Regija
GRADONAČELNIK SLATINE ODGOVORIO NA PROZIVKE

Ostrošić: Izjave o dužničkom ropstvu su priča za predizborne svrhe
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Nemam ništa protiv provjere navoda o protuzakonitim radnjama, radio sam pošteno i časno.

Vezani članci

NASTAVLJA SE SUKOB DVOJICE KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Fazekaš: Zakupljen je poslovni prostor koji nema uporabnu dozvolu

SLATINA - Povodom objave predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i kandidata HDZ-a za gradonačelnika Slatine Igora Fazekaša o najmu uređenog prostora bivše tvrtke Gaj ukupne površine 3239 četvornih metara za djelatnost visokoškolske ustanove, koji su ugovorili obnašatelji aktualne vlasti u gradu, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u programu Radio Slatine iznio je javnosti, a novinarima dostavio svoje pisano očitovanje o projektu Kampus („Slatina – sveučilišni grad“).


Gradonačelnik Ostrošić je pojasnio da 53 milijuna kuna, koliko će stajati najam u sljedećih 20 godina, neće biti isplaćeno iz gradskog proračuna. Prema njegovim riječima, prostor sveučilišta čine obrazovni prostor s osam predavaonica, prostor za smještaj studenata i učenika srednjih škola kapaciteta 58 kreveta u dvokrevetnim sobama, prostor za pružanje ugostiteljskih usluga vrste caffe-bara, prostor dječjeg vrtića kapaciteta 60 djece u 2 smjene  prostor restorana s 200 sjedećih mjesta. Svi prostori potpuno su dovršeni, vrhunski su namješteni i opremljeni, s riješenim grijanjem i hlađenjem.

„Cijeli projekt je pokrenut kroz komunikaciju sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultetom za odgojno obrazovne znanosti koji je iskazao volju za pokretanje studijskih programa koje bi Fakultet izvodio u Slatini, a sve s ciljem znanstveno-obrazovnog razvitka grada Slatine. Sukladno Strategiji razvoja grada Slatine, potom mogućnostima sufinanciranja koje bi se mogle iznaći kroz „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ Vlade RH i sredstava EU fondova i planiranom projektu razvoja Kampusa, koji je bio dio sada stopiranog Intervencijskog plana, bilo je normalno razvijati takav projekt,“ stoji u priopćenju.

Cijena zakupa od 7,22 eura po četvornom metru prihvatljiva je i sukladna propisanim normama državnih tijela koja su konzultirana.
Fakultet je preuzeo obvezu rješavanja administrativno organizacijskih procedura, programsku i kadrovsku organizaciju i potrebne suglasnosti resornog Ministarstva, a Grad Slatina trebao je iznaći i osigurati prostor. Grad je tada osnovao trgovačko društvo (Slatina plus), koje je imalo obvezu voditi poslovne aktivnosti i preuzeti upravljanje objektima koji će se koristiti u sveučilišne svrhe.

Gradonačelnik Ostrošić navodi da se od samog početka strogo vodilo računa da projekt ne optereti proračun Grada Slatine, već da se kroz tržišno poslovanje maksimalno samofinancira kroz pružanje usluga smještaja studenata i učenika, kroz pružanje ugostiteljskih usluga i usluga prehrane u objektima otvorenog tipa, kroz pružanje usluga prostora i prehrane djece u vrtiću, kako bi se ostvario prihod neophodan za poslovanje.

„Izjave o dužničkom ropstvu građana grada Slatine narednih 20 godina su samo prilagođena priča za predizborne svrhe, koja površno prikazuje samo obveze, ne Grada Slatine, već trgovačkog društva ali, što je ključno, bez prikazanih prava iz ugovora o zakupu i mogućnostima zapošljavanja u predmetnom prostoru,“ stoji u priopćenju.


Gradonačelnik navodi niz pozitivnih ciljeva projekta, među njima podizanje znanstveno-obrazovnog standarda, povećanje broja zaposlenih građana određenih zanimanja, smanjenje broja djece čiji roditelji ne mogu financirati studiranje i smještaj u drugim gradovima, privlačenje mladih na studiranje u Slatini, povećanje prometa roba i usluga, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje demografske slike grada.

„Sve poduzete pravne radnje u skladu su sa zakonima RH i aktima Grada Slatine. Projekt nije stihijski, nije ničiji hir i nije mu cilj financijska korist pojedinaca. Iskreno, nemam ništa protiv da institucije ove države provjere sve navode o navodnim protuzakonitim radnjama, jer znam da sam radio pošteno i časno u interesu svoga grada,“ zaključuje aktualni gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike