Regija
PRIHVAĆEN PROGRAM 55. SMOTRE

Vezovi predviđeni od 18. lipnja do 4. srpnja
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Pripreme za ovogodišnje Đakovačke vezove u tijeku, a konačnu riječ reći će epidemiološka situacija i mjere. U pripremi i plan B.
ĐAKOVO - Nakon što lani praktički nisu održani zbog pandemije koronavirusa - predstavljena je samo Revija 2020., a jer je upravo u to, uvriježeno vrijeme njihova održavanja - u drugoj polovini lipnja i početkom srpnja - korona doslovno harala gradom.Pripreme za ovogodišnje, 55. Đakovačke vezove teku, a konačnu riječ reći će epidemiološka situacija i mjere.

Organizacijski odbor (OO) načinio je program i financijski plan 55. Vezova koji je usvojen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu.

Vinski podrumi
- Vezovi su smotra na koju smo svi vrlo ponosi i svima nam je žao što ih praktički gotovo lani nije ni bilo. Pripreme za 55. Vezove idu kao što je to i uobičajeno, no, budimo iskreni, sve je pod upitnikom i kakve će mjere u vezovskom vremenu biti na snazi. U suradnji s HRT-om priprema se i nekakav B plan. Vezovi se planiraju i bit će, samo je pitanje u kojem opsegu, kojem modelu - poručio je gradonačelnik i predsjednik OO-a smotre Marin Mandarić. Program 55. Vezova kaže da bi se smotra trebala održati od 18. lipnja do 4. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika, Sabora i Vlade RH. Prvoga dana, 18. lipnja, predviđeni su Dani otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja u Đakovu te u Trnavi i Mandićevcu, njihovim vinskim cestama...

Predviđeno je da i ove godine sastavnica Vezova bude trnavačka, 34. Bonavita, i to 19. lipnja, a od 23. do 25. lipnja i Etno film festival 12. Đakovački rezovi. I ove godine dio vezovskog programa su Ivanjski krijesovi, izložbe, dječje radionice, vezovski Gastrofest, glazbeno-humanitarna tradicija Nebeski hvalospjev, Festival Baština djeci, pučko crkveno pjevanje, radionice tradicijske kulture, koncerti...

Duša bećarska
U nedjelju, 27. lipnja, predviđeni su Mali vezovi s dječjom povorkom i drugim sadržajima. Idućih dana tu je i program Đakovština u pjesmi i plesu, gastrodani, a svečano otvorenje 55. Vezova predviđeno je za 1. srpnja pred katedralom uz program Moja duša bećarska po scenariju Mirka Ćurića. U subotu, 3. srpnja, cijeli dan nižu se konjička natjecanja na Hipodromu, a dalje po gradu gastronomija, nastup gostujućih skupina u Velikom parku gdje je taj dan i koncert Lada. Istoga dana na programu je Zeleno srce Đakova. Središnji program svečana je povorka u nedjelju, 4. srpnja, od 8.30 od Malog do Velikog parka. Nakon nje u katedrali je misa, na Hipdoromu su i taj dan konjički programi, a u Velikom parku niz folklornih priredbi. Na njegovoj ljetnoj pozornici u 21 sat počinje program "Slavonijo, zemljo plemenita", uz izbor najljepše nošenog narodnog ruha, uz dodjelu nagrada i zatvaranje 55. Vezova. I u dnu programa OO-a smotre stoji napomena: program je podložan izmjenama i dopunama, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Prema prihvaćenom financijskom planu, 55. Vezovi planirani su s 2.845.000 kuna od čega 155.000 kuna osigurava Ministarstvo kulture i medija, Županija 100.000, HTZ 250.000, Grad 1.680.000 kn.

Suzana Župan
Korona lani nije dopustila program
Samo 10-ak dana prije odluke zbog epidemije i mjera, koje su uključivale tada i zabranu javnih okupljanja, bilo je lani da bi se 54. Vezovi trebali održati u reduciranijem programu. Trebali su početi 29. lipnja i biti otvoreni 3. srpnja pred katedralom scenskom slikom Moja duša bećarska. Dan poslije na Trgu se trebao održati program Slavonijo, zemljo plemenita, uz izbor nošnji, a u nedjelju je trebala proći reducirana povorka, a Vezovi bi toga dana bili zatvoreni navečer. U prvom koronavalu bili su osmišljeni multimedijalni Vezovi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli