Sport
SENA MATEŠIĆ

Bilo je lijepo, ali moje je zdravlje, ipak, najvažnije
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Sena se prije godinu i pol odazvala pozivu da pomogne "mursašicama". Pomogla je i sad odlazi

Karijera je bila duga i plodna, ali svemu dođe kraj, pa tako i košarkaškoj priči Sene Matešić, djevojački Pavetić. Najbolja košarkašica koju je Osijek imao (i ima) u 36. godini odlučila je reći zbogom igranju, godine na parketu ostavile su traga na tijelu, sve teže joj je bilo nositi se s bolovima i okršajima sa suparničkim centrima pod koševima, pa je ovo logična i očekivana odluka.


- Ima i drugih važnih stvari osim košarke - kaže Sena za koju je uoči utakmice 9. kola Lige za prvaka između Murse Vrijednosnica Osijek i Trešnjevke u dvorani Jug priređena skromna ceremonija oproštaja. Kako je to već red, od kluba je dobila cvijeće i sliku s motivima Osijeka, ali i dragi dar od suigračica, košarkašku loptu s potpisom svih "mursašica".


- Skužila sam da će mi nešto prirediti, ali nisam znala što. Djevojke su me iznenadile, ovo s loptom je zaista lijepo.


To su djevojke i djevojčice s kojima je provela godinu i pol. Sena je dijete Murse, 2001. je s 15 godina odigrala prvu sezonu u dresu osječkog prvoligaša i odmah se moglo čuti "ta Pavetićka je čudo". Nije ju Mursa mogla dugo zadržati, 2004. je odlaskom u mađarski Zala Volan ZTE započela internacionalnu karijeru. Često je mijenjala klubove i mjesta boravka, pa je igrala Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, 2011. se vratila u tada odličan Gospić. Potom je s Novim Zagrebom uzela dvostruku titulu, prvenstvo i Kup, a onda je slijedio novi odlazak u Španjolsku, a u biografiji joj stoji i igranje za Brno. Nakon putešestvija po Europi vratila se kući, završila studij fizioterapije, udala se za Nikicu i promijenila prezime u Matešić, a početkom 2019. rodila je kćer Veroniku. Iako se mislilo da je Sena završila košarkašku karijeru, prije godinu i pol stigao je poziv matičnog kluba da malo pomogne, mislila je da će to biti angažman na nekoliko mjeseci, ali oduljilo se.


- Došla sam u dvoranu malo igrati, ali zaigrala sam se, pa ostala - kroz smijeh će Sena.


Visoka gotovo dva metra (198 cm), iskusna i provjerena igračica bila je golemi dobitak za Mursu VROS. Klub je projurio Drugom ligom, u povratničkoj sezoni Premijer lige igra Ligu za prvaka, a veliki obol u tome dala je i Sena na poziciji centra.


- S obzirom na sve ozljede, koljeno koje je pretrpjelo operaciju križnog ligamenta, mislila sam da neću moći nešto previše igrati i pomoći. No kvaliteta naše lige je takva da sam, eto, odigrala i cijelu ovu sezonu, ali treba misliti na sebe i svoje zdravlje. Posljednjih nekoliko utakmica jedva sam odigrala, a i liječnički savjet bio je da se okanem ovoga - kaže Sena, koju su u ekipi prije godinu i pol dočekale djevojčice od kojih je dvostruko starija.

- Nije bilo nekog generacijskog jaza, ako sam mogla pomoći nekim savjetom ili svojim primjerom, to mi je drago, ali sad se okrećem nekim drugim stvarima - zaključila je Sena Matešić ili jednostavno Pavetićka, koja je svojim odlaskom ostavila golemu rupu pod obručem "brokerica".


Ivana Liović
NEODLAZAK U LONDON JU TEŠKO POGODIO
Sena je bila član ženske hrvatske košarkaške reprezentacije koja je 2011. godine osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu u Poljskoj, bila je u kadru tadašnjeg, ali i sadašnjeg izbornika hrvatskih košarkašica Stipe Bralića i tijekom pripreme za Olimpijske igre u Londonu. No nije postala "olimpijka", nakon odrađenih priprema i turnira u Turskoj nekako je postala prekobrojna. Nažalost, nije bila među košarkašicama koje su prvi put u povijesti predstavljale Hrvatsku na olimpijskom turniru, ta Bralićeva odluka ju je pogodila do te mjere da o reprezentaciji tada nije željela zucnuti ni riječ. No to je sport, Senina igračka biografija i bez Olimpijskih igara vrlo je impresivna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike