Crna kronika
NEOBIČNE KRAĐE SE NASTAVLJAJU

Na osječkom području lopovi sve više skidaju katalizatore s vozila
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Ukradeni katalizatori s parkiranih automobila dostižu cijene na crnom tržištu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna

Na osječkom je području iznova aktivirana "uslužna vrsta" lopova, kojima je cilj krađa katalizatora s parkiranih automobila. Posljednjih je mjeseci zabilježeno više krađa, a pravila nema, kradu se katalizatori sa svih modela, i to novijih, ali i starijih generacija. Krađe se događaju tijekom noći.

Posljednja se krađa zbila, priopćava Policijska uprava osječko-baranjska, između 13. i 15. travnja u Osijeku. Uz katalizator, lopov je ukrao i kompletan auspuh s automobila 46-godišnjaka. Vlasniku je nastala materijalna šteta oko 2000 kuna. Kako doznajemo, vlasnika auta dočekao je šok nakon što je sjeo u automobil i pokušao ga pokrenuti, jer je automobil bez ispušne cijevi jednostavno zagrmio. Odmah je ugasio motor i, vidjevši da na autu nema auspuha, pozvao policiju koja je obavila očevid i traga za lopovom.

Kupci poznati
Krađe katalizatora na osječkom području bilo je i početkom veljače, kada je na parkiralištu ukraden dio ispušnog sustava s katalizatorom s parkiranog automobila 72-godišnjaka. Ta je šteta procijenjena na više od 1000 kuna, a u studenome prošle godine ukraden je katalizator s parkiranog automobila 81-godišnjaka. Ti lopovi još nisu pronađeni, no policija je otkrila lopova koji je u prosincu 2020. u Višnjevcu ukrao katalizatore s dva parkirana automobila. Riječ je o 23-godišnjaku kojeg je policija kazneno prijavila, a mladić je vlasnice automobila, 41-godišnjakinju i 53-godišnjakinju, oštetio za oko 10.000 kuna.

Slično je i u drugim krajevima Hrvatske, a pokazalo se u slučajevima lopova koje je policija uspjela uhvatiti da su ciljali na modele vozila i godišta proizvodnje. U većini slučajeva lopovi su već imali kupce do kojih su dolazili na oglasnicima ili preko društvenih mreža gdje su tražili određene dijelove. Ukradeni katalizatori, ovisno o tome prodaju li se sami ili u kompletu s ispušnom cijevi, dostižu cijene na crnom tržištu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

Kako smo rekli, lopovi su u krađe išli tijekom noći i definitivno su upoznati s osnovama automehanike - svi su dijelovi bili uklonjeni prigodnim alatom i u pravilu sama krađa nije dugo trajala.

Bitan za ekotest
Funkcija katalizatora, koji se ispod automobila nalazi od 1986. godine, smanjenje je toksičnih ispušnih plinova, bez obzira na to koristi li automobil dizel, benzin ili plin kao gorivo. Primarna zadaća ispušnog sustava je uklanjanje prljavštine bilo koje vrste, koja nastaje prilikom izgaranja goriva, a sekundarna zadaća je njezino neutraliziranje kako bi bila što manje štetna za naše zdravlje. Upravo za tu zadaću služi katalizator, montiran u ispušnom sustavu ispod automobila.

Gledajući povijest automobilizma, prvi automobili opremljeni katalizatorima na europskom tržištu pojavili su se 1986. godine. Automobili opremljeni katalizatorima sadržavali su posebne oznake. Uvođenjem Euronormi za emisije goriva (Euro 1 od 1993. godine), primjena katalizatora postala je obvezna. Osoba čiji automobil nije posjedovao katalizator nije dobila odobrenje i nije mogla prodavati svoj automobil na prostoru EU-a. Što su norme bile oštrije, to je veću ulogu imao katalizator.

Katalizator je dio ispušnog sustava koji je zadužen za razgradnju štetnih ispušnih plinova u neškodljive te je njegov pravilan rad nužan kako bi automobil zadovoljio na ekotestu i prošao tehnički pregled. Po svojoj je konstrukciji zapravo prilično jednostavan te se osim kućišta sastoji od saćaste jezgre koja je izrađena ili od keramike ili od metala, a presvučena je slojem aluminijskog oksida koji ima dvojaku ulogu. Prva je da poveća aktivnu površinu preko koje prolaze ispušni plinovi, a druga je da služi kao nosač katalitičkog sloja koji čine plemeniti metali.

Rabljeni katalizatori dobro se prodaju, a to znaju i lopovi.

Milan Bugarić
KATALIZATORE KRADU ZBOG PALADIJA
U SAD-u i velikim europskim gradovima postoje bande koje kradu isključivo katalizatore, i to ne za daljnju prodaju, već zbog plemenitog materijala koji je sastavni dio modernijih katalizatora - paladija, koji je skuplji od zlata! Lopovi najčešće biraju modele poput BMW-a, Audija i Volkswagena, a često su meta SUV-ovi i kamioneti jer imaju više materijala pa lopovi mogu postići bolju cijenu prilikom prodaje. Sve to vlasnicima, naravno, zadaje velike glavobolje. Naime, lopovi za ukradeni plemeniti metal iz jednog katalizatora mogu dobiti oko 350 eura, a vlasnike čeka višestruko skuplji trošak.
PRIJAVE I KUPCIMA
Policija je prošle godine prijavila četiri muškarca koja su krala katalizatore s automobila u Rijeci i na otoku Krku. Najčešće mete bila su im Opelova i Volkswagenova vozila. Zanimljivo je da su prijave dobile i osobe koje su od lopova kupile ukradene katalizatore.
U posljednjoj krađi lopov je Osječaninu ukrao kompletan auspuh s katalizatorom
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike