Novosti
NOVA OPORBENA INICIJATIVA ZA SMJENU MINISTRA

SDP: Dogovaramo opoziv
Beroš: To je dio kampanje
Objavljeno 19. travnja, 2021.
SDP ima problema i vjerojatno će jako loše proći na izborima, kaže Jandroković

SDP namjerava ovoga tjedna među oporbenim strankama pokrenuti razgovore o postupku opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša, kako kažu, "zbog brojnih problema i propusta u njegovu resoru". Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da su razlozi za Berošev opoziv više nego jasni.

Problemi u zdravstvu
- Ministar tvrdi da je pripremio reformu zdravstva i dao je premijeru, Plenković tvrdi da to nije istina, što znači da jedan od njih dvojice laže. Imamo dug u zdravstvu koji je došao do nevjerojatnih razmjera, a i nered s platformom cijepise.hr - kaže Grbin. Razgovarat ćemo s kolegama iz opozicije da se dogovorimo hoćemo li ići s tom inicijativom, kada i koje bismo razloge za opoziv naveli, dodao je. "Ako u zdravstvu vidimo kolaps koji rezultira obustavom isporuke lijekova po bolnicama, ako ministar dodjeljuje poslove ‘ekipici‘ za sustav koji ne funkcionira, imam li ja pravo kao zastupnik ne reagirati zato što me strah što će mi premijer reći? Briga me je što će Plenković reći, naša je obveza prema ljudima koji su nam dali povjerenje da reagiramo na ovakve svinjarije", poručio je.

Čelnik Kluba Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica podsjeća da su oni već dugo kritični prema Beroševu radu. "Vidjet ćemo u konzultacijama s drugim oporbenim strankama hoćemo li tražiti Berošev opoziv, no mislim da imamo više razloga za stavljanje te točke na dnevni red", kaže Bartulica. Rada Borić iz Kluba zeleno-lijevog bloka smatra da treba razgovarati o odgovornosti ministra zbog izostanka početka dubinske reforme zdravstvenog sustava. "Problemi u zdravstvu nisu od jučer, ali u pristojnim demokratskim zemljama, kada se pokaže da je sustav zatajio i da imamo suspektnih radnji, odgovornost je na ministru da sam podnese ostavku", ističe Borić.

Ministar Vili Beroš poručio je da se tu radi o predizbornoj kampanji. "Od Grbina i njemu sličnih može se očekivati samo da traže smjenu ministra zdravstva kao dio predizborne kampanje, ali je pravo pitanje koliko su iskreno i odgovorno spremni poduprijeti stvarne promjene u naslijeđenom sustavu zdravstva, da bi svim građanima bilo bolje, a državi financijski racionalnije", napisao je Beroš na Facebooku. I Grbin i njegova stranka bili su na vlasti, a problemi u zdravstvenom sustavu nisu se smanjili, dapače, doprinijeli su današnjem opsegu, navodi Beroš. "Mijenjajmo sustav i neracionalnosti. Provedimo zdravstvenu reformu jer i poslije Beroša će biti neki drugi Beroš, a problemi će biti isti ako se ne postigne nacionalni konsenzus oko zdravstvene politike", ističe.

- Gospodo iz političke oporbe, ne budite licemjeri. Puna usta kritike, a ni grama volje da se istinski pokrenu promjene. Mogu podnijeti svaku kritiku, ali ne i lažne optužbe da u ovoj teškoj situaciji pogodujem bilo kome da se bogati na račun građana. Ne branim svoje ministarsko mjesto, ali svoju čast i dostojanstvo svakako - kaže Beroš.

"Bit će 11:0"
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uvjeren je kako ni ova oporbena inicijativa neće uspjeti. "SDP je proteklih godina imao deset takvih inicijativa, rezultat je bio 10:0, sad će sigurno biti 11:0 za vladajuće", rekao je Jandroković. Ne spori pravo oporbi na takav korak, no njegov je dojam da to čini zbog lokalnih izbora jer želi nametnuti teme koje joj odgovaraju. "Ovdje se radi o predizbornoj inicijativi kojoj je na čelu SDP, koji ima ozbiljnih problema i koji će, vrlo vjerojatno, jako loše proći na lokalnim izborima", kazao je.

Što se tiče Beroševe pozicije, Jandroković ističe kako, osim napada oporbe i kritika iz dijela medija, nije primijetio da ju bilo tko iz redova većine ili Vlade dovodi u pitanje. O Beroševu radu ima dobro mišljenje ističući kako je preuzeo Ministarstvo zdravstva u iznimno teškoj situaciji.

- Započela je korona, reakcija njega i tima bila je izvrsna. Kako vrijeme odmiče, izazovi su sve veći, ne samo u Hrvatskoj, u cijelom svijetu - kaže Jandroković. "Moj je dojam da Beroš radi dobar posao, nije mu lako, nemamo nikakvog iskustva s ovakvom situacijom, pa ako se i dogodi kakav propust, imam za to razumijevanja, ali generalno radi dobar posao", naglasio je.

Uvjeren je da će HDZ ostvariti odličan rezultat na lokalnim izborima. "Ti će izbori pokazati kako tko stoji na političkoj sceni. Mi u HDZ-u uvjereni smo da ćemo ponovno ostvariti odličan rezultat, da ćemo biti daleko najjača politička opcija, pa ćemo nakon izbora još jednom porazgovarati kako tko stoji, kako građani gledaju na naš rad, i na rad oporbe", rekao je Jandroković.

Igor Bošnjak/H
Andrej Plenković

premijer

AKO OPORBA POKRENE TAKVU INICIJATIVU, ONA NEĆE USPJETI

“To je još jedna u nizu takvih oporbenih inicijativa, koja također neće uspjeti i gotovo. Ako oporba u Hrvatskom saboru pokrene inicijativu za njegov opoziv, mi ćemo, naravno, obraniti ministra zdravstva Vilija Beroša, kao i cijela parlamentarna većina, a reforma zdravstva nije nešto što se radi preko noći. Radi se ozbiljno i napravit će se i nema nikakve veze s lokalnim izborima. Bila je ta rasprava na sjednici Odbora za zdravstvo koja je dobila spin, da je Zdravko Marić rekao da Vili Beroš mora raditi uštede, a da je Beroš rekao da je reforma na mom stolu. S njima sam u subotu ujutro razgovarao o toj sjednici, nas trojica smo imali vrlo otvoren i ozbiljan razgovor, gdje su mi pojasnili što je tamo bilo jer nisam imao vremena gledati tu raspravu, koju je, naravno, organizirao SDP, ne zato što voli Zdravka i Vilija, nego jer hoće napraviti neki problem. Ova najava opoziva se nastavlja na besramne optužbe čelnika SDP-a, umjesto da se ministri hvale da su riješili problem s veledrogerijama”, rekao je premijer Plenković.
GRBIN: OLAKŠAT ĆEMO MU ODLAZAK
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je ministru zdravstva Viliju Berošu da će mu pokretanje oporbene inicijative za opozivom olakšati odlazak iz resora u kojemu, kaže, ne može provesti reforme jer nema podršku “kočničara” premijera Andreja Plenkovića. “Ako tvrdiš da premijeru stavljaš na stol prijedlog reforme zdravstva, a onda premijer to ne želi provesti, onda ti iz takvog sustava trebaš otići. Opoziv Beroša je na stolu. U ozbiljnim zemljama, a i u Hrvatskoj, ministri su letjeli za puno manje stvari od onih koje je on napravio. Ako on neće otići sam, osigurat ćemo da dobije ‘poguranac’”, rekao je Grbin pa pobrojio Beroševe “greške”. O pokretanju inicijative za opozivom razgovarat će s drugim oporbenim strankama i odlučiti kada će se pokrenuti postupak. No, ne žele, kaže, da to pitanje postane predizborna priča, već žele otvoriti ozbiljnu raspravu o problemima u zdravstvu.
Beroš: I Grbin i njegova stranka bili su na vlasti, a problemi u zdravstvenom sustavu nisu se smanjili
Najčitanije iz rubrike