Autoglas
E-EXPERT

Nagrađivani Peugeotov van stigao je na hrvatsko tržište
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Dostupan je kao Furgon i Produljena kabina u dvije izvedbe - Standard i Long

Ponudu lakih komercijalnih vozila Peugeot je proširio električnim vanom, dobitnikom priznanja za Međunarodni van godine. Ovakvo vozilo je vrlo smislen izbor kad se uzme u obzir podatak kako gotovo 80 % vozača komercijalnih vozila dnevno prođe manje od 200 km, što je doseg većine današnjih električnih vozila.

K tome, gradska središta postaju sve više ograničena za vozila s toplinskim motorima, a neka omogućavaju pristup isključivo električnim vozilima. Električni Expert zadržao je prednosti klasičnog modela, uključujući i verziju Compact, koja je jedinstvena u ovom segmentu i posebno prikladna za uske ulice i zagušene gradske centre.

Pokreće ga elektromotor s najvećom snagom od 100 kW (136 KS), i najvećim okretnim momentom od 260 Nm kojeg razvija u čitavom polju okretaja. Nudi tri postavke načina rada: Eco (60 kW) za optimizaciju dosega; Normal (80 kW) koja je pogodna za svakodnevnu upotrebu te Power, koja optimizira performanse prilikom prijevoza teških tereta. Ovisno o potrebama kupaca, ima dvije mogućnosti kapaciteta baterije, 50 kWh i 75 kWh. Kompaktni i standardni modeli dostupni su s baterijom od 50 kWh, s dosegom do 230 km prema WLTP protokolu. Standard i Long mogu se opremiti baterijom od 75 kWh s dometom do 330 km, također prema WLTP-u.

Napredna platforma omogućila je smještaj baterija ispod podnice, tako da je volumen teretnog prostora jednak onome u verzijama s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Nosivost je prilagođena električnoj verziji, nešto je manja zbog težine baterija, i može biti najviše do 1275 kg. ovisno o modelu. Moguće je nekoliko načina punjenja baterija: zidna kutija (wallbox) od 7,4 kW s jednofaznim ugrađenim punjačem potpuno će napuniti bateriju od 50 kWh za 7.30 sati, dok će punjenje baterije od 75 kWh trajati 11.20 sati. Wallbox od 11 kW s ugrađenim trofaznim punjačem manju će bateriju napuniti za pet sati, a veću za 7.30 sati.

Osim toga, sustav hlađenja baterije omogućuje korištenje javnih brzih punjača od 100 kW i postizanje 80 % napunjenosti u 30 minuta (baterija 50 kWh), ili 45 minuta (baterija od 75 kWh).

Milan Bugarić
// STIGAO U HRVATSKU //
PUNJENJE MOGUĆE PUTEM SMARTFONA
Omogućeno je i programiranje punjenja s priključenog navigacijskog zaslona, ili s aplikacije MyPeugeot putem smartfona. Ovaj sustav također omogućuje pokretanje ili odlaganje punjenja u bilo koje vrijeme te provjeru stanja napunjenosti. Dostupan je kao Furgon i Produljena kabina u dvije izvedbe: Standard i Long te cijenom od 276.400 kuna (bez PDV-a).
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku