Kultura
OBJAVLJEN PROGRAM FESTIVALA GLUMCA

U 5 gradova stiže 21 predstava recentne kazališne produkcije
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Ako epidemiološke prilike dopuste, publika će gledati sjajne predstave u Županji, Vinkovcima, Iloku, Otoku i Vukovaru

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i vinkovačka agencija Asser Savus, koji su uz Vukovarsko-srijemsku županiju 1994. godine utemeljili Festival glumca, koji je u cijelosti posvećen glumcu i njegovoj umjetnosti, objavili su popis 21 predstave, svojevrsni presjek recentne kazališne produkcije prema izboru ovogodišnjeg izbornika, dramskog umjetnika Ivana Pucara, koje će biti odigrane na 28. Festivalu glumca što se održava, prema planu organizatora, ako epidemiološke prilike dopuste, u Županji, Vinkovcima, Iloku, Otoku i Vukovaru od 13. do 22. svibnja.

Iz cijele Hrvatske
Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba predstavlja se autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožić i u režiji Anice Tomić, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija će odigrati Ray & Michael Cooney "Brat bratu" u režiji Lee Anastazije Fleger, a Zagrebačko kazalište mladih prema tekstu Ivora Martinića "Dobro je dok umiremo po redu" u režiji Aleksandra Švabića. Satiričko kazalište Kerempuh i Fiji grupa d.o.o. iz Zagreba predstavljaju se komedijom Tarika Filipovića i Borisa Svrtana "Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)" u režiji Tarika Filipovića, zagrebačko Kazalište Moruzgva predstavlja se s "Vla vla vlajland cabaret" autora Ivana Lea Leme, koji potpisuje i režiju, Teatar Exit iz Zagreba u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti dolazi s predstavom "Fešta" autorskim projektom Josipe Anković i Josipa Ledine, a Teatar Exit će se predstaviti i s predstavom Stevena Berkoffa "Tiha noć" u režiji Matka Raguža.

Kazalište Planet Art i Teatar Rugantino, oboje iz Zagreba, odigrat će "Boksačko srce" Lutza Hübnera, a u režiji Marka Torjanca, zagrebački Teatar Gavran igra "Savršenog partnera" Mire Gavrana i u režiji Slađane Kilibarde, Mercury film iz Zagreba u koprodukciji s Teatrom&TD Zagreb predstavlja "Heloise i Abelard" Jakova Sedlara, koji je i režiser predstave.

Kazalište Mala scena iz Zagreba igra predstavu za mlade i djecu "Sunce Djever i Neva Nevičica" Ivane Brlić - Mažuranić u režiji Ivice Šimića. Zagrebačka Glumačka družina Histrion odigrat će "Na parove razbroj‘s" Petera Quiltera u režiji Ivana-Gorana Viteza, Kazalište Luda kuća iz Zagreba Renea Bitorajca prema filmu Paola Genovesea "Perfetti sconosciuti", "Potpuni stranci" u režiji Renea Bitorajca, zagrebačko Kazalište Prijatelj igra predstavu za djecu i mlade "Hrvatske vile i vještice", tekst i režiju potpisuje Hrvoje Zalar.

Tu je i "Višnjik"
Umjetnička organizacija Kreator iz Zagreba najavljuje "Njemački za početnike" Ivana Ožegovića (koji je i režiser) i Marula Kuljiša, a Fiji grupa d.o.o. također iz Zagreba igra "Da sam ptica" Nikoline Bogdanović u režiji Arije Rizvić.

HNK Split dolazi na istok Slavonije s "Francuzicom" Ilije Zovka u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića. Koprodukcija osječkog HNK, GDK Gavella i Osječkog ljeta kulture 2020. donosi Čehovljev "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine, HNK Varaždin predstavlja se s "Cigle svete Elizabete" Vida Baloga i Gorana Vrbanića u režiji Krešimira Dolenčića, a HNK Zadar će odigrati "Hanibal Podzemni" Hrista Bojčeva u režiji Matjaža Latina.

Vinkovačko Gradsko kazalište Joza Ivakić u koprodukciji s osječkim HNK-om na 28. festivalu glumca će izvesti Strindbergovu "Gospođicu Juliju" u režiji Aide Bukvić.

Podsjetimo, prvi Festival glumca, 1994. na rubu bojišnice, organizirali su Zvonimir Torjanac, Himzo Nuhanović, Vanja Drach i Katarina Bahunek i tada je izbornik Vanja Drach odabrao najzanimljivije komorne predstave iz prethodnih kazališnih sezona i dao podnaslov Festivalu: Festival monodrame i komorne scene. No do danas je prerastao u festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike