Sport
ČEKA SE SRIJEDA I VELIKI DERBI U GRADSKOM VRTU

Pobjednička ambicija i san o naslovu ne smiju biti teret, već dodatni motiv
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Osijek još nikada nije uspio dvaput pobijediti Dinamo u istoj sezoni, ali sada je prava prilika za to

U srijedu u Gradski vrt dolazi Dinamo, suparnik s kojim bijelo-plavi vode nepoštednu bitku za svoju prvu titulu prvaka. Za one euforične "utakmica svih utakmica", za umjerenije jako važna, ali ne i presudna kada je naslov u pitanju.

No, kako god gledali na nju, bit će to velika utakmica u kojoj se bijelo-plavim nogometašima nudi prilika završnicu sezone učiniti hičkokovski napetom. Za to će morati drugi put ove sezone baciti Dinamo na pleća. Osječanima u povijesti HNL-a dosad još nikada nije uspjelo ostvariti dvije pobjede nad "modrima" u istoj sezoni. Eto još jednog dodatnog izazova za Bjeličinu momčad koja je ove sezone rušila mnoge rekorde, a na pragu je još jednog. Ako bi slavili protiv Dinama, bila bi im to 21. pobjeda ove sezone, što bi bio novi klupski rekord.

Samo ne izgorjeti
Naravno, te priče o rekordima, tradicijama i sličnim stvarima tek su pozadina prave vrijednosti tog susreta. Osijeku će jedino važno te večeri biti uzeti tri boda. Sve drugo je sporedno. Bijelo-plavi su se doveli u poziciju da u međusobnom susretu s Dinamom kroje svoje izglede za osvajanje naslova, a to je već samo po sebi značajno. Pobjeda bi značila stvaranje snažnog pritiska na Zagrepčane, dogodi li se remi, pak, nada u naslov ne bi bila izgubljena, ali bi Osijekove "akcije" ipak pale. A poraz? O tome ne želimo ni razmišljati.

- Utakmica s Dinamom sigurno je za nas važnija od drugih, ali neće donijeti konačnu odluku o naslovu prvaka. Bez obzira na to kakav ishod utakmice bude, i jedne i druge čeka još šest velikih izazova. Pobjeda nad Hajdukom trebala bi nas opustiti i relaksirati jer smo u Splitu odigrali vrlo dobru utakmicu i digli se nakon lošije partije protiv Slaven Belupa. No sve što je bilo trebamo zaboraviti jer svaka je utakmica drukčija, a protiv Dinama ćemo, ako želimo pobjedu, a želimo, morati biti još bolji nego što smo bili u susretu s Hajdukom - smatra Mile Škorić, kapetan NK-a Osijek.

Uoči derbija prave se brojne analize. Što je čija prednost, koja je momčad u boljoj formi, tko je svježiji? Dosta tih argumenata trebalo bi biti na strani osječke momčadi, ali u takvim utakmicama to malo znači jer su one ipak posebne. Dinamo je uvijek spreman odgovoriti na izazov, a Osijek mu je baš bacio rukavicu.

- Dinamo sigurno nije naviknuo da ga netko tako dugo u sezoni drži u šahu kada je osvajanje naslova u pitanju. Teško je reći je li to naša prednost. Samo znam da mi igramo odličnu sezonu. Napravili smo velike stvari i sve što želim jest da odigramo taj susret na visokoj razini. Pobijedili smo ih već jednom ove sezone, pa idemo učiniti sve kako bismo to ponovili i sutra - kaže Škorić.

Jedina stvar koja se Osijeku ne smije dogoditi jest da izgori u prevelikoj želji. Ako je za Dinamo pomalo nepoznat teren postojanje ozbiljnog izazivača u kasnoj fazi sezone, što je onda aktualni trenutak za Osijek, koji se samo jednom, i to jako davno, prije 26 godina, nalazio u sličnoj situaciji kada je borba za naslov u pitanju. Uz to opet ga čeka jedan vrlo važan susret na domaćem terenu, a takve se utakmice u posljednje vrijeme nisu dobro završavale za bijelo-plave.

- Istina je da smo imali problema u prošlosti jer nismo dobro odgovorili u važnim utakmicama koje smo igrali kod kuće, ali ne trebamo se opterećivati time. Danas smo drukčija momčad - priča kapetan bijelo-plavih.

Golem ulog
Ulog je golem za obje momčadi koliko se god to pokušavalo relativizirati. U Gradskom vrtu su svjesni kako bi sve osim pobjede ozbiljno udaljilo od titule prvaka, a u Maksimiru jako dobro znaju kako bi im poraz gadno zakomplicirao život bez obzira na to što još imaju neodigrani susret protiv Hajduka.

- Ne trebamo mi razmišljati o toj utakmici više koju imamo. Naše je pokušati pobijediti, a onda neka Dinamo pobijedi u Splitu ako može - kaže Škorić.

U cijeloj toj psihozi glavni posao trenera Nenada Bjelice bit će što je moguće više smanjiti pritisak na momčad. Iako se ove sezone pokazalo kako Osijek zna igrati susrete tog tipa. Za nekakav grč i pretjeranu nervozu ne bi trebalo biti mjesta. Bijelo-plavi bi trebali bar pokušati uživati u svemu što su dosad postigli ove sezone. Jasno, to ne znači kako se trebaju odreći pobjedničkih ambicija, ali one im ne bi trebale biti teret, već dodatni motiv za pružanje maksimuma u toj utakmici. Uopće ne dvojimo kako će jedni i drugi biti "naturirani" do krajnjih granica, a to je uvijek hod po tankoj žici jer u takvom stanju stvari lako pođu po zlu ako se pretjera. Osijek se treba držati svojih vrijednosti, a to su odgovorna igra u defenzivi, kolektivnost, agresivnost i borbenost.

- Imamo najčvršću obranu lige i to je jak temelj za postizanje željenih rezultata. Vidjeli ste i u Splitu kako nas je teško poremetiti u defenizivi, čak i kada nas napadnu ozljede. Lončar igra sjajnu sezonu, Čeberko se pokazao kao dostojna zamjena za Majstorovića, a čak kada netko od nas iz posljednjeg reda otpadne zbog ozljede ili kartona, to se nije osjećalo jer su Guti i Caro bili spremni odraditi posao na pravi način - kaže Škorić.

Ako je čvrsta obrana koju Osijek ima temelj za derbi, onda dodana vrijednost leži u napadu jer bez pogodaka nema pobjeda. Osijek je i na tom planu jak. Ramon Mierez juri prema tituli najboljeg strijelca lige. Zabio je 20 komada ove sezone, ali u toj lijepoj kolekciji nedostaje još poneki dragulj. Naime, samo su dva kluba u HNL-u kojima sjajni Argentinac nije zabio ove sezone. Slaven Belupo i, pogađate - Dinamo. Iako je dokazani altruist kojemu je momčad ispred osobnog učinka, bila bi sjajna priča kada bi Mierez svoju nisku HNL skalpova u dresu Osijeka obogatio i Dinamovim.

U svakom slučaju, te će večeri u Gradskom vrtu udariti "junak na junaka". Za Osijek je to jedna od važnijih utakmica u klupskoj povijesti. Nije i najvažnija jer dvaput je igrao u finalu Kupa Hrvatske. Osim toga, želimo vjerovati kako će ona najvažnija utakmica u klupskoj povijesti doći nešto kasnije ove sezone. To bi značilo kako je naslov prvaka na vidiku...

Dalibor Keler
hladna glava
OSIJEK NE SMIJE IZGORJETI U PREVELIKOJ ŽELJI
GUTI VEĆ U TRENINGU
Iako se nakon Splita činilo kako će osječku momčad zahvatiti “stoperska kriza” jer su tijekom susreta s Hajdukom stradali Guti i Jose Antonio Caro, pa je u igru morao i roviti Danijel Lončar, čini se kako nije sve tako crno. Naime, jučer je Guti trenirao jer mu se nije prvi put dogodilo da mu iskače rame, a normalan trening sa suigračima odradio je i Danijel Lončar. Konkurenciju za momčad proširit će i povratak Igora Silve, koji je odradio žute kartone, a možda za nastup bude spreman i Mario Jurčević. Sve to će treneru Nenadu Bjelici dati mogućnost izbora željene taktike i momčadi za susret s Dinamom. Njega će, pak, sigurno propustiti Vedran Jugović zbog tri akumulirane javne opomene i već spomenuti Caro zbog ozljede mišića.
Mile Škorić

kapetan NK-a Osijek

- Pobjeda u Splitu sigurno nam je dobar zamašnjak za derbi protiv Dinama u kojemu ćemo za pobjedu morati biti na još višoj razini kvalitete igre nego što smo bili na Poljudu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike