Regija
NASTAVLJA SE SUKOB DVOJICE KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Fazekaš: Zakupljen je poslovni prostor koji nema uporabnu dozvolu
Objavljeno 18. travnja, 2021.

Vezani članci

GRADONAČELNIK SLATINE ODGOVORIO NA PROZIVKE

Ostrošić: Izjave o dužničkom ropstvu su priča za predizborne svrhe

SLATINA - Na gostovanje gradonačelnika Denisa Ostrošića u programu Radio Slatine i njegovo očitovanje o prozivkama da je ugovaranjem najma novouređenih zgrada nekadašnje tvrtke Gaj za potrebe buduće visokoškolske ustanove uveo Slatinu u 20-godišnje dužničko ropstvo, reagirao je predsjednik GO HDZ-a Igor Fazekaš, koji je prošle nedjelje o tome govorio na konferenciji za novinare. Tako se nastavlja sukob dvojice kandidata za mjesto gradonačelnika Slatine


Fazekaš kaže da svaki stanovnik grada Slatine i prigradskih naselja podržava otvaranje visokoobrazovne ustanove ili programa kojima je cilj da se mladi ljudi školuju u ovoj županiji i da ostanu u njoj, ali ponovno naglašava netransparentnost postupka i izuzetno puno nepoznanica u procesu otvaranja „studentskog kampusa“.


Prema njegovim riječima, cijeli postupak upućuje na to da je netko svojim postupanjem ili nepostupanjem prekoračio ovlasti ili nije koristio zakonom propisane modele i mehanizme koji su u ovakvim slučajevima trebali biti obvezatne radnje u skladu s odredbama Zakona o proračunu, Pravilnika o zaduživanju jedinica lokalne i područne samouprave i Statuta grada Slatine.
Fazekaš u svom reagiranju propituje gradonačelnikovo samostalno potpisivanje pravno obvezujućih akata kojima je na 21 godinu indirektno zadužio grad, dajući jamstvo i instrumente osiguranja plaćanja u vidu zadužnica i mjenica za gradsku tvrtku čiji je stopostotni vlasnik, propituje gradonačelnikovo poznavanje ovlasti na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj/regionalnoj samoupravi i na temelju Pravilnika o zaduživanju, te njegovu obaviještenost o potrebi pribavljanja suglasnosti Vlade RH.


Fazekaš također ističe kako je i pitanje uporabne dozvole ostalo neriješeno, jer objekt ima dozvolu za Gajev salon namještaja i restoran, a nije izvršena prenamjena u kampus, fakultet i dječji vrtić. To znači da je gradska tvrtka Slatina plus potpisala ugovor o zakupu poslovnog prostora koji nema uporabnu dozvolu, a prenamjena poslovnog prostora ne može se izvršiti bez izmjena i dopuna Prostornog i Urbanističkog plana uređenja grada. A to su dokumenti koje Gradsko vijeće nije donijelo jer vijećnici nisu htjeli o tako važnim stvarima raspravljati u odsutnosti gradonačelnika. 


„Kako prolazi vrijeme, evidentno je da se sve više stvari kompliciraju na štetu grada Slatine. Normalno je da investitor traži jamstva, ali se ne smiju kršiti zakoni i mora se poštivati procedura zaduživanja i gradonačelnik ne smije bez suglasnosti Gradskog vijeća izdavati instrumente osiguranja na rok od 20 godina,“ stoji u Fazekaševu priopćenju. On također navodi da je dana 11. rujna 2020. potpisan i ugovor o ustupanju tražbine, kojim tvrtka Slatina plus d.o.o. preuzima obvezu plaćanja kredita koji je tvrtka RI-petrol podigla u ZABA-i.


Premda je gradonačelnik Ostrošić u svom obraćanju naveo da će se kampus najvećim dijelom samofinancirati pružanjem usluga svojim korisnicima, Fazekaš ponavlja da će ukupna cijena toga „dužničkog ropstva“, osim ovih gotovo 54 milijuna kuna zakupa, biti puno veća jer će se morati plaćati i održavanje objekata i sve režije pa će cijeli „Denisov projekt“ koštati približno 80 milijuna kuna.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike