Osijek
OKRUGLI STOL UZ DAN PLANETA ZEMLJE

O Zelenoj pravnoj klinici PRAVOS-a
Objavljeno 20. travnja, 2021.
U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, na Pravnom fakultetu u Osijeku održat će se danas (21. travnja) s početkom u 17 sati okrugli stol Europski zeleni plan, u okviru čega će se predstaviti i Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta u Osijeku, koja je ujedno organizator Okruglog stola zajedno s Knjižnicom - Europskim dokumentacijskim centrom PRAVOS i Informacijskim centrom Europe Direct Osijek.

Europski zeleni plan sadržava okvirni plan s mjerama za unaprjeđenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. U njemu se navode potrebna ulaganja i dostupni financijski alati i objašnjava kako osigurati pravednu i uključivu tranziciju. Što on znači za građane Europske unije i kako će se provoditi na nacionalnoj razini te koji su projekti i što se čini u području zaštite okoliša i održivog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji i Grada Osijeka s primjerima dobre prakse sudionicima će predstaviti gosti predavači: dr. sc. Ana-Maria Boromisa, predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Gabrijela Čurković, v. d. pročelnice, Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije, Osječko-baranjska županija i Ana Nemet Đurđević, dipl. iur., voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Grada Osijeka.

Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta u Osijeku osnovana je s ciljem osiguranja nužne, učinkovite i primjerene zaštite prirode i okoliša te pravne zaštite svih građana u područjima zaštite prirode i okoliša. Kroz svoj rad Klinika povezuje studente studijskih programa Pravnog fakulteta u Osijeku i druge fizičke i pravne osobe motivirane na volonterski rad i aktivizam u područjima zaštite prirode i okoliša sa svrhom razvoja novih spoznaja, vještina i etičkih vrlina kod studenata kao pretpostavke za razvoj studentskih karijera. Doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko na Katedri za upravno pravo i znanost Pravnog fakulteta u Osijeku, zamjenica voditelja Zelene pravne klinike, predstavit će dosadašnje aktivnosti te buduće ciljeve Klinike.

Okrugli stol održat će se u Vijećnici Pravnog fakulteta u Osijeku uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera, te preko online platforme ZOOM. Poveznica je dostupna na mrežnim stranicama PRAVOS-a. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike