Regija
UREĐENJE NAJUŽEG SREDIŠTA VINKOVACA

Obnovljeno i restaurirano pročelje vinkovačke gimnazije Antuna Matije Reljkovića
Objavljeno 19. travnja, 2021.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić u pratnji ravnateljice Ivane Biljan razgledali su upravo obnovljeno i restaurirano pročelje vinkovačke gimnazije Antuna Matije Reljkovića s kraja 18. stoljeća koje su zajedno financirali s 3 milijuna kuna Županija i Grad. Temeljita obnova zgrade bila je krajem 90-ih kada je, uz saniranje oštećenja iz Domovinskog rata, uređen veliki tavanski prostor.

Župan Božo Galić je bio učenik ove škole pa mu je, kaže, posebno drago što je zgrada zasjala u punoj ljepoti.

- Rado dolazim u Gimnaziju pogotovo kada se nešto ovako lijepo napravi jer to je ljepota i za Vinkovce i za sve nas. Drago mi je što je zgrada dobila nekadašnji izgled i puno je toga učinjeno nakon ratnih događanja u središtu grada, od obnovljenog parka do zgrada koji park okružuju – kaže župan Galić.

Gradonačelnik Ivan Bosančić vidi uređenje gimnazijskog pročelja kao dio uređenja najužeg središta Vinkovaca.

- Pročelje ne funkcionira samo kao fasada Gimnazije, već i kao slika grada Vinkovaca jer nema razglednice našeg grada, a da na njoj nema i ove zgrade. Obnovoljeno pročelje će pridonijeti ljepšem izgledu centra grada i energetski će samoj Gimnaziji. Nastavljamo dalje s uređenjem središta i nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti u obnovu zgrade Općinskog suda, a iza toga i zgrade Gradskog muzeja tako da cijeli centar grada i one institucije koje su tu, dobiju jednaku lijepu notu kako bi naš park dodatno zasjao, rekao je gradonačelnik Bosančić i pojasnio kako su boju pročelja, za koju neki misle da je previše tamna, odredili konzervatori i ona je izvorna, upravno onakva kakva je bila prije dva i pol stoljeća, na otvaranju zgrade. 

- Divan je osjećaj meni kao ravnateljici, a posebno našim učenicima i djelatnicima jer napokon uživamo u onome što smo navikli jer Gimnazija nije samo središte odgoja i obrazovanja nego i kulture, i ona je lice svega onoga što je jedan grad, rekla je ravnateljica Ivana Biljan. (MF)

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike