Autoglas
BMW 530E IPERFORMANCE LUXURY LINE

Luksuzan auto koji je na pola puta do struje
Objavljeno 1. lipnja, 2021.
Ovaj automobil može biti prostrana obiteljska limuzina, a s druge strane i zadovoljiti sve zahtjeve poslovnog čovjeka

Tražite li luksuzno vozilo s kojim želite i benefite što ih pružaju električna vozila, ali bez kompromisa glede dosega i traganja za punjačem, hibridni BMW 530e iPerformance Luxury Line upravo je taj. Aktualni BMW serije 5 oznake G30 već je duže s nama. Definitivno je riječ o jednom od najpoželjnijih automobila u segmentu privatno-poslovnih limuzina. Ovaj automobil može biti prostrana obiteljska limuzina, a s druge strane poslovni automobil kojim ćete najbolje predstaviti svoj poduzetnički uspjeh.



BMW-ova serija 5 zaista je svestran model. Dostupan kao izuzetno štedljiv dizelaš u obliku modela 520d ili kao brutalni M5, malo koji automobil ima toliko široku paletu modela. Poseban status nosi hibridni, benzinsko-električni, 530e. Vanjština BMW 530e identična je bratskim modelima koji nemaju strujnu komponentu. Riječ je dakako o jednom od najljepših BMW-ovih modela na tržištu, a definitivno o najljepšoj "petici" do sada. Sportski agresivne linije, prepoznatljiv LED svjetlosni potpis, dizajnerski oblikovani aluminijski naplatci neki su od detalja koji krase aktualnu seriju 5. Ako su vam veliki "bubrezi" na aktualnoj seriji 4 previše, cijenit ćete primjerenu veličinu koju donosi serija 5.


Poseban model


Testirani model vozili smo u bezvremenskoj sivoj boji, koja mu odlično pristaje. Iako je naoko isti, neki od detalja otkrivaju kako je to poseban model. Prije svega tu su bedževi "i", koji sugeriraju pripadnost električnom odjelu BMW-a, zatim tu je atpis e-Drive, koji još jednom daje do znanja da je je ovdje struja. Onima koji zaista primjećuju detalje neće promaknuti ni plavi obruč oko BMW logotipa na naplatcima. Unutrašnjost također tek ponekim detaljem otkriva da je ovdje riječ o posebnom modelu, hibridu. Prije svega primjetno je to u prtljažniku. Naime, zbog potrebe za ugradnjom baterije napravljen je kompromis glede tovarnog prostora. Prtljažnik je tako znatno smanjen, otprilike napola.

No kako serija 5 poslovično donosi velik prtljažnik, sada je on na tragu za klasu manjih modela. Na sreću, ostatak unutrašnjosti nigdje nije manji, pa i dalje možemo uživati u prostranoj i luksuznoj unutrašnjosti, koja donosi kožu i druge premium materijale. Sve pod prstima odiše kvalitetom.


Automatsko upravljanje



Sjesti za upravljač BMW serije 5 donosi poseban osjećaj. Druga primjetna razlika spram ostalih klasičnih "petica" upravo je za upravljačem. Naime, umjesto klasičnog sata ookretaja motora tu je svojevrsni pokazatelj u kojem postotku koristimo snagu motora, odnosno koliko snage rekuperiramo. Pod "motor" mislimo na množinu – električni i benzinski. Iako su dva, vozač zapravo nije, a i ne mora biti svjestan toga, jer se sve odvija zadivljujuće sinkronizirano. Kada to želimo, možemo se nečujno voziti samo na struju sa 131 KS snažnim električnim motorom i dosegom od oko 50 km. Zahvaljujući punjaču na struju možete se voziti i svaki dan, primjerice, na posao ili po gradu, gdje imamo česte stani - kreni situacije.

Normalnom vožnjom i kombinacijom obaju motora možemo postići zavidne brojke u potrošnji. Kada želimo ići na dalje putovanje, tu je 2-litreni turbobenzinski motor snage 184 KS, a koji zajedno s električnim motorom pruža čak 292 KS. S tim brojkama 530e zapravo ulazi među iznimne sportske limuzine s vremenom ubrzavanja do 100 km/h od samo nešto iznad šest sekundi. Gdje je to dopušteno, BMW 530e iPerformance juri do 235 km/h. Savršen spoj – štedljiv i moćan kada god poželimo.

Marin Režić

LIJEP AGRESIVAC
BMW 530e iPerformance Luxury Line jedan je od najljepših BMW-ovih modela na tržištu te definitivno najljepša “petica” do sada. Sportski agresivne linije, prepoznatljiv LED svjetlosni potpis, dizajnerski oblikovani aluminijski naplatci neki su od detalja koji krase aktualnu seriju 5. Ako su vam veliki “bubrezi” na aktualnoj seriji 4 previše, cijenit ćete primjerenu veličinu koju donosi serija 5. Testirani model vozili smo u bezvremenskoj sivoj boji, koja mu odlično pristaje. A o vožnji - sve najbolje.
50 kilometara doseg je ako se vozi samo na struju
6 sekundi treba BMW-u da dostigne brzinu od 100 km/h
Gdje je to dopušteno, a to je samo u Njemačkoj, BMW 530e iPerformance juri do 235 km/h