Magazin
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Mussa: Živite jednostavno, sanjajte velike snove i puno se smijte
Objavljeno 17. travnja, 2021.
MAHMOUD MOHAMMED MUSSA, GRADONAČELNIK ZANZIBAR CITYJA

Vezani članci

SJEĆANJA U SJENI KORONE: ZANZIBAR - LJEPOTA CRNE AFRIKE

Tko puno luta, puno nauči

U ovom broju Magazina donosimo razgovor s gradonačelnikom Zanzibar Cityja (Zanzibar je otok i dio je istočnoafričke države Tanzanije), koji sam obavila prigodom mog nedavnog posjeta, koroni unatoč, toj predivnoj afričkoj zemlji. Gradonačelnik je gospodin Mahmoud Mohammed Mussa, i evo kako je tekao naš razgovor.

RAZVOJ TURIZMA
Imate dugo političko iskustvo, tko je najviše utjecao na vaš politički izbor?

- Po političkom opredjeljenju ja sam socijalist. Još davne 1997. godine pridružio sam se stranci tadašnjeg predsjednika Tanzanije, dr. Salmina Amoura, poznatog po nadimku Commando. On je bio predsjednik u dva mandata, od 1990. do 2000. Stranka nosi ime Chama Cha Mapinduzi - CCM, što na svahili jeziku znači stranka revolucije. To je jedna od stranaka koje su najduže na vlasti u Africi. Popularna je u narodu jer zagovara socijaldemiokratski pristup te je vodeća stranka afričkog socijalizma. Stoga nije teško zaključiti da je na moj izbor politike najviše utjecao upravo bivši predsjednik.

Koji je Vaš primarni cilj kao gradonačelnika?

 

- Kao i mnogi drugi gradovi u Africi tako i Zanzibar City ima mnogo neriješenih problema. Prije svega to se odnosi na kumunalnu infrastrukturu. Grad ima gotovo 800.000 stanovnika, pa je nužna opskrba tekućom pitkom vodom, ali i kanalizacijom. To je neprekidni zadatak svake gradske uprave. O tome ovisi i zdravlje stanovnika pa je time taj zadatak i važniji. Ozbiljan problem je čistoća gradskih četvrti. Još uvijek je neriješen problem odvoženje komunalnog otpada. Nastojimo se ugledati u gradove zapadne Europe. Ali to traži edukaciju i podizanje svijesti stanovnika o potrebi pravilnog prikupljanja otpada i njegovo sustavno odlaganje. Stoga je moja uloga podizanje ekološke svijesti stanovnika, a to se postiže dugotrajnom edukacijom od najranijeg djetinjstva kroz školski sustav. Osim spomenutog, tu je i poboljšanje gradskog prijevoza i cestovne infrastrukture. Sve su to zahtjevni, dugotrajni i skupi projekti. A novca nikada dovoljno. Moja je uloga da postojeće resurse usmjerim u realizaciju najvažnijih projekata, da pokrenem investicijski ciklus. Nadam se da ću za vrijeme mog mandata bar djelomično modernizirati grad. A posla je jako puno.

Kada iziđete na gradske ulice, imate li na umu što biste željeli brzo promijeniti?

- Želio bih dati poseban naglasak na čistoću stambenih četvrti. Naučiti stanovnike kako čuvati okoliš i reciklirati otpad. Ovo je osobito važno s obzirom na to da Zanzibar postaje svjetska turistička destinacija. Deseci tisuća turista, pretežito iz Europe, godišnje posjete naš grad i uživaju na obližnjim plažama. Grad treba učiniti dostupnim za razgledanje znamenitosti. Zabrinjava me količina smeća koju ponekad vjetar nosi po trgovima, pa neprekidno promišljam o učinkovitim i pametnim rješenjima za smanjenje zagađenja.

Postoje li neki posebni projekti na kojima trenutačno radite, a o kojima biste nas željeli obavijestiti?

- Trenutačno je u realizaciji projekt pod nazivom “zeleni otpad”, koji ima za cilj grad učiniti čistim. Jadan od projekata za smanjenje okolišnog opterećenja plastikom je zabrana korištenja i upotrebe plastičnih vrećica, kako onih za nošenje tako i za pakiranje voća i povrća. Mogao bih reći da smo na državnoj razini proglasili svojevrstan rat plastičnim vrećicama. Tako je od početka lipnja 2019. na snagu stupio zakon o potpunoj zabrani proizvodnje, unosa i korištenja takvih vrećica. Zamijenjene su papirnatim i platnenim, koje su ekološki posve prihvatljive. Zakon se odnosi i na strance i na naše turiste. Kazne za nepoštovanje ovog zakona su izrazito visoke, rekao bih čak rigorozne. Ali jedino tako može se postići smanjenje ekološkog opterećenja plastikom. A to je svakako globalni problem.

Što Vas inače najviše motivira u radu?

- Velika je čast, ali i obveza, biti gradonačelnikom tako velikog i lijepog grada, najvećeg na otoku. Zadovoljstvo stanovnika za mene je važna motivacija. U posljednjih dvadeset godina Zanzibar je postao važna turistička destinacija. Stoga i grad kao središte Zanzibara postaje sve zanimljiviji mnogim turistima. U radu me motivira ideja da bi grad sam po sebi mogao postati važno turističko odredište, jer imamo što pokazati. Uz prekrasne tropske plaže u blizini, treba istaknuti zanimljivu povijest, ali i naše kulinarske specijalitete. Imamo slikovitu gradsku arhitekturu. Imamo puno toga, ali to još nije dovoljno dobro prezentirano. Još puno moramo raditi na informiranosti potencijalnih posjetitelja. A jedan od preduvjeta za postanak važne turističke destinacije je i čistoća grada. Želio bih da Zanzibar City postane poput Londona ili Najrobija. To je moj motivacijski motor pokretač.

REDUKCIJA SIROMAŠTVA
Koje je Vaše postignuće na koje ste najponosniji?

- Prije dolaska na dužnost gradonačelnika bio sam koordinator za probleme AIDS-a u mojoj zemlji. Radio sam za resorno ministarstvo koje se bavi ovim problemom. A problema je doista puno. Ratna zbivanja na ovom području krajem 80-ih godina prošlog stoljeća pridonijela su brzom širenju HIV-a među stanovništvom. Ispitivanje zaraženosti stanovnika pokazalo je da je oko 5 % populacije zaraženo, a to je oko 2,7 milijuna stanovnika. Neka područja imaju i znatno višu stopu zaraženih. Srećom u Zanzibaru je to manji problem. Kako bi se bolje sagledao i riješio problem AIDS-a, Vlada je osnovala svoje Povjerenstvo. Pod najvećim rizikom od HIV infekcije su prostitutke, rudari, policajci i radnici u transportu. U pogledu AIDS-a naša zemlja se susreće s nekoliko problema. Tu je nedostatak stručnjaka za kvalitetnu zdravstvenu skrb. S druge strane tu je nedovoljno sredstava za liječenje zaraženih. Kako bi smanjila utjecaj siromaštva naša Vlada je prihvatila “strategiju redukcije siromaštva”. Nastoji se unaprijediti infrastrukturu, čime bi se postigla bolja kvaliteta zdravstvene skrbi. Treba istaknuti da je Tanzanija prva zemlja subsaharne Afrike, koja je uvela program borbe protiv AIDS-a. Na postignute rezultate u redukciji HIV infekcija osobito sam ponosan.

Povezano s AIDS-om je i rastući problem intravenoznih narkomana. Imao sam prilike u svojoj karijeri baviti se i ovim problemom. Nažalost, tek svaki peti narkoman može dobiti supstitucijsku terapiju nekim opioidom. Još se puno mora raditi na smanjenju broja ovisnika i adekvatnoj psihološkoj i medikamentoznoj terapiji narkomana.

Postoji li primjerice neka knjiga koja Vas je inspirirala i koju biste preporučili našim čitateljima?

- Jedan od meni najdražih pisaca uopće nije iz Afrike, ali je ovaj kontinent opisao s velikom ljubavlju. Radi se o nobalovcu Ernestu Hemingwayu i njegovim knjigama. Posebno ističem roman “Snjegovi Kilimandžara”, u kojem opisuje doživljaje američkog para koji vrijeme provodi na safariju. Nevjerojatni opisi prirode i brojni doživljaji nadahnjuju kao i u romanu “Zelena brda Afrike” istog autora u kojem opisuje svoja lutanja Afrikom.

Za kraj, koja bi bila ​poruka čitateljima ovog priloga u Hrvatskoj...?

- Izaberite ostanak na ovom svijetu. Živite jednostavno, sanjajte velike snove, budite zahvalni, pružite ljubav i puno se smijte.

Razgovarala: Ina STAŠEVIĆ
Najčitanije iz rubrike