Novosti
U SAMOIZOLACIJI SE NALAZI 1030 OSOBA

OBŽ: Novopozitivino 19, preminule dvije osobe
Objavljeno 19. travnja, 2021.

Tijekom nedjelje u laboratoriju KBC-a Osijek obrađena su 123 uzorka od kojih je 19 blo pozitivno a koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Novozaražene osobe s područja su Osijeka, Belišća, Đakova i Našica.
U KBC-u Osijek hospitalizirano je 99 osoba oboljelih od koronavirusa, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 31 osoba. Na respiratoru se nalaze 22 osobe, a dvije su, nažalost, preminule u dobi od 77 i 81 godinu. U samoizolaciji se nalazi 1030 osoba.

Tijekom vikenda policijski službenici provjeravali su 17 osoba koje se nalaze u samoizolaciji te utvrdili jedno kršenje te mjere. Riječ je o državljaninu Hrvatske koji je pokušao napustiti granice bez testa te mu je uručen prekršajni nalog. Policija je nadzirala i ugostiteljske objekte i nije utvrdila nepravilnosti. Inspektori Državnog inspektrorata i Civilne zaštite tijekom vikenda su obavili 171 nadzor ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara, prodavaonica i drugih objekata te nisu utvrdili nepravilnosti.

"Brojke rastu pa ćemo i ovaj tjedan, u četvrtak, nakon analize broja zaraženih učenika eventualno donijeti odluku o novim mjerama", poručio je u ponedjeljak načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

O organizacijskim promjenama unutar KBC-a Osijek izvjestio je ravnatelj te ustanove Željko Zubčić.

"Mi smo s jučerašnjim danom zbog povećanog broja pacijenata na respiratoru aktivirali dodatnih 15 respiratora, a s današnjim danom, također radi povećanja dostupnosti liječnika specijalista, pogotovo anesteziologa, reduciramo operacijski program za 36 posto. Prije dva tjedna smo aktivirali dodatne kapacitete za infektologiju te na prostoru Klinike za psihijatriju dobili 30 kreveta koji su s jučerašnjim danom popunjeni tako da ćemo vjerojatno s ovim tjednom morati aktivirati dodatnih 30 kreveta. Primamo pacijente s područja svih pet županija, brojke novooboljelih rastu, no spremni smo s ljudstvom i opremom. Nadamo se i apeliramo kao KBC da se ljudi pridržavaju propisanih mjera, da se ne bi morale uvoditi strože mjere na području OBŽ", kazao je Zubčić.

Govorio je ravnatelj KBC-a i o kliničkoj slici pacijenata istaknuvši da je među njima sve više mlađih osoba.

"Ono što smo vidjeli je da pacijenti za nijansu brže razvijaju težu kliničku sliku. Više je mlađih pacijenata, trenutno je u respiracijskom centru pacijentica 1986. godišta koja osim covid pneumonije nema nikakav drugi komorbiditet i na respiratou je već dva tjedna", kazao je Zubčić. I. Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike