Sport
UVJERLJIVA POBJEDA PROTIV ŠIBENIKA

Proradila "artiljerija": Promašeni penal nije mogao spriječiti slavlje bijelo-plavih
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Otpor gostiju slomljen je trima pogodcima u posljednjih 25 minuta utakmice

Što su sve morali proći Osječani kako bi došli do rekordne, 21. pobjede ove sezone. Ispalili su 26 udaraca prema vratima gostiju, imali 13 udaraca iz kuta, promašili kazneni udarac i na kraju došli do visoke pobjede, koju su prema prikazanom na terenu posve zaslužili.


Mierez je promašio treći kazneni udarac ove sezone, ali je poslije zabio 22. pogodak, čime se opet učvrstio na vrhu liste strijelaca. Ovaj put izvukao ga je iskusni napadač Ivan Santini, koji je prvo izborio taj penal, a samo tri minute poslije zabio je vodeći pogodak, koji je konačno skršio otpor što su ga pružali gosti. Već nabrojeni statistički podatci dovoljno govore o dominaciji Osijeka u toj utakmici, a osim što su došli do klupskog rekorda po broju pobjeda u jednoj sezoni, Osječani su prekinuli niz od četiri susreta bez pobjede i konačno potvrdili osvajanje drugog mjesta, što je najbolji plasman u prvenstvu u klupskoj povijesti.

VAR uskratio vodstvo

Promiješao je karte trener Osijeka Nenad Bjelica. Odlučio se susret početi bez krilnih napadača, u formaciji 4-4-2, u rombu, a u vrh napada uz Miereza postavio je Santinija računajući kako će njih dvojica biti dominantni u zraku. No u prvih 20-ak minuta nije bilo previše ubačaja s bočnih pozicija, nego je Osijek više pokušavao kroz sredinu, završavajući svoje napadačke akcije udarcima s ruba kaznenog prostora. Dominirali su Osječani terenom, pa se na prvi udarac prema Labroviću nije trebalo dugo čekati. U devetoj minuti uputio ga je Pilj s 18 metara, a Labrović se morao dobro ispružiti kako bi zaustavio taj pokušaj. Dvije minute poslije Jurčević je opalio s ruba kaznenog prostora, lopta je "štrajfala" nekog iz šibenske obrane i svoj put završila na gredi u lijevom kutu. U 15. minuti Kleinheisler se lijepo oslobodio čuvara pa bez oklijevanja potegnuo iskosa s 15-ak metara i bio za malo neprecizan. Sličan pokušaj imao je Pilj tri minute poslije, ovaj put s ruba kaznenog prostora po sredini, no i taj je udarac otišao za malo preko vrata. Nakon te početne kanonade bijelo-plavih igra se malo primirila. Šibenik je pokušavao igrati, ali su ga Osječani vrlo kvalitetno onemogućavali u tome, a u 27. minuti činilo se kako su došli i do zaslužene prednosti. Žaper je postigao pogodak nakon ubačaja Jurčevića iz kornera, ali se uključio VAR, pa je Vidulin otišao provjeriti situaciju te zaključio kako je Mierez ometao vratara Labrovića i pogodak nije priznat. Iskreno, prilično nategnuta odluka, ali morali su se Osječani pomiriti s njom. U završnici prvog dijela susreta gosti su došli do svoje prve i jedine prilike za pogodak, a ona je ujedno bila i najbolja na susretu do tog trenutka. U 35. minuti Bulat je lijepo pronašao Minu, koji je došao sam pred Ivušića malo iskosa s lijeve strane, pucao je prizemno, no Ivušić je nogom obranio taj čisti "zicer". Do odmora pokušao je još jednom Kleinheisler nakon što je odigrao dupli pas sa Santinijem, ali taj udarac bio je lak plijen za Labrovića. Osijek je u tih prvih 45 minuta bio daleko poduzetniji i nadmoćniji, završio je prvi dio s 11 udaraca prema vratima i sedam kornera. ali do pogotka nije stigao, bar ne na način koji bi suci ocijenili regularnim.

Promašen penal pa "trica"

Nastavio je Osijek pritisak i u drugom dijelu susreta. U 54. minuti Igor Silva je poslao odličnu loptu prema Mierezu, koji je između dva gostujuća stopera izborio poziciju za udarac, ali je pogodio točno u dobro postavljenog Labrovića. Dvije minute poslije Osijek je stigao do svoje najveće prilike na utakmici, iz situacije koja u začetku nije mirisala na pogodak. Pilj je uspio spasiti jednu tešku loptu na korner-liniji, a uporni Santini ubacio se ispred Bilića, koji ga je opalio po nogama, pa je Vidulin pokazao na "bijelu točku". Loptu je opet uzeo Ramon Mierez, ali on joj se očito dobro zamjerio. "Rastavio" je Labrovića, ali je pogodio unutarnji dio lijeve vratnice, od koji se ona odbila ravno do Labrovića. Bijelo-plavi su tako opet propustili realizirati kazneni udarac. Taj promašaj nije demoralizirao Osječane, pa su se uskoro njihovi veliki napori isplatili. U 65. minuti Santini je majstorski učinio sve, od primanja duge lopte koju mu je servirao Kleinheisler do realizacije za posve zasluženo vodstvo osječke momčadi. I onda se konačno otvorilo. Osijek je zaigrao slobodnije i opuštenije, a kako ne bi bilo drhtanja do kraja susreta, Osječani su tražili drugi pogodak te su ga ubrzo i postigli. Bila je to vrlo lijepa akcija, koju je započeo Pilj, a Bohar je idealno asistirao Mierezu, koji tu priliku nije mogao promašiti pa je vodstvo bijelo-plavih udvostručeno. Osječani su nakon toga malo pustili gas, ali to ih nije spriječilo da svoju pobjedu učine još uvjerljivijom. Za treći pogodak, koji je postignut u trećoj minuti sudačke nadoknade, zaslužni su bili ljudi s klupe. Asistent je bio mladi napadač Dion Drena Beljo, a realizator Adam Gyurcso, kojem je to bio prvi pogodak za bijelo-plave otkako je zimus stigao iz Hajduka. Tako je pobjeda Osječana na kraju bila uvjerljiva, što su igrom posve zaslužili.
Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) - 6,5. Strijelci: 1:0 Santini (65), 2:0 Mierez (73), 3:0 Gyurcso (90+3). Žuti kartoni: Žaper (Osijek), Bulat, Torres, Mina (Šibenik). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: IVAN SANTINI (OSIJEK)

OSIJEK

3 (0)

Ivušić 7, Igor Silva 7, Guti 6,5, Čeberko 7, Jurčević 7 (od 86. Bočkaj -), Žaper 7, Kleinhesiler 7,5 (od 78. Gyurcso -), Lopa 6 (od 63. Bohar), Pilj 7, Santini 7,5 (od 78. Vuković -), Mierez 6,5 (od 86. Beljo -)

ŠIBENIK

0

Labrović 6, Todoroski 6, Batarelo 6 (od 83. Grdić), Bilić 5,5, Mina 5,5, Alimi 5,5, Bulat 6, Ćurić 6 (od 67. Močinić), Alvaro 5,5 (od 61. Ampem) Torres 5 (od 46. S.Sahiti), Jurić 5 (od 83. Laća)
1:0
Kleinheisler je odličnom dijagonalom pronašao Santinija, koji je primio loptu na prsa, otišao korak-dva unatrag i onda s 15 metara krasnim udarcem pogodio gornji lijevi kut
2:0
Pilj je odlično proigrao Bohara, a on nesebično Miereza, koji je iz blizine lako prevario Labrovića
3:0
Beljo je fino proigrao Gyurcsa, koji je rutinski prebacio Labrovića za treći pogodak Osijeka
rekord
OSIJEK JE DOŠAO DO 21. POBJEDE OVE SEZONE
Ramon Mierez propustio je iskoristiti još jedan kazneni udarac, treći ove sezone, ali je poslije uspio zabiti 22. pogodak, kojim je učinio novi korak prema tituli prvog strijelca HNL-a
Najčitanije iz rubrike