TvObzor
LJETO ‘85. - NOVI FILM FRANCOISA OZONA

Prijateljstvo iz snova na obali Normandije
Objavljeno 7. svibnja, 2021.

Francois Ozon odavno se etablirao kao jedan od najvažnijih i najboljih europskih redatelja 21. stoljeća. Gotovo svaki njegov film prikazao se u konkurenciji nekog od velikih filmskih festivala poput Berlina, Cannesa i Venecije, a nemali broj puta Ozonovi filmovi našli su se u najužoj konkurenciji za nagradu Europske filmske akademije ili za najugledniju francusku filmsku nagradu Cesar. Ove je godine Ozon snimio novi film koji je oduševio i kritiku i publiku. Riječ je o drami “Ljeto ‘85.”, koja je u domaća kina stigla 6. svibnja.

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David ga spašava poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Ali hoće li ti snovi trajati duže od samo jednog ljeta? Priča filma odvija se u ljeto 1985. Film “Ljeto ‘85.” službeno je izabran za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu, a pokupio je i čak 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske akademije.

Jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za film svakako je to što je redatelj i scenarist Francois Ozon prvotno zamislio da se film zove “Ljeto ‘84.”. Međutim, Robert Smith, pjevač glazbene skupine The Cure, odbio mu je dati dopuštenje da se u filmu koristi njegovom pjesmom “In Between Days” zbog toga što je pjesma službeno objavljena tek godinu dana poslije – 1985. Ozon je osobno napisao pismo Smithu tražeći da snizi cijenu za prava uporabe pjesme, uz opasku da je spreman promijeniti naslov filma, odnosno smjestiti radnju filma u godinu poslije. Otuda i dolazi naslov filma – “Ljeto ‘85.”

U filmu “Ljeto ‘85.” glavne su uloge ostvarili mladi francuski glumci Félix Lefebvre, Benjamin Voisin i Philippine Velge, kojoj je ovo prva filmska uloga. Film se do danas prikazao na nekoliko uglednih festivala poput onoga u Chicagu i San Sebastianu, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes “Ljeto ‘85.” ima više od 80 posto pozitivnih ocjena filmskih kritičara, što samo znači da se radi o još jednom francuskom dragulju Francoisa Ozona, koji se nikako ne bi smio propustiti.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike