Dome slatki dome
KAKO IH UZGOJITI?

Crne petunije za dašak "drame" u cvjetnoj gredici
Objavljeno 13. svibnja, 2021.
Zahvaljujući križanju stvorene su sorte i hibridi različitih kombinacija boja

Crna petunija odlično izgleda u mnogim cvjetnim gredicama i posudama, a zbog relativno jednostavnog uzgoja, mnoštva cvjetova i jedinstvene boje postala je izuzetno popularna.


Postoji mnogo varijeteta petunija crnih cvjetova, a svaka ima svoje posebnosti. Uzgoj petunija nije za svakoga, a crne zahtijevaju posebnu njegu kako bi se pokazale u najljepšem svjetlu. Omiljene su jer dodaju kontrast i dubinu u cvjetne nasade. Petunije crnog cvijeta nastale su u tvrtki Ball Seed, ali danas i mnogi drugi nude razne varijetete crnih cvjetova.

Ako ih želite sijati iz sjemena, potreban je oprez jer mnogi će cvjetovi biti boje tamne lavande, a ne crni. Sjeme petunija izuzetno je sitno, poput prašine. Najbolje je kupiti sadnice koje već imaju razvijen cvijet. Želite li ih razmnožiti, to je najbolje učiniti iz reznica. Na tržištu su crne petunije ipak rjeđe, jer nije lako uzgojiti posve crn cvijet. Neki su varijeteti čak zaštićeni patentom - Black Cat (Burpee), Black Mamba (Crazytunia), Black Velvet (Simply Beautiful) i Black Ray.


Najtraženija crna petunija je Black Magic, vlasništvo kompanije Ball Seed, i može se nabaviti isključivo od njih.


Crne petunije brzo rastu, ali treba znati kako se pravilno brinuti o biljci. Postoji nekoliko tipova petunija ovisno o večićini cvijeta i načinu rasta, a svaki se ponešto razlikuje u zahtjevima. Većina komercijalno dostupnih crnih petunija naraste tridesetak centimetara, ali se vrlo brzo šire ako su u vrtu. Traže češće zalijevanje i prihranjivanje. Kada su dobro razvijene, toleriraju puno sunce, no mlade biljke ipak treba postupno navikavati na boravak vani.


Crne petunije vole lagano kiselo tlo (5.2-5.8 pH), ali dobro će uspijevati u većini vrsta supstrata. Bez obzira na to gdje ih sadite, u zemlju, gredice ili posude, potrebna im je odlična drenaža. Godit će im i dodatak pokrivke za tlo i komposta.


Petunije općenito vole više prihrane od drugih cvjetnica, a crne su posebno zahtjevne. Za optimalan rast jednom tjedno potrebno je biljku prihraniti balansiranim gnojivom (8-8-8) kako bi bolje cvjetala. Uvele cvjetove treba redovito odstranjivati. Najljepše će cvijet izgledati ako je na mjestu gdje dnevno ima bar šest sati sunca.

Morate znati da su crne petunije hibridi i da iz njihova sjemena nećete moći uzgojiti biljku. To možete samo s reznicama. Crne petunije dobro toleriraju propuh, ali mogu ih napasti mnogi štetnici. Zalijevate li ih previše, razvit će se korijenova trulež. Uobičajeni znak da su previše zalijevane je mlohavo lišće. U tom slučaju prestanite zalijevati i ostavite da se zemlja posve osuši, možda ćete spasiti biljku. Petunija ne podnosi zalijevanje listova, stoga, zalijevajte isključivo uz samu stabljiku. U suprotnom bi listovi mogli požutjeti. Prevelike količine vode mogle bi smanjiti razvoj cvjetova i cvatnju. Petuniju mogu napasti gusjenice i lisne uši, a ako primijetite neke od spomenutih nametnika, uklonite ih s biljaka i posegnite za zaštitom koju možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama, u obliku praha ili tekućine. Ne vole kišna razdoblja i tada mogu oboljeti od truleži i plijesni. Ne kupujte tanke i izdužene biljke, svijetlih listova i jednog cvijeta jer se one lako lome. Birajte niske i kompaktne petunije tamnijih listova s dva do tri izboja.


Dobro razvijena petunija ima pomalo grmoliki izgled, a kako biste to postigli, potrebno ju je redovito prikraćivati. Prikraćivanje petunije obavlja se iznad petog pravog lista. Pravovremeno prikraćivanje biljci će dati mogućnost da se dobro razgrana.


Petunija je vrlo omiljena jednogodišnja cvjetna vrsta koja uljepšava mnoge balkone, terase i dvorišta. Dugo cvjeta, stvara mnoštvo cvjetova. Zahvaljujući križanju stvorene su sorte i hibridi čiji jednostruki ili dvostruki cvjetovi mogu biti jednobojni ili ih krase različite kombinacije boja. Sve u svemu, želite li dašak "drame" u cvjetnim gredicama i posudama, svakako ove godine nabavite i crne petunije. U kombinaciji s cvijećem i biljkama ukrasnih listova izgledat će fenomenalno!
Jasminka Knežević
Crne petunije vole lagano kiselo tlo (5.2-5.8 pH) ali dobro će uspijevati u većini vrsta supstrata
Najbujnija cvatnja na suncu
Petunije i surfinije najbolje rastu na suncu, gdje će najbujnije cvjetati, a na manje svijetlim mjestima, kao i kod većine ostalih biljaka, izbojci će biti malo duži, a cvjetovi manji. Svakako najpopularnija kombinacija su tri boje u jednoj posudi. Još dok su male, dobro ih je pincirati, tj. rukom otkidati vrhove izboja kako bi se dobila busenastija biljka. Razmak sadnje je oko 25 cm.
U kombinaciji s bršljanom
Petunije dobro rastu u društvu mnogih drugih cvjetnica - verbene, lobelije, ukrasne koprive, ukrasnih trava. Kombinacija bršljana i petunija izuzetno je skladna zbog kontrasta nijansi boja. Možemo se igrati s bojama i kombinirati petunije uz tamnozeleno lisnato bilje. Svijetli kontrast i razigranost mogu pružiti biljke svijetlog ukrasnog lišća.
Najcrnja petunija na tržištu
Hibrid petunije Black Magic najcrnja je petunija na tržištu, nastao je 2013. iz varijeteta “Black Velvet”. Petunija Black Magic stvorena je kako bi se dobila biljka čiji cvjetovi će pouzdano biti crni. Podnosi temperaturu od 5 C, a raste u obliku kuglastog grma do kasno u ljeto. Naraste od 25 do 40 cm u visinu. Posebnost je i što njezine cvjetove ne treba odstranjivati kada ocvjetaju.
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike