Zdravlje
UTJECAJ VITAMINA D

U sunčanijim zemljama manja smrtnost tijekom pandemije
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Podatci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Britanije, Italije i Sjedinjenih Država upućuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu. Rezultati studije upućuju na to da se "veća izloženost ultraljubičastom zračenju" može povezati s manjom smrtnošću od posljedica COVId-19. Tim britanskih znanstvenika usporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u razdoblju od siječnja do travnja 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju. U nekim dijelovima spomenutih triju država evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom koronavirusa na globalnoj razini - i po glavi stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, no uočeno je i da je broj smrti znatno opao u vrijeme ljetnih mjeseci.

Za usporedbu, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost per capita tijekom cijelog razdoblja pandemije.

Jedan od koautora istraživanja Chris Dibben kazao je: "Veza između smrtnosti od COVID-19, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena."

Istraživači su rekli da su tijekom istraživanja vodili računa o potencijalnom utjecaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor COVID-19, a naziva se i "sunčanim vitaminom" jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti. Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od COVID-19 neovisno o vitaminu D, rekli su britanski znanstvenici. Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije prema kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja COVID-a. H

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike