posebice u zimskim mjesecima, jest gubitak topline u prostoriji. Iako ova briga ima donekle uporište pri duljem vremenu prozračivanja, 15-minutno prozračivanje nikako neće toliko rashladiti prostore. Međutim, ako nemate toliko vremena i ne želite razmišljati o provjetravanju, a također želite toplinsku energiju što je više moguće zadržati u vašem domu, odlučite se za inovativne proizvode za automatsko prozračivanje.

Marin Režić
Dizajn je važan
Stolarija na većini današnjih objekata standardne je bijele boje, međutim, današnja ponuda boja i dekora nudi nam daleko veće mogućnosti u dizajnu objekta. Prozori, vrata i druga stolarija na kući često su poput očiju, stoga pri njihovom izboru moramo naglasak staviti i na dizajn. I dok su prije nekoliko desetljeća većina profila bili drveni i u svojoj prirodnoj boji, s pojavom PVC profila, koji standardno stižu u bijeloj boji, bijela je ta koja je postala dominantna. PVC profili idealni su u današnjem graditeljstvu. Ključne prednosti PVC-a su otpornost na abraziju te odlična mehanička čvrstoća i tvrdoća.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike