Regija
MINISTARSTVO KULTURE ODOBRILO

Potpora knjižnicama, muzejima, KUD-ovima...
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Nabavljat će knjižnu, neknjižnu i muzejsku građu, KUD-ovima pomoć za nabavu instrumenata, zavičajne nošnje te obuću
ŽUPANJA - Ministarstvo kulture i medija obavilo je rezultate o financiranju javnih potreba u kulturi, na temelju odobrenih programa za 2021. godinu, a dio novca slit će se i u županjsku Posavinu i pomoći rad lokalnih kulturno-umjetničkih društava, kulturnih ustanova, poboljšati nabavu knjižne i muzejske građe...Za programe kulturno-umjetničkog amaterizma odobreno je 125.000 kuna. KUD "Graničari" Gunja će za rekonstrukciju i izradu ženskog tradicijskog ruva s početka 20. stoljeća s područja Cvelferije dobiti 10.000 kuna. KUD-u "Ogranak Seljačke sloge" Drenovci je za nabavu tamburaških instrumenata odobreno 12.000 kuna, a KUD-u "Seljačka sloga" Gradište ukupno 9000 kuna za nabavu fusekli na ružmarin i otkup dijelova gradištanskih nošnji. KUD "Slavko Janković" iz Šiškovaca će za popravak instrumenata dobiti 7000 kuna. KUD-u "Tomislav" Županja je za nabavu dijelova zavičajne nošnje i obuće odobreno 14.000 kuna, a KUD-u Branimir iz Bošnjaka ukupno 22.000 kuna za nabavu špenzleta i fusekli te izradu vezenih ženskih papuča.

KUD-u "Posavac" iz Vrbanje Ministarstvo kulture ove će godine uplatiti 17.000 kuna za nabavu dijelova ženske i muške zavičajne nošnje, a KUD-u "Sava" iz Rajeva Sela 12.000 kuna za nabavu tamburaških instrumenata. KUU "Kristal-Sladorana" će za otkup marama i tkanih pregača u 2021. dobiti 12.000 kuna. Potprogramska djelatnost kulturno-umjetničkog amaterizma - festivali, smotre i manifestacije nije razmatrana.

Što se tiče muzejsko-galerijske djelatnosti, Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera odobrena su četiri programa s ukupnim iznosom od 70.500 kuna za fumigaciju drvenih i tekstilnih predmeta Muzeja u Županji, izložbu "140 godina igranja tenisa u Hrvatskoj", hladno oružje iz zbirke muzeja za katalog i konzervaciju etnološkog materijala iz fundusa. Muzeju Cvelferije bit će isplaćena 21.500 kuna za tri programa, a riječ je o organizaciji druge likovne kolonije "Život uz Savu", digitalnim i edukativnim digitalnim aktivnostima uz izložbe Muzeja Cvelferije.

Gradskoj knjižnici Županja za opremanje studijskog odjela odobreno je 10.000 kuna. Za nabavu knjižne i neknjižne građe ove će godine dobiti 60.000 kuna. Općinskoj narodnoj knjižnici u Drenovcima i ograncima u Rajevu Selu, Posavskim Podgajcima i Račinovcima odobreno je ukupno 95.000 kuna. Općinskoj narodnoj knjižnici u Babinoj Gredi je za godišnju nabavu knjižne i neknjižne građe odobreno 25.000 kuna. Za projekt babogredske knjižnice "Zajedno u odrastanju" Ministarstvo kulture odobrilo je 4000 kuna. Za nabavu knjižnične građe za Narodnu knjižnicu i čitaonicu Gunja u 2021. izdvojit će 20.000 kuna. Kada su u pitanju književne manifestacije Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci odobreno je 10.000 kuna za Visoka žuta žita i 15.000 kuna za Pjesničke susrete u Drenovcima.

Za poticanje rada kazališnog amaterizma Gradskom amaterskom kazalištu Županja odobren je iznos od 7500 kuna.

Marija Lešić Omerović
100.000 KUNA ZA ŽUPANJSKO KINO MLADOST
Među odobrenim programima investicijske potpore izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture Županji je za uređenje sanitarija i hola kina Mladost odobreno 100.000 kuna. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva i Grada proteklih je godina dvorana temeljito obnovljena i uređena. Obavljena je rekonstrukcija bine s garderobom, postavljeno je 500 novih stolica koje dvorani daju kazališni štih, uređen balkon, kino je digitalizirano i s uređenjem sanitarija i hola projekt obnove bit će završen.
Djelatnost kulturno-umjetničkog amaterizma - festivali, smotre i manifestacije nije razmatrana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana