Svijet
NASA JE IZABRALA

SpaceX će slati prve astronaute na Mjesec od ‘72.
Objavljeno 19. travnja, 2021.
SpaceX je pobijedio Blue Origin Jeffa Bezosa i Dynetics te će biti jedini NASA-in dobavljač

NASA je odabrala SpaceX za slanje prvih astronauta na površinu Mjeseca od 1972. godine, što je velika pobjeda tvrtke Elona Muska. Ugovor vrijedan 2,9 milijardi dolara uključuje prototip svemirske letjelice Starship koja se testira u pogonu tvrtke SpaceX na jugu Teksasa.

SpaceX je pobijedio Blue Origin Jeffa Bezosa i Dynetics i bit će jedini dobavljač sustava. Industrijski analitičari kažu da se tom odlukom istaknulo da je Muskova tvrtka NASA-in partner iz privatnog sektora kojemu se najviše vjeruje.

SpaceX je prošle godine postao prva privatna tvrtka koja je uspješno poslala posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

U svojoj ponudi za slijetanje na Mjesec SpaceX je predstavio svemirsku letjelicu za višekratnu upotrebu koja je dizajnirana za prijevoz velikih posada i tereta za svemirska putovanja te za slijetanje uspravno i na Zemlju i na druga nebeska tijela. Prototipovi rakete testiraju se u pogonu tvrtke u južnom Teksasu, ali su dosad eksplodirale sve četiri testirane verzije.

Unutar programa Artemis za povratak ljudi na Mjesec NASA želi raketom Space Launch System lansirati četvoricu astronauta u kapsuli Orion, koja će potom pristati na lunarnu svemirsku stanicu Gateway. Starship će pričekati primanje dva člana posade za finalni dio putovanja prema površini Mjeseca.

Ideja je da Gateway bude posrednik, no za početnu misiju Orion bi mogao izravno pristati uz Starship. Astronauti bi potom trebali provesti cijeli tjedan na Mjesecu prije ukrcavanja na Starship i povratak u Mjesečevu orbitu, a zatim bi se Orionom vratili na Zemlju. SpaceX planira još kombinirati svemirski brod Starship s vlastitom raketom Super Heavy kako bi napravio kombinirani brod visine 120 metara. H
Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana