Svijet
POGREB U KRUGU DVORCA

Kraljica i obitelj oprostili se od princa Philipa na intimnom pogrebu u Windsoru
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Javnost je zamoljena da se ne okuplja ispred kraljevskih rezidencija

LONDON - Vojvoda od Edinburgha, britanski princ Philip pokopan je u subotu poslijepodne u kraljevskom dijelu kapele svetog Jurja na intimnoj ceremoniji koju su predvodili nadbiskup od Canterburyja Justin Welby i dekan Windsora David Conner, koji je u govoru odao počast "prinčevoj neupitnoj odanosti kraljici" i "službi naciji".

Članovi kraljevske obitelji nosili su maske i čitavo su vrijeme održavali propisane mjere fizičkog razmaka, a kraljica je u crkvi sjedila sama, najbliže oltaru.

Uoči pokopa, lijes s tijelom, smješten na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera prevezen je u kraljevsku kriptu dvorca Windsor.

Za njim su pješice hodali članovi kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone i do kapele svetog Jurja dovezla se u Bentleyu u pratnji jedne od svojih dvorskih dama. U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je bio prekriven zastavom vojvode od Edinburgha čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu na njemu su bili postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Povorka s lijesom zastala je na trenutak da bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini.

U događaju je sudjelovalo više od 730 pripadnika oružanih snaga, no u kapeli svetog Jurja je, u skladu s pravilima uvedenim zbog pandemije koronavirusa bilo samo 30 ožalošćenih članova obitelji.

Svečani plotuni ispaljeni s devet lokacija u Velikoj Britaniji i na Gibraltaru označili su početak i kraj minute šutnje. Punih šest minuta s Heathrowa nije uzletio niti je poletio ijedan zrakoplov da se ne bi narušila minuta šutnje, a održavanje svih glavnih sportskih događaja u zemlji je odgođeno da ne bi kolidirali s pogrebom.

Obred je vodio dekan Windsora, a nadbiskup od Canterburyja izgovorio je blagoslov.

Dekan Conner je govorio o "humoru, humanosti i dobroti" princa Philipa. "Nadahnjivala nas je njegova neupitna odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera", rekao je Conner.

Zbog propisanih pandemijskih mjera zbor je činilo samo četvero članova, a prisutni članovi obitelji iz istoga razloga nisu pjevali.

Pogreb je u cijelosti održan u krugu dvorca, a javnost je zamoljena da se ne okuplja ispred Windsora i ostalih kraljevskih rezidencija.

Nitko od članova kraljevske obitelji nije bio odjeven u uniforme već u odijela, odnosno u dnevne haljine.

Pogrebu su prisustvovala kraljičina i vojvodina djeca, princ od Walesa, princeza Anne, vojvoda od Yorka i grof od Wessexa te njihovo osmero unučadi.

Među ožalošćenima su na pokopu bila djeca kraljičine sestre, princeze Margaret, i troje njemačkih članova obitelji princa Philipa.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana