Novosti
OGNIAN ZLATEV, VODITELJ PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE U HRVATSKOJ

Budućnost je u vašim rukama
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada se svijet suočio s pandemijom povijesnih razmjera, pandemijom koja je natjerala čovječanstvo da se prilagodi novim okolnostima kako bi se spasili ljudski životi. Ostavljajući duboke tragove na naša društva i gospodarstva, odnosno u svima nama, ova kriza nas je potaknula da i ovaj put snagu crpimo iz solidarnosti, a rješenja tražimo u zajedništvu.

Nedugo nakon izbijanja pandemije Europska unija je donijela Strategiju za cjepiva kojom je, između ostalog, državama članicama omogućila nabavu velikih količina djelotvornih i sigurnosnih cjepiva. Kao europska zajednica djelujemo i globalno. Kroz instrument COVAX pridonosimo pravednom i ravnopravnom pristupu sigurnim i djelotvornim cjepivima protiv COVID-19, zemljama s niskim i srednjim dohotkom diljem svijeta jer, kako je izjavila predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen: „Nitko nije siguran dok svi nismo sigurni.“

Točno je da smo suočeni s problemima u dostavi cjepiva, što je usporilo naše napore u borbi protiv pandemije, međutim postignuti su jasni i nedvojbeni rezultati.

Do ovog trenutka države članice Europske unije primile su više od 160 milijuna doza te je više od 137 milijuna građana diljem EU-a cijepljeno nekim od cjepiva odobrenih od Europske agencije za lijekove, odnosno više od 22 % posto populacije Europske unije. I dok pišem ove retke, brojke su već puno veće jer se dinamika cijepljenja ubrzala diljem Europe. U Hrvatskoj je također svakim danom sve veći broj cijepljenih građana, a to su sve razlozi koji nam ulijevaju optimizam. Naš je cilj da se u što skorije vrijeme cijepi 70 % odraslih u Europskoj uniji kako bismo dostigli relevantnu procijepljenost i otklonili prijetnju za zdravlje i egzistenciju ljudi.

Iz svake krize izvlačimo pouke kako bismo bili spremniji za ono što nam budućnost nosi. Danas je jasno kako Europa mora jačati svoje kapacitete u području zdravstva, pogotovo u područjima istraživanja, proizvodnje, distribucije te izrade modela i procjene rizika budućih varijanti virusa i zdravstvenih izazova. Zdravstvena unija koordinirat će napore država članica u preventivi i borbi protiv niza bolesti kao što su borba protiv raka.

Međutim, kada govorimo o budućnosti Europske unije, sudjelovanje građana u donošenju odluka je nužno kako bi te odluke u što boljoj mjeri odgovorile na potrebe društva.

Vođeni tom premisom, Europska unija je pokrenula višejezičnu digitalnu platformu kako bi svim građanima Europske unije omogućila direktno sudjelovanje u raspravi o budućnosti Europe. Platforma pod nazivom "Budućnost je u tvojim rukama" otvoreno je mjesto za razmjenu ideja, mišljenja, prijedloga, ukrštavanje argumenata - mjesto za konstruktivnu raspravu o cijelom nizu europskih politika, a koja će omogućiti da se ideje građana pretoče u europske odluke.

Ovim putem pozivam sve vas da se uključite u raspravu na sljedećoj poveznici: https://futureu.europa.eu/ kako biste direktno utjecali na vlastitu budućnost.

I još jedan poziv za kraj: u povodu Dana Europe pripremili smo koncert na kojem će nam svirati popularni bendovi, u subotu, 9. svibnja, s početkom u 20 sati, a koji možete pratiti preko YouTube kanala Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: Europska komisija Hrvatska.

Sretan vam Dan Europe!