Sport
SULUDA IDEJA O LIGI ZA MOĆNE I BOGATE

Zbog pohlepe spremni
ubiti europski nogomet
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Žrtve nove lige mogli bi ispasti igrači iz odmetnutih klubova jer bi im stigla zabrana nastupa za svoje nacionalne vrste

Sve je podložno promjenama, nitko na njih nije imun, pa ni najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ali ove koje se najavljuju u nogometu mogle bi izazvati poremećaje koji će ostaviti traga i promijeniti percepciju (ili neće) koju trenutno imamo o sportu, koji je odavno više od toga.

Novac je vodilja

Upravo u osvit UEFA-ina kongresa u Montreuxu kao bomba je odjeknula vijest o osnivanju Superlige, koju potiče 12 klubova, od kojih neki pripadaju u krug uglednih i trofejnih, a neki u krug najbogatijih. Pandemijsko je vrijeme nanijelo klubovima goleme gubitke, a oni koji najviše troše odlučili su da žele dodatno napuniti svoje blagajne. Među odmetnicima su tako klubovi s Otoka, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal i Chelsea, talijanski Milan, Juventus i Inter, te španjolski Atletico Madrid, Barcelona i madridski Real. Ovo su osnivači, a njima bi se trebalo pridružiti još osam klubova, no znakovito je da su tri koja su trebala biti među osnivačima odlučila zasad ostati po strani (Bayern, dortmundska Borussia i PSG).

Prvi predsjednik ove tvorevine bio bi čelni čovjek kraljevskog kluba, Florentino Perez, a najbliži suradnici su prvi ljudi Juventusa (Andrea Agnelli) i Manchester Uniteda (Joel Glazer), što pokazuje iz kojih je sredina krenula ova ideja, prema mnogima potpuno suluda.

Svoju odluku o formiranju Superlige objašnjavaju frazama o nužnim reformama, povećanju broja kvalitetnih utakmica i, naravno, većem priljevu novca. Na kraju, sve se ipak svodi na novac, a ovaj koji bi se navodno dijelio u Superligi nadmašuje iznose koji klubovi mogu zaraditi nastupima u Ligi prvaka. Barata se milijardama dolara iako natjecanje još nije zaživjelo, a cijene dionica klubova osnivača već su znatno porasle. U nogometu je odavno nestalo romantike, znaju to i navijači, koji su digli svoj glas i poručili čelnicima klubova da još jednom promisle o mogućim posljedicama njihove inicijative. Superliga nipošto nije super, to je čista glad za novcem, a čelnici 12 klubova su zbog svoje pohlepe spremni ubiti europski nogomet, svu njegovu ljepotu i povijest.

Priča o Superligi je tek krenula i izazvala je tektonske poremećaje na nogometnoj eurosceni, valja se nadati da će razum prevladati i da liga neće zaživjeti. Ligu prvaka želimo gledati u starom formatu, da je igraju i najveći i najbogatiji klubovi, ali i oni manje bogati i poznati.

Žrtve igrači

A što Superliga znači za hrvatske klubove? Naravno da su oni izvan vidokruga ove skupine bogataša, ali ako se nogometni rat rasplamsa, tada bi kolateralna žrtva ispala reprezentacija. UEFA je odlučno najavila borbu protiv stvaranja elitizma, amerikanizacije europskog klupskog nogometa, koja bez sumnje ubija njezin važan dio - emocije. One su uvijek prisutne i kod igrača kada igraju za svoju nacionalnu vrstu, a ako klubovi ne odustanu od Superlige, tada bi igrači iz njihovih redova dobili zabranu nastupanja u dresu s državnim grbom u susretima koji su pod ingerencijom europske i svjetske federacije. Da Superliga sutra krene, Hrvatska bi bila bez Modrića, Brozovića, Perišića, Rebića, Kovačića, Vrsaljka i Grbića. U cijeloj priči možda bi se trebalo nešto pitati i igrače. Neki su već izrazili svoje zgražanje, neki spuštaju loptu na zemlju, a neki vjeruju da klubovi znaju što rade. Valjda zna i UEFA, koja je dosad čvrsto držala upravljačke uzde. Ako ih imalo popusti, tada bi mogli postati FIBA. A znamo u kojem je smjeru otišla europska klupska i reprezentativna košarka. Želimo li isto i nogometu? Naravno da ne, zato UEFA odmah u korijenu mora sasjeći ideju grupe pohlepnih bogataša o Supeligi za odabrane.

Nino Benčina

EK: Projekt 'Superlige' u suprotnosti je s europskim vrijednostima

BRUXELLES - Projekt Superlige, čije su osnivanje najavili najbogatiji europski nogometni klubovi, u suprotnosti je s europskim vrijednostima "različitosti" i "uključivosti", ocijenio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na Twitteru.

"Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze" s nacionalnim savezima, napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

Prekid veza sa savezima doveo bi do uskraćivanja potpore amaterskom nogometu, ustvrdio je Schinas.

"Univerzalnost, uključivost i različitost su ključni elementi europskog sporta i našeg europskog načina života", istaknuo je povjerenik.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja. U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili. Najava najbogatijih europskih nogometnih klubova da osnivaju europsku Superligu izazvala je ljutite reakcije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson osudili su taj potez. Potez su osudili nacionalni savezi i nacionalne lige triju zemalja. Bijesne su i navijačke udruge Cheleseja, Arsenala i Tottenhama. Reakcija Uefe očekuje se danas i mogla bi se odnositi na izbacivanje svih navedenih klubova iz njezinih natjecanja.

(Hina)

Napravit ću sve da do toga ne dođe

- Napravit ću sve što je u mojoj moći da do takvog natjecanja ne dođe. To nije dobro ni za nogomet ni za navijače. Superligom bi udarili u srce domaće lige i zabrinuli navijače diljem zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovoriti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici - kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Opaki potez koji će sve uništiti

- Superliga je sve samo ne super. Taj pohlepni i opaki potez uništit će esenciju nogometa, ženski nogomet i cijelu nogometnu zajednicu, i to isključivo zbog interesa nekolicine vlasnika klubova koji odavno ne mare za svoje navijače i sve ono što sport i nogomet predstavljaju. Ovo je tragedija - poručio je Luis Figo a Twitteru.

Ovo je uvreda za ono u što vjerujem

- Ovo je uvreda za ono u što ja vjerujem: Nogomet je sreća, sloboda, strast, navijanje. Nogomet je za sve nas. Ovaj projekt zvan Superliga je odvratan, nepošten i razočaran sam što u njemu sudjeluju klubovi za koje sam nekada igrao. Molim vas, moramo se svi boriti protiv ovoga - poručio je bivši njemački reprezentativac i napadač Antalyaspora Lukas Podolski.

POTVRĐENA REFORMA LIGE PRVAKA

Izvršni odbor UEFA-e odobrio je novi format Lige prvaka za sezonu 2024./25. Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se natjecanje po skupinama i svakom se osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi. Prvih osam klubova će direktno u osminu finala, oni od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off. Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu), igrat će se utorkom, srijedom, i četvrtkom. Plasman u LP i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima.

INTERES “PRLJAVIH” LJUDI

- Ovo je interes desetak “prljavih” ljudi. Za njih ne postoji nogomet, već samo novac. Ova ideja je šamar svima koji vole nogomet. Nećemo im dopustiti da unište naš sport. UEFA i nogometni svijet jedinstveni su protiv sramotnog prijedloga od nekoliko odabranih europskih klubova koje napaja isključivo pohlepa. I nije ujedinjen samo nogomet, ujedinjeno je društvo, ujedinjene su vlade, to je dio naše kulture, svi smo ujedinjeni protiv gluposti od ovog projekta. Naša je igra postala najveći sport na svijetu zasnovan na otvorenom natjecanju, integritetu i sportskim zaslugama, a mi ne možemo dopustiti i nećemo dopustiti da se to promijeni. Nikad, nikada - naglasio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike