Novosti
SVETA NEDELJA POZDRAVILA VAŽNOG GOSTA

Rimčev razvojni kampus bit će otvoren za javnost
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su ugovor o osnivanju prava građenja za izgradnju proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa Rimac Automobila, vrijednog više od milijardu i pol kuna. Projekt tehnološki naprednog sjedišta (kampusa) uključuje i testnu stazu, urede, radne prostore, smještajne kapacitete i muzej.

Kompleks je dizajnirao hrvatski arhitektonski ured 3LHD i bit će baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju te omogućiti tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za globalne automobilske kompanije. Za razliku od većine lokacija u toj industriji, s visokim ogradama i razinom tajnosti, Rimac kampus bit će otvoren za javnost. Zurovec je kazao da je ta investicija najvrjednija do sada i za Svetu Nedelju i za taj dio Hrvatske te da će otvoriti perspektivu za buduće naraštaje.

Rimac kaže da se na projekt čekalo godinama jer su njegovi kapaciteti sada raštrkani na šest lokacija. "Mučili smo se da nađemo adekvatne prostore i odlučili smo se graditi vlastiti kampus", naveo je. Ističe da je to nužno jer želi širiti poslovanje, a bit će to, kaže, nešto posebno ne samo u hrvatskim nego i u svjetskim razmjerima. Kampus će objedinjavati visoku tehnologiju i prirodu te biti energetski učinkovit.

Ističe da su spremni, ali i nelogičnost da investitor - Rimac Automobili, mora sam izgraditi elektrodistributerima trafostanicu, njihovu infrastrukturu, za deset milijuna eura. Rimac se nada da će 2023. biti otvorenje kampusa, koji će zapošljavati 2500 ljudi. Cilj mu je pokazati da je Hrvatska destinacija za investicije, pogotovo u automobilskoj industriji. Dodaje da će kampus biti "svjetionik za buduće strane investicije", jer država još nema dovoljno proaktivan pristup da privuče najveće igrače. H