Novosti
KANDIDATI PRIJAVLJENI ZBOG FIKTIVNOG PREBIVALIŠTA

Može li se u Čepinu dogoditi presedan u izbornom procesu?
Objavljeno 14. svibnja, 2021.
Kandidati opovrgavaju navode i tvrde da žive na adresama s kandidacijske liste

Nakon što je neslavno propala kandidatura Denisa Ambruša za osječko-baranjskog župana, budući da SDP nije uspio za njega prikupiti dovoljno potpisa, odnosno na listi koju su predali bilo ih je previše nevažećih, nepotpunih ili lažnih, čini se da bi još jedna kandidacijska lista mogla biti predmetom prvo policijske, a zatim i obrade izbornog povjerenstva.

Pet kandidata
No, kako je izborni dan pred nama, izvjesno je da će se to odvijati i nakon izlaska na birališta i možda donijeti njihovo ponavljanje, ili promjene izabranih s liste koja je predmetom prijave. Naime, u našu je redakciju, ali i PU osječko-baranjsku, stigla anonimna prijava u kojoj se tvrdi da čak pet kandidata s jedne liste za izbor Općinskog vijeća Općine Čepin u stvarnosti ne žive na području te općine nego su im navedena prebivališta, osim ostalih podataka na listi, fiktivna. Tvrdi se kako ti kandidati zapravo žive u Osijeku i na posve drugim adresama od onih prijavljenih te da se tako nisu imali pravo kandidirati se za mjesta u toj lokalnoj samoupravi.

Riječ je o listi grupe birača aktualnog načelnika Općine Čepin Dražena Tonkovca za članove Općinskog vijeća. Tako se u dojavi navodi da Ksenija Rajtek, peta na listi, živi u Osijeku, Sisačka 16, da osmi s liste Velimir Džambić, živi u Ružinoj 120, a prijavljen je u Čepinskim Martincima te da 12. s liste Josip Đimber, živi u Osijeku na adresi Vijenac Ivana Meštrovića 28, i to već nekoliko godina, a ne na adresi prijavljenog prebivališta. Još dvije osobe, jedna visokopozicionirana na listi i jedna u donjem dijelu, spominju se u kontekstu fiktivnog prebivališta, ali njihova imena ne navodimo, budući da nismo uspjeli s njima kontaktirati kako bismo im omogućili da se očituju o prijavi.

Navode iz anonimne prijave i eventualne posljedice provjerili smo i s policijom, i s izbornim povjerenstvom kako bi se pojasnili procesi predavanja i provjere izbornih lista, kao i eventualnim sankcijama kod utvrđivanja nepravilnosti. Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski kaže da se takve stvari upućuju općinskom izbornom povjerenstvu, odnosno da oni zaprimaju primjedbe i šalju na daljnje razmatranje nadležnim institucijama, dok su nam iz županijskog izbornog povjerenstva odgovorili kako se po primitku lista svi podatci o svakom kandidatu uspoređuju sa službenom evidencijom Ministarstva unutarnjih poslova na temelju OIB-a, i u slučaju da se ne podudaraju u bilo kojem podatku, ne mogu biti pravovaljani. To se odnosi na sve podatke navedene na listi, pa tako i one o prebivalištu. No, je li riječ o stvarnom, ili fiktivnom prebivalištu, utvrditi može samo policija.

Policija provjeravala
Prozvani kandidati s liste grupe birača demantiraju anonimne navode, dodajući kako su im prebivališta već provjeravana po nekim prethodnim prijavama te da tada nisu utvrđene nepravilnosti. Velimir Džambić vlasnik je OPG-a čije je sjedište na adresi Osječka 35., u Čepinskim Martincima, na istoj adresi koja je navedena i na listi kao njegovo prebivalište, dok se u prijavi tvrdi da živi u Ružinoj 120, u Osijeku.

- Policija je već utvrdila gdje ja živim, zanima me kako ovi koji to tvrde znaju gdje ja stanujem. Vlasnik sam stana u Ružinoj 120, u Osijeku, ali živim na adresi svoga OPG-a - rekao je Džambić.

Ksenija Rajtek direktorica je privatne mikrotvrtke koja je prijavljena na istoj adresi koja se na kandidacijskoj listi ističe kao njezino prebivalište, dok u prijavi stoji da živi u Sisačkoj 16, u Osijeku.

- Rođena sam u Čepinu i živim u Čepinu cijeli svoj život, za razliku od nekih koji su se udali u Čepin. I policija je provjeravala moju adresu, i kada su izišli na teren zatekli su me na adresi koja stoji u mojoj osobnoj iskaznici - tvrdi Rajtek.

Josip Đimber bio je vijećnik i u već prošlom mandatu s istom adresom koja i danas stoji kao njegovo prijavljeno prebivalište, dok u prijavi stoji da živi na osječkom Vijencu Ivana Meštrovića broj 28.

- Sve što mogu reći je da demantiram te navode, jer od rođenja sam u Čepinu. Osim toga, policija je već dva puta provjeravala moje prebivalište, valjda upravo nakon anonimnih prijava istih onih koji i vama šalju takve dojave, i utvrđeno je da živim na adresi koju imam i na osobnoj iskaznici i koja je na listi. Gradim i kuću u Čepinu, a vlasnik sam pola nekretnine na adresi koja se tu navodi - kaže Đimber.

Sudeći prema izjavama iz Državnog izbornog povjerenstva postoji nekoliko mogućnosti razrješenja ove situacije utvrdi li policija da je prijava osnovana, a kao krajnja moguće je čak i ponavljanje izbora, iako o svemu govore hipotetski, jer takav slučaj do sada nije zabilježen u praksi. Hoće li ovaj čepinski biti presedan, ovisi o policiji koja treba utvrditi jesu li navodi iz prijave istiniti.

Tomislav Prusina
Slaven Hojski

Državno izborno povjerenstvo

POSLJEDNJA SOLUCIJA JE PONAVLJANJE IZBORA

Što bi se na koncu, hipotetski promatrajući, dogodilo s listama uoči izbora ili vijećničkim mandatima, utvrdi li se policijskom istragom da je bilo kršenja Zakona o prebivalištu i boravištu građana, pitali smo glasnogovornika Državnog izbornog povjerenstva Slavena Hojskog. “Ako se tako što kasnije utvrdilo rješavat će se u žalbenom postupku, ali iz iskustva znam da zbog toga neće pasti izbori. Čini mi se da u zakonu stoji da vijećniku promjenom prebivališta prestaje mandat i vjerojatno bi se nekim rješenjem, ili odlukom od nekog datuma utvrdilo da nije prebivalište valjano, i do tog bi se datuma tumačilo da je valjano. Dakle, nakon provedenog postupka, žalbi i svega ostaloga, donijelo bi se rješenje u kojemu bi se objasnilo što je utvrđeno te da se s tim danom poništava i prestaje vijećnički status”, kaže Hojski, dodajući kako takvih slučajeva u svojoj praksi još nije imao. Napominje kako sve ovisi i o broju takvih vijećnika i da bi Vijeće nastavilo raditi sve dok ima kvorum, a pojedinca bi se vjerojatno zamijenilo sljedećim kandidatom s liste. “Zadnja bi solucija najvjerojatnije bila da idu ponovljeni izbori. Sve je to, naravno, hipotetski i rekao bih, citirajući nekoga, ‘da ćemo taj most prijeći kada do njega dođemo”, zaključio je Hojski.
Policija postupa po svakoj dojavi i prijavi
Iz anonimne prijave poslane Glasu Slavonije vidljivo je da su se njezini autor(i) u vezi s ovim slučajem obratili i osječkoj policiji, pozivajući se na kršenje odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu građana, kao i Zakona o lokalnim izborima. Tražili su od policije terensku provjeru adresa stanovanja za navedene osobe. Naš upit iz osječke su policije prokomentirali naglasivši kako neće ignorirati bilo kakva saznanja, čak i u slučaju da je prijava ponovljena i da se po njoj već postupalo. “Policija, bez obzira na način dolaska do saznanja za bilo kakav prekršaj ili kazneno djelo, te informacije provjerava. Sukladno saznanjima poduzimamo mjere i radnje”, kažu u PU osječko-baranjskoj.