Novosti
VIŠNJA FORTUNA, PREDSJEDNICA MUH-A O COVID DODATKU

Zar nekome nije stalo do toga da 850 tisuća građana dobije pomoć
Objavljeno 19. travnja, 2021.
One koji kažu da su razlog izbori pitam: Zašto vi to niste učinili? * Inzistirali smo da dodatak bude neoporeziv

Nakon što je s Vladom dogovorena isplata COVID dodatka za umirovljenike s mirovinom do 4000 kuna, ukupno 850 tisuća umirovljenih građana može do kraja travnja očekivati iznos od 400 do 1200 kuna kao jednokratnu pomoć za ublažavanje posljedica epidemije. Riječ je iznosu koji neće biti oporeziv, niti može biti predmet ovrhe.

Dugi pregovori
Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, koja je sudjelovala u dogovaranju te mjere s Vladom, kaže nam da 850 tisuća umirovljenika koji će dobiti dodatak nikako nije malen broj. Dodaje kako su mirovine niske i da hrvatski umirovljenici u pravilu ne žive lako.

- Mi bismo bili najsretniji, i počeli smo tu zamisao tako, da svi umirovljenici dobiju COVID dodatak. No kada smo vidjeli da je to gotovo nemoguće, onda smo shvatili da moramo ići na one najranjivije, najosjetljivije. I na njih smo i išli. Pregovori su trajali točno godinu dana, od travnja prošle godine. I Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske bili su ustrajni. Nismo se dali, i nas smo dvije, kolegica Jasna A. Petrović i ja, bile u tome jako uporne - kaže Višnja Fortuna.

Kaže kako je važno reći i da im je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na čelu s ministrom Josipom Aladrovićem, davalo veliku potporu i zaista ih "istrpjelo" u tom procesu. "Onima s malom mirovinom, ako je ta mirovina do 1500 kuna, kada dobiju dodatnih 1200 kuna, to doista znači puno. Je li to točno? Pa sigurno jest. To je jednokratno i u ovom trenutku je tim ljudima, kojima je najteže, sigurno nemala pomoć u situaciji kada financijski nikako nije lako velikom broju građana", ističe Fortuna, dodajući kako im je premijer Andrej Plenković to na početku bio obećao - i ispunio.

Kaže da su razgovori trajali doista dugo. Na prozivanja kako je riječ o potezu koji je Vlada povukla namjerno uoči lokalnih izbora, podsjeća kako su prošle godine također bili izbori. I da je ovo bilo odlučeno tada, kaže Fortuna, opet bi se našli neki koji bi rekli - to je vlast dala zbog izbora, tada za Sabor.

“Ništa i nešto”
"Kolegica i ja inzistirale smo da to bude neoporezivo, da ne može biti predmet ovrhe i da ne ide u cenzus police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Jer da je dodatak oporeziv, dio bi opet uzela država. Na taj način smo sigurno najmanje tri mjeseca produžili donošenje te mjere jer su administrativno to sve službe morale istražiti i naći način kako to prema tim uvjetima napraviti. Dakle, nije bilo jednostavno. Da nije bilo toga što smo tražile, i dobile, dodatak bi bio sigurno tri mjeseca prije. Pa neka sada svatko procijeni sam koliko je to doista baš predizborno, kako se neki sada silom trude uvjeriti javnost", ističe Višnja Fortuna.

Podsjeća da je nakon parlamenatrnih izbora prošle godine formirano novo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, tako da je dodatak sada ispao kao odluka pred izbore, ali ni Matica ni Sindikat nisu tako planirali, dodaje, a dojma je, kaže, da nisu tako planirali ni oni s kojima su pregovarali. Prema njezinim riječima, kada danas vidi predstavnike nekih stranaka kako pišu ili pokušavaju reći da su to samo "mrvice", kako nije napravljeno ništa ili kako je to samo zbog izbora, pita ih: A zašto to ti nisi napravio ili potaknuo?

- Jer ako je interes 850 tisuća umirovljenika "ništa", ako je 600 milijuna kuna "ništa", onda ja ne znam što je to "nešto". Pogotovo u ovoj teškoj situaciji, kada svi gledamo imamo li novca za lijekove ili nešto drugo nužno ili nemamo. Iskreno, kao čovjek sam se najviše bojala da se za to neće moći stvoriti novac. Neki pak govore i kako se to navodno moglo osigurati sredstvima iz EU-a koja je država dobila. Onaj tko to kaže, taj nikada nije povukao ni jednu europsku lipu, jer dobro znamo da su to strogo namjenska sredstva. I ne možete ih potrošiti ni za što drugo nego za ono za što su i namijenjena. Zato mi takve priče bez ikakve osnove teško padaju, jer Matica i Sindikat su, bar otkako sam došla na ovu poziciju, partneri i to puno znači. Sve ovo što činimo, mi smo učinile zajedno, i zato smo i napravile puno više. Da nije tako, ne bi se, uz razumijevanje Vlade, ovo postiglo. Da je netko drugi ovo učinio, bez obzira na to koja stranka to bila, rekla bih: Hvala vam ljudi, do neba. I idemo dalje. Pa mi zato jednostavno nije jasno kako nekome nije stalo do toga da 850 tisuća umirovljenika dobije tu pomoć. To su oni s mirovinama do 4000 kuna, kojima je najteže i kojima je to najpotrebnije. Znam da je potrebno svima, ali u ovoj situaciji njima najviše - kaže Višnja Fortuna.

Predsjednica Matice umirovljenika kaže kako joj je žao zbog napada u javnosti jer zna koliko su puta bile na razgovorima, po dva, tri ili četiri sata, ponekad i jednom tjedno, te koliko su se njezina kolegica iz Sindikata umirovljenika i ona "u to dale" jer im je, dodaje, stalo do umirovljenika. "A ispada da je nekima sada zbog politike teško priznati da je nešto konkretno i ostvareno. Iz nekih političkih stranaka, imena neću spominjati, kažu da je to bilo samo zbog izbora. A to uopće nije točno. Jer smo, kako sam već opisala, tražili da se nađe način da ljudi doista dobiju taj novac. I samo zbog toga je sve to duže trajalo", ističe Fortuna.

Igor Bošnjak