Crna kronika
NAKON POGIBIJE U ZAPOLJU

Policajcima trebaju veće ovlasti zbog recidivista
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Vozač je i prije znao Mercedesom divljati između Godinjaka i Starog Petrovog Sela

Okolnosti pogibije 31-godišnjaka iz Godinjaka kod Nove Gradiške malo su koga ostavile ravnodušnim. On je u nedjelju oko 13 sati jureći Mercedesom novogradiških registracija nestvarnih 186 kilometara na sat u susjednom mjestu Zapolju izgubio na skliskom kolniku kontrolu nad upravljačem, a vozilo je tada, sletjevši s ceste u kanal, udarilo u betonski mostić te u prevrtanju odlomilo drvenu banderu i udarilo u još tri stabla i metalnu ogradu prije nego što se zaustavilo. Vozač koji je snimao ovu luđačku vožnju ispao je iz Mercedesa i poginuo na mjestu nesreće.

Javnost je ostala u šoku i nakon službene objave policije da 31-godišnjak nema položen vozački ispit niti je bio vezan sigurnosnim pojasom. Policija je u priopćenju pojasnila i kako je prekršajno prijavljena vlasnica Mercedesa jer je dala 31-godišnjaku da ga vozi iako je znala da nema položen vozački ispit. Činjenicu da je 31-godišnjak često bio za upravljačem Mercedesa dobro znaju mještani Godinjaka i susjednog Starog Petrovog Sela, pa se mnogi pitaju gdje je policija i zašto je 31-godišnjak uopće bio na cesti.

Kako doznajemo, 31-godišnjaka su prometni policajci PU brodsko-posavske nekoliko puta zatjecali na cesti kao vozača auta i svaki put su ga prijavljivali. Uvijek bi ga, s obzirom na to da nema položen vozački ispit, isključili iz prometa, a znali su ga i dovesti do nadležnog prekršajnog suca. I tu odgovornost policije prestaje jer se predmet seli na sudsku instancu. Policija tek odnedavno ima mogućnost privremenog oduzimanja vozila učestalim prometnim prekršiteljima, a mogućnost trajnog oduzimanja automobila ostaje na sudu. U ovom slučaju to bi bilo teško izvedivo jer Mercedes nije bio u vlasništvu 31-godišnjaka, već ženske osobe koja mu ga je dala iako je znala da vozačku dozvolu nema.

Recidivisti, učestali prometni prekršitelji, opasnost su za sve sudionike u prometu. Fascinira činjenica da svjesno sjedaju u automobile unatoč izrečenim novčanim kaznama od nekoliko desetaka tisuća kuna, novim zabranama vožnje. U većini slučajeva riječ je o osobama koje završe i u zatvoru jer novčanu kaznu ne namjeravaju platiti. Mnogima od njih vozačka dozvola oduzeta je i poništena zbog velikog broja negativnih prekršajnih bodova. No to ih ne sprječava da i dalje svjesno sjedaju za upravljač automobila. Kako ih se često zatječe u vožnji s alkoholom u krvi, recidivisti postaju potencijalne bombe u prometu, koji svjesno ugrožavaju svoj i tuđi život.

Što se tiče nesreće iz Zapolja, još se uvijek ne zna je li 31-godišnjak u trenutku nesreće bio pod utjecajem alkohola jer rezultati obdukcije nisu bili poznati. S obzirom na to da se nesreća dogodila za dana, puka je sreća da u slijetanju Mercedesa nije bilo još stradalih. Kako je brzina bila veća od 150 km/h, udar u drugo vozilo na cesti završio bi s još kobnijim posljedicama. Stanovnici novogradiškog kraja žele da policija bude učinkovitija u uklanjanju recidivista s ceste.

Milan Bugarić
APELI POLICIJE
O nesreći u Zapolju, ali i obližnjem Smrtiću gdje je jedna osoba teško ozlijeđena, a dvije lakše, oglasila se i u ponedjeljak PU brodsko-posavska. “Unatoč kontinuiranim upozorenjima iz policije i provođenju nadzora cestovnog prometa, ipak su evidentna gruba kršenja prometnih propisa. Oba vozača, i u Zapolju i u Smrtiću, nisu prilagodila vožnju osobinama i stanju ceste (mokar kolnik) i atmosferskim prilikama (kiša), niti su koristila zaštitne sigurnosne pojasove. Jedan vozač upravljao je automobilom prije stjecanja prava na upravljanje te je koristio mobitel prilikom vožnje (što umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom)”, rekla je Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske. Dodala je kako će se i dalje kontrolirati promet na cestama.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura