Novosti
POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SLIKA, U KBC-U OSIJEK 102 HOSPITALIZIRANA

Stožer OBŽ zatražio obvezno nošenje maski i na otvorenom
Objavljeno 22. travnja, 2021.

Na bolničkom liječenju zbog koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji nalaze se 133 osobe, i to 102 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 zaraženi pacijent.

- Treba podsjetiti da smo kod vrhunca epidemije na respiratorima imali i 59 osoba, ali brojke se sada već penju prema 30. Kako je stotinjak bolesnika na skrbi u osječkoj bolnici zbog zaraze koronavirusom, dio liječnika s drugih odjela volonterski priskaču u pomoć i dežurstva specijalistima infektolozima. S druge strane, dio naših liječnika s OHBP-a još je prošle godine prebačen kao pomoć epidemiolozima u ZZJZ-u. Stoga se i dalje veliki napori usmjeravaju na liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a - naglasio je za naš list ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić, kojega smo zatekli upravo na izlasku iz noćnoga dežurstva provedenog s pacijentima oboljelima od koronavirusa, a doznajemo kako se za volontersku pomoć infektolozima javio i njegov pomoćnik doc.dr.sc. Krunoslav Šego.

Inače, prema priopćenju Stožera civilne zaštite, u 24 sata preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 76, 85 i 93 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutačno se nalaze 1442 osobe.

- Preporuka Stožera civilne zaštite OBŽ-a je da gdje god je moguće škole primjenjuju B model nastave. U odnosu na prethodni tjedan, epidemiološka situacija u školama na području županije nešto je lošija. Prije sedam dana pozitivno je na koronavirus bilo 35 učenika, a sada ih je 66, u samoizolaciji je bilo 290, a sada ih je dvostruko više. Međutim, u odnosu na ukupan broj učenika to nije toliko da bi bio potreban pritisak Stožera na prelazak na model C - rekao je načelnik Ivan Hampovčan nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Najavio je kako će Županijski stožer zatražiti od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se za područje Osječko-baranjske županije, uz već važeće mjere, uvede i mjera obveznog nošenja maski za lice, odnosno medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.), bez obzira na fizički razmak. Tražit će se i mjere koje su ranije postojale glede posjeta domovima za starije i nemoćne te samoizolacije korisnika u određenim slučajevima.

Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a dr. sc. Tomislav Dijanić kazao je kako je do sada na područje Osječko-baranjske županije pristiglo 54.000 doza cjepiva te da je na posebno organiziranim punktovima cijepljeno 13.300 osoba. Uz dosadašnjih 11 punktova za cijepljenje, otvoren je i punkt u Domu zdravlja u Dardi. N.Z.Eberhard

NA 513 TESTIRANIH 153 POZITIVNIH
 
U KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo sa srijede na četvrtak za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 513 uzoraka od kojih su 153 bila pozitivna na koronavirus. Novopozitivni imaju prebivalište u 60 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše ih je (62) s područja Osijeka, zatim 13 iz Čepina, po 12 s područja Belišća i Našica, osam s područja Đakova, po pet iz Đurđenovca i Valpova, po četiri iz Belog Manastira, Petrijevaca i Popovca, po tri iz Bilja, Bizovca i Čeminca, po dvije osobe su s područja Darde, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Jagodnjaka, Koške, Petlovca i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Erduta, Feričanaca, Kneževih Vinograda, Levanjske Varoši, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Šodolovaca, Trnave i Viškovaca. Policija je obavila 12 provjera osoba u samoizolaciji i 138 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 65 nadzora u raznim objektima, ali nisu utvrdili nepravilnosti.
Možda ste propustili...