Kultura
ZAVIČAJNI MUZEJ U SLATINI

Građani donacijama čine zbirke bogatijima
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Dobiveni predmeti trenutačno se nalaze u radionici u kojoj preparator Goran Boršić obavlja njihovu preventivnu zaštitu

Upravo na Svjetski dan umjetnosti, koji se obilježava 15. travnja, novi ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatine Vlado Majhen u prostorijama te ugledne ustanove pozdravio je gošće iz Gradskog muzeja Virovitica, višu kustosicu Jasminu Jurković Petras i restauratorsku tehničarku Jasnu Poljak, koje su posjetile slatinski Muzej radi nastavka zajedničke suradnje na istraživanju i promociji kulturne baštine. Istovremeno Muzej je posjetio i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji je izrazio potporu novom ravnatelju ustanove.

Zaštita nasljeđa
Ravnatelj Majhen poveo je goste u obilazak stalnog postava Zavičajnog muzeja, gdje je upozorio na nedostatak prostora za zaštitu i čuvanje muzejske građe. Unatoč određenim teškoćama, Muzej nastavlja sa svojim primarnim radom na očuvanju, istraživanju i promociji bogate kulturne baštine slatinskoga kraja. U tome mu u velikoj mjeri pomažu građani svojim donacijama, što potvrđuje povezanost Muzeja i njegove zajednice te prepoznavanje Muzeja kao nositelja zaštite našeg nasljeđa. Ove godine donacije su već obogatile zavičajne zbirke predmetima etnografskog karaktera, a muzejska građa obogaćena je i svetohraništem (tabernakulom) iz Podravske Moslavine. Dobiveni predmeti trenutačno se nalaze u radionici u kojoj preparator Goran Boršić obavlja njihovu preventivnu zaštitu.

U razgovoru su istaknute provedene aktivnosti u okviru manifestacije Noć muzeja, izložba fotografija Roberta Turkalja "Slatinska digitalna razglednica", zatim izložba "Slatinčanke…" i izložba salveta "Uskrs na papiru", a 13. travnja u Zagrebu je otvorena izložba "Kelemenov pozdrav svijetu" u suradnji Muzičkog biennala Zagreb, Etnografskog muzeja Zagreb i Zavičajnog muzeja Slatina. Trenutačno se priprema postavljanje izložbe i organizacija radionica s učenicima Osnovne škole Eugena Kumičića 18. svibnja u povodu Međunarodnog dana muzeja, a Muzej će nastaviti suradnju i s ostalim slatinskim školama i udrugama kroz razne radionice i predavanja o Domovinskom ratu na slatinskom području koja već niz godina organizira u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina.

Soba sporta
Jedan od planova u daljnjem radu Muzeja je uređenje sobe sporta, kojom bi konačno bila zaokružena priča o stalnom postavu slatinskog Muzeja.

- Povijest je jako zanimljiva jer i u današnje vrijeme otkrivamo neke nove, do sada nepoznate pojedinosti nekog mjesta u određenom vremenu, tako imamo naznaka o još nekim uspješnim sportašima koji potječu iz Slatine. No to još moramo istražiti i, ako se pokaže točnim, njihovo će se mjesto također naći u sobi sporta - rekao je ravnatelj Majhen.

Prema riječima gradonačelnika Ostrošića, ta će spomen-soba biti jedna mala razglednica slatinskoga sporta kroz povijest koja će biti još veći motiv i danas uspješnim slatinskim sportašima.

– Uvijek ističem da Slatina mora raditi na onom najvažnijem, a to je mladost, jer ako ne budemo imali vlastite mlade sportaše i ako ih kao Grad ne budemo podržavali, vrlo teško ćemo ostvariti uspjehe u nekim ozbiljnijim nastupima. Upravo sada pratimo uspjeh Rukometnog kluba Slatina, mladi kadeti u malom nogometu također su pokazali da je pred njima svijetla budućnost, naše hrvačice kucaju na vrata reprezentacije, što bi bilo intenzivnije da nema epidemioloških ograničenja. Tu je i Taekwondo, hrvači, nogometaši, kuglači, atletičari, maratonci… Želim naglasiti da mladi u Slatini imaju mogućnosti pronaći smisao u sportu i rekreaciji te da svi zajedno radimo na jednoj zdravoj sportskoj budućnosti – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike